Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

dhap a włosy

Autor: annamarchewa • 08.05.2012 07:09 • 22 odpowiedzi

annamarchewa

08.05.2012 07:09

Odpowiedz
Jutro zaczynam pierwszy kurs dhap,chciałabym wiedzieć czy po tej chemii wypadają włosy,jeśli tak to czy już po pierwszym podaniu? Piszcie proszę bo nie wiem czy mam obciąć włosy przed pójściem do kliniki.
pozdrawiam

anula

08.05.2012 07:45

Odpowiedz

Mi powiedziano że wypadną niestety... Jestem już po drugim kursie a tu niespodzianka wszystko jest na swoim miejscu ;)ale troszkę się jednak przerzedziły. Myślę że to po prostu indywidualna sprawa. Pozdrawiam

annamarchewa

08.05.2012 09:02

Odpowiedz

Dzięki za informację.Ile kursów Ci zaplanowano? I jak się czujesz?

Karina28

08.05.2012 10:47

Odpowiedz

Jestem po pierwszym kursie ponad dwa tygodnie i wlosy sa na swoim miejscu. Zauwazylam jedynie, ze troszke bardziej wypadaja. W przyszlym tygodniu mam druga chemie DHAP ale nie sadze, zeby tak od razu mi wypadly z dnia na dzien. No ale potem czeka mnie chemia BEAM przed auto i z tego co wiem wtedy juz na pewno poleca.
Jesli masz tylko DHAP mysle, ze jedynie wloski Ci sie troche przerzedza, zaczekalabym jeszcze z tym scinaniem.
Pozdrawiam :)

beata79

08.05.2012 11:45

Odpowiedz

O 09:09, dnia 2012-05-08 Annamarchewa napisał(-a):

Jutro zaczynam pierwszy kurs dhap,chciałabym wiedzieć czy po tej chemii wypadają włosy,jeśli tak to czy już po pierwszym podaniu? Piszcie proszę bo nie wiem czy mam obciąć włosy przed pójściem do kliniki.

pozdrawiam

Mi wypadła większość około 3-4 tygodnie po podaniu 1 kursu ESHAP ( z tego co wiem to bardzo podobny schemat )

annamarchewa

08.05.2012 11:57

Odpowiedz

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi:).Ja też mam planowany przeszczep ale nie wiem po ilu kursach dhap,nawet nie wiem czy jest`jakiś standard w kwestii ilości tej chemii.

anula

08.05.2012 16:35

Odpowiedz

Gdybym wiedziała, że nie wypadną to bym nie ścinała, a tak mam krótką fryzurkę ;)Mam zaplanowane 3 kursy DHAP, a później chemia przed przeszczepem i mam nadzieję, że będzie już spokój z tym raz na zawsze. Po drugim kursie czuję się gorzej, najchętniej ciągle bym spała bo taka zmęczona jestem. Ale wszystko jest do przeżycia. Trzymaj się ;)

annamarchewa

09.05.2012 08:04

Odpowiedz

Jednak nie wezmę dziś I-go kursu,czekam na miejsce w szpitalu.Życzę dobrego zdrowia :)

Karina28

18.05.2012 08:57

Odpowiedz
Czesc dziewczyny :)
Napiszcie, jak sie trzymacie po terapii DHAP. Ja mialam tylko jeden wlew DHAP a potem zmienili mi na inna chemie, bo stwierdzili, ze ta moze byc zbyt toksyczna dla mnie (mialam problemy ze sluchem po pierwszym wlawie i drugi wlew moglby uszkodzic mi sluch na stale). Podali mi chemie skojarzenia dwóch leków: gemcitabine i oxaliplatin. Troche sie na poczatku przerazilam, bo czytajac opis dzialania nie sa to typowe leki stosowane w leczeniu chłoniakow. Ale koniec koncow nie mialam duzego wyboru i mam nadzieje, ze pomoga. Za miesiac PET i zobaczymy wyniki. Po tej chemii nie mam zbyt duzo skutkow ubocznych, oby pomogla.
Pozdrawiam Was serdecznie :)
Karina

INES

18.05.2012 09:36

Odpowiedz

Ze słuchem akurat prawda. Dla mnie bolesna, bo szumy uszne po wszystkich cyklach DHAP zostały mi na stałe. Przyzwyczaiłam się. Mam ubytek na słuchu taki, że np. nie słyszę jak cienko pika lodówka, ogólnie dźwięki wysokie. Ale da się z tym żyć :)

ewaimi

09.06.2012 22:06

Odpowiedz

Ja po pierwszym dhapie. Lekko nie jest, bynajmniej w porównaniu do abvd. Planuję jednak chodzić przez jakiś czas do pracy. Czy wy też pracujecie w trakcie tej chemii? Przyznam, że trochę mocno muli i dobrze jest jak po prostu leżę nieruchomo i robię dosłownie jedno wielkie NIC, ale to chyba nie jest najlepsza opcja na ... życie. Przydałoby się czegoś napić, ale nic nie przechodzi. Dobra, nie ma co, najważniejsze, że jeden kurs do przodu. Pozdrawiam wszystkich! Damy radę, prawda?

