Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

Co się naświetla podczas radioterapii

Autor: Ziarenko • 07.05.2012 09:24 • 1 odpowiedzi

Ziarenko

07.05.2012 09:24

Odpowiedz
Czy możecie napisać, jakie węzły naświetla się podczas radioterapii? Dokładnie chodzi mi o węzły pierwotnie zajęte chorobą, które były czyste po chemii- czy muszą być poddane obligatoryjnie naświetlaniu. Czy jest to gdzieś uregulowane- schematy leczenia, itp. Napiszcie o swoich doświadczeniach, czy zdarzyło się, że nie były naświetlone i czy były tego jakieś konsekwencje,np. w postaci nawrotu choroby w węzłach, bądź korzyści.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

beata79

07.05.2012 16:28

Odpowiedz

O 11:24, dnia 2012-05-07 Ziarenko napisał(-a):

Czy możecie napisać, jakie węzły naświetla się podczas radioterapii? Dokładnie chodzi mi o węzły pierwotnie zajęte chorobą, które były czyste po chemii- czy muszą być poddane obligatoryjnie naświetlaniu. Czy jest to gdzieś uregulowane- schematy leczenia, itp. Napiszcie o swoich doświadczeniach, czy zdarzyło się, że nie były naświetlone i czy były tego jakieś konsekwencje,np. w postaci nawrotu choroby w węzłach, bądź korzyści.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

W moim przypadku ( przy pierwotnie zajętych węzłach szyi i śródpiersia )naświetlano tylko węzeł śródpiersia, który po 6 ABVD nadal lekko ściecił w PET.

Niestety zaliczyłam nawrót ale nie w węzłach szyjnych ( które nie były naświetlane ) tylko w węzłach pachwinowych.