Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

Tomograf przed przeszczepem

Autor: Marek • 06.05.2012 11:22 • 5 odpowiedzi

Marek

06.05.2012 11:22

Odpowiedz

hej, jestem w trakcie chemii Beacopp zostało mi jeszcze trzy razy miałem tomograf który pokazał minimalną poprawę, a czy czeka mnie jeszcze tomograf na koniec chemii czy dopiero po przeszczepie

Aga71

06.05.2012 16:20

Odpowiedz

O 13:22, dnia 2012-05-06 Marek napisał(-a):

hej, jestem w trakcie chemii Beacopp zostało mi jeszcze trzy razy miałem tomograf który pokazał minimalną poprawę, a czy czeka mnie jeszcze tomograf na koniec chemii czy dopiero po przeszczepie

masz już pobrane komórki macierzyste do przeszczepu?, po ilu jesteś wlewach?, gdzie się leczysz?, co to znaczy minimalna poprawa?...napisz coś nt swojego leczenia, stopnia zaawansowania choroby itd.

Jeśli chodzi o twoje pytanie nt TK przed przeszczepem, to zależy od lekarza prowadzącego. Moim zdaniem powinieneś mieć tk, ale to tylko moje zdanie;-)....ja miałam tk przed.

Marek

06.05.2012 18:13

Odpowiedz

O 18:20, dnia 2012-05-06 Aga71 napisał(-a):

masz już pobrane komórki macierzyste do przeszczepu?, po ilu jesteś wlewach?, gdzie się leczysz?, co to znaczy minimalna poprawa?...napisz coś nt swojego leczenia, stopnia zaawansowania choroby itd.

Jeśli chodzi o twoje pytanie nt TK przed przeszczepem, to zależy od lekarza prowadzącego. Moim zdaniem powinieneś mieć tk, ale to tylko moje zdanie;-)....ja miałam tk przed.

Miałem nawrót choroby z resztą pisałem już tu na forum ale jak się okazało że mam nawrót to nie chciałem tutaj nikogo dołować kolejnym nawrotem. Jestem w połowie leczenia i właśnie dlatego mi zrobiono tk ale jestem ciekaw czy właśnie robią jeszcze na koniec chemii przed przeszczepem jak to wygląda na koniec leczenia.A co do wyników to lekarz co opisywał tk napisał że jest minimalnie lepiej a lekarz co mnie prowadzi powiedział że jest dobrze. No ale ja czytać umiem i z węzłów 47mm na 40mm to poprawa minimalna ale nie przejmuję się tym co ma być to będzie.

baldi

06.05.2012 18:23

Odpowiedz

czy czeka mnie jeszcze tomograf na koniec chemii czy dopiero po przeszczepie

raczej na pewno bedzie po chemiach (no bo (1)usg nie jest az tak miarodajne i (2) trzeba sprawdzic, czy chemia zadzialala na sto procent) i na pewno bedzie po przeszczepie.

Aga71

07.05.2012 06:27

Odpowiedz
ja dalej będę drążyła temat materiału do przeszczepu- czy masz już pobrany?
Pytam dlatego, że beacopp działa dość destrukcyjnie na CD34+, których ilość jest istotna podczas separacji komórek do przeszczepu.
Zapytaj swojego lekarza również o możliwość udziału w badaniu klinicznym po przeszczepie-SGN35. Warto!
Co do wielkości węzła...cóż, ja po 6abvd, przerwie miesięcznej, potem 4 beacopach miałam w śródpiersiu 6 cm na 5 cm. Beacopp nie spełnił swojego zadania, dostałam 2 eshapy, węzeł zmniejszył się do 3 cm ...i na takim poziomie wielkości miałam przeszczep...więcej chemii nie wytrzymałabym przed przeszczepem:-).
Po przeszczepie tk wykazało zmniejszenie do 2cm...opisane jako zwłóknienie, PET również nie wykazał aktywności metabolicznej. Do chwili obecnej miałam 3 tk- wszystko jest ok- węzeł 2cm bez zmian:D. We czwartek mam kolejne tk..i 13 wlew SGN35. 23 czerwca minie rok od wlania we mnie nowych komórek macierzystych:-).
Trzymaj się:-)
ps. opisałam w skrócie moje przejścia, żeby dodać Ci otuchy..przez wszystko da się przejść.

Marek

07.05.2012 15:21

Odpowiedz

O 08:27, dnia 2012-05-07 Aga71 napisał(-a):

ja dalej będę drążyła temat materiału do przeszczepu- czy masz już pobrany?

Pytam dlatego, że beacopp działa dość destrukcyjnie na CD34+, których ilość jest istotna podczas separacji komórek do przeszczepu.

Zapytaj swojego lekarza również o możliwość udziału w badaniu klinicznym po przeszczepie-SGN35. Warto!

Co do wielkości węzła...cóż, ja po 6abvd, przerwie miesięcznej, potem 4 beacopach miałam w śródpiersiu 6 cm na 5 cm. Beacopp nie spełnił swojego zadania, dostałam 2 eshapy, węzeł zmniejszył się do 3 cm ...i na takim poziomie wielkości miałam przeszczep...więcej chemii nie wytrzymałabym przed przeszczepem:-).

Po przeszczepie tk wykazało zmniejszenie do 2cm...opisane jako zwłóknienie, PET również nie wykazał aktywności metabolicznej. Do chwili obecnej miałam 3 tk- wszystko jest ok- węzeł 2cm bez zmian:D. We czwartek mam kolejne tk..i 13 wlew SGN35. 23 czerwca minie rok od wlania we mnie nowych komórek macierzystych:-).

Trzymaj się:-)

ps. opisałam w skrócie moje przejścia, żeby dodać Ci otuchy..przez wszystko da się przejść.

Lekarz prowadzący wspominał że będę miał kwalifikacje przy 5 chemii a co do pobrania komórek to nie wiem kiedy. A co do tego badania to tam gdzie się leczę chyba tego nie ma.