Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

wyniki PET pomocy

Autor: paul89 • 20.04.2012 18:54 • 2 odpowiedzi

paul89

20.04.2012 18:54

Odpowiedz
Kochani przeraził mnie wynik mojego PET było to badanie po skończonym leczeniu - przeszłam 12 kursów ABVD + 22 naświetlania (szyja i klatka piersiowa) - chciałabym przedstawic mój opis i prosić o pomoc - być może ktoś z Was miał podobnie:
Klatka piersiowa - W śródpiersiu najwyższym tkanka tłuszczowa o podwyższonej gęstości, przy żyle ramienno głowowