Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Jakie badania?

Autor: ola • 13.05.2012 20:31 • 3 odpowiedzi

ola

13.05.2012 20:31

Odpowiedz

Hej. Jutro ide do lekarza na wizyte kontrolna, ale nie mam miec zadnych badan, ewentualnie sprawdza tylko moja szyje. W styczniu mialam ostatnia chemie. Lecze sie w uk i lekarz zapowiedzial, ze na razie zadnych badan nie beda mi robic. U nas w Polsce tez tak jest? Jesli ktos moze, to prosze o odpowiedz, bo moze jutro bym zapytala...

Gizmo

14.05.2012 06:13

Odpowiedz

No u mnie w ośrodku w pierwszym roku po skończonym leczeniu kontrole były co 3 miesiące i zawsze miałam robioną morfologię, OB i LDH a dodatkowo CT. Teraz przeszłam już na wizyty półroczne. Na stronce masz zakładkę "kontrola", gdzie jest rozpisane jak powinny wyglądać kontrolne badania po leczeniu. Jasne, że często lekarze się tego nie trzymają z różnych względów, ale całkowity brak kontroli to lekka przesada. Sorry ale ja jestem akurat przypadkiem gdzie miałam masakrycznie zaatakowane śródpiersie i płuco a żaden węzeł nie był wyczuwalny palipitacyjnie.

laLoona

14.05.2012 22:37

Odpowiedz

A to ja się podepnę. Za dwa tygodznie mam kontrolę, chciałabym zrobić sobie krew teraz tak dla samej siebie. Jakie badania proponujecie? Tradycyjnie ob, morfologia, a ALAT, ASPAT?

Asowa

15.05.2012 06:09

Odpowiedz

O 00:37, dnia 2012-05-15 laLoona napisał(-a):

A to ja się podepnę. Za dwa tygodznie mam kontrolę, chciałabym zrobić sobie krew teraz tak dla samej siebie. Jakie badania proponujecie? Tradycyjnie ob, morfologia, a ALAT, ASPAT?

Robienie morfologi tak dla siebie jest trochę bez sensu, bo sama podstawowa morfologia nie wiele wnosi po leczeniu - uświadomił mnie mój lekarz i po przemyśleniu tematu zgadzam się z nim;)

Ważna jest biochemia, ona może wykazać ewentualne zmiany, choć też nie zawsze....

A ty badania masz za dwa więc po dodatkowo się kłuć?;)