Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

pytanie

Autor: gosia • 08.11.2005 17:52 • 7 odpowiedzi

gosia

08.11.2005 17:52

Odpowiedz

przepraszam za glopie pytanie ...ale...co znaczy poalkocholowe bole wezlow?? czy to znaczy ze je sczegolnie odczuwasz po wypiciu alkocholu? od jakiegos czasu mam powiekszony prawy wezel chlonny ....czasami tak smiesznie mnie kluje ...jak przy anginie ..nie zwrocilam uwagi na okolicznosci w jakich go odczuwam ....wogole do tej pory nie zwracalam na niego uwagi...ostatnio ni z gruszki ni z pitruszki mialam stan pogoraczkowy ...poza tym czuje sie wysmienicie....pytam was bo jestescie najlepiej zorientowani w tym co jest powodem do obaw a co nie ...jeszcze raz przepraszam za byc moze glupawe pytania....z gory dzieki gosia

milcia

08.11.2005 18:16

Odpowiedz

Poalkoholowe oznacza to iż po wypiciu alkoholu odczuwasz ból praktycznie zaraz po wypiciu. Mnie osobiście oprócz węzła bolała także ręka ale to mogło być na zasadzie bólu promieniującego.
Pozdrawiam.
P.S. Węzły mogą być powiększone z wielu przyczyn jak pewnie sie doczytałaś na tej stronie, ale chyba najlepiej zrobić badania i wiedzieć dlaczego masz akurat powiększony tak bedzie najpewniej:)

Asica

10.11.2005 05:30

Odpowiedz

O 18:52, dnia 2005-11-08 gosia napisał(-a):

przepraszam za glopie pytanie ...ale...co znaczy poalkocholowe bole wezlow?? czy to znaczy ze je sczegolnie odczuwasz po wypiciu alkocholu?

Poalkoholowe bole wezlow chlonnych odczuwa sie zaraz po wypiciu alkoholu..u mnie wystarczyl maly lyk pifka i juz pojawial sie promieniujacy bol z boku szyji(tak jakby ciagnelo cos od dolu szyji az do ucha)..czasem mialam wrazenie,ze mi ucho zatyka z tego bolu.

Wowczas mialam WIDOCZNIE powiekszony wezel z przodu szyji.Dopiero po 3 latach wywalilo mi WIDOCZNY wezel z boku,na ktorym wystepowaly wczesniej poalkoholowe bole..

Asica

10.11.2005 05:36

Odpowiedz

O 18:52, dnia 2005-11-08 gosia napisał(-a):

czy to znaczy ze je sczegolnie odczuwasz po wypiciu alkocholu?

I jeszcze cos;) Nie odczuwasz ich "szczegolnie" po wypiciu alkoholu,ale DOPIERO po jego spozyciu..

inaczej mowiac "jak nie wypijesz,to nie masz kaca..i analogicznie jak nie wypijesz,to wezly nie bola";)(jednak w przypadku wezlow wystarczy odrobinka a nie jak w przypadku kaca;)

Natko_

28.01.2008 20:16

Odpowiedz

Pytanie dodatkowe - jak długo takie węzły bolą, kłują czy ciagną? Kilka godzin? dzień?

Asica

29.01.2008 00:04

Odpowiedz

O 21:16, dnia 2008-01-28 Natko_ napisał(-a):

Pytanie dodatkowe - jak długo takie węzły bolą, kłują czy ciagną?

Mhmm,to taki promieniujacy bol i raczej sklonilabym sie bardziej do tego, ze ciagnacy niz klujacy..

jak długo takie węzły bolą,? Kilka godzin? dzień?

Raczej nigdy nie pilam alkoholu z rana ;> I ciezko stwierdzic czy bol wezlow po alko moglby trwac caly dzien :|

Z reguly "aplikowałam procenty" wieczorem ze znajomymi..i bol pojawial sie po spozyciu alkoholu a znikal,jak dobrze pamietam, wraz ze snem..

Natko_

29.01.2008 16:56

Odpowiedz
Asica - no ja też nie zaczynam dnia od lampki wina, a określenie "dzień" dotyczyło tego, czy np cały dzień "po" odczuwacie węzełki :)
Dzięki za odpowiedź :)
Pozdrawiam.
Natasza.

Natko_

29.01.2008 16:58

Odpowiedz

Mówiąc "cały dzień "po"" miałam na myśli dzień nastepujący po wieczornym winkowaniu/imprezowaniu oczywiście :)