anula

10.06.2012 10:21

Odpowiedz

Oczywiście że damy radę ;)Trochę się pomęczymy ale damy radę:) Przede mną jeszcze jeden DHAP ale ważne że 3 już za mną. Było ciężko i to chwilami bardzo.. Ja jak tylko się da idę na uczelnie i chociaż na chwilę o wszystkim zapominam ;p Pozdrawiam

INES

10.06.2012 14:13

Odpowiedz

Miałam 3 kursy DHPu. Nic nowego, wypadły włosy, mega nudności i ogólnie mało przyjemny pobyt szpitalny. Do wytrzymania na luzie :)

annamarchewa

10.06.2012 14:30

Odpowiedz

Jestem ponad 2 tygodnie po pierwszym dhap,nie pracuję,zniosłam dużo lepiej niż abvd.Włosy jeszcze są.Przez chwilę był dołek hematologiczny.Generalnie póki co jestem pozytywnie zaskoczona,zobaczymy jak będzie później i zasadnicze pytanie czy działa na komórki nowotworowe.Pozdrawiam i dużo siły życzę:)

Darius

11.06.2012 21:25

Odpowiedz

O 09:09, dnia 2012-05-08 Annamarchewa napisał(-a):

pozdrawiam

DHAP USZKADZA NERKI!!!!

ewaimi

12.06.2012 16:16

Odpowiedz

DHAP USZKADZA NERKI

niezle, czyli słuch i nerki (lipa). Mi wciąż piszczy i szumi w uszach a lekarz zdziwiony, bo nie spotkał się z takim efektem po dhapie... Powiedział jedynie, że cisplatyna jest neurotoksyczna i może mieć wpływ na słuch, ale w praktyce nie miał od pacjentów sygnałów. Czy szumy i piski w uszach towarzyszyły niektórym z Was ciągle czy to mija? Ciężko się żyje z takim jazgotem w głowie:/

INES

12.06.2012 21:10

Odpowiedz
Z całym szacunkiem, ale Pan lekarz niech przeczyta sobie opis chemii. To jeden z ważniejszych skutków ubocznych, o których powinni uprzedzać.

Nerki są również bardzo ważne. Istotą radzenia sobie z tych, jest 24 godz. nawadnianie kroplówką. Lekarz mi tym życie uratował. Chodziłam do kibelka non stop z zaciśniętymi zębami, a na drugim końcu Warszawy, koleś bez nawodnienia się na nerki przekręcił.

Reasumując, chemia jak każda inna - mega szkodliwa. Pełna kontrola, odpowiedzialny lekarz i da radę.

Pozdr:)

annamarchewa

13.06.2012 10:42

Odpowiedz
Ja też słyszę jakby dzwonienie w uszach ale jest to póki co sporadyczne(1 dhap).
Opis składników dhap:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cisplatyna
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=607
http://pl.wikipedia.org/wiki/Deksametazon
POzdrawiam

INES

13.06.2012 11:15

Odpowiedz
Mi szum pozostał po dziś. Całkowicie się przyzwyczaiłam. Czasami zwiększa się pisk pod wpływem ciśnienia, nerwów :)

Ale moja opinia jest taka, że chemia RATUJE ŻYCIE.
I ważniejszy jest efekt leczenia od szumu usznego.

Nerki natomiast, to już inna sprawa... Pilnuj się z tym na maksa.

ewaimi

13.06.2012 14:34

Odpowiedz

O 12:42, dnia 2012-06-13 Annamarchewa napisał(-a):

Ja też słyszę jakby dzwonienie w uszach ale jest to póki co sporadyczne(1 dhap).

No ja właśnie się zastanawiam nad kontunuacją dhapa, bo to dzwonienie nie jest jakieś delikatne, tylko naprawdę mocne i uporczywe. Teoretycznie byłabym się w stanie do tego przyzwyczaić ale nie wiem, co przyniesie kolejny dhap i czy to się jedynie bardziej nie nasili (a chyba jest taka szansa). Nie wiem, czy w takich sytuacjach w grę może wchodzić zmiana chemii, czy jakaś inna kombinacja cytostatyków. Trochę mnie niepokoi podejście lekarza, który nie spotkał się z taką reakcją na leczenie. Ale teraz w końcu się spotyka i powinien jakoś moim zdaniem zareagować a nie odsyłać do laryngologa. Sama nie wiem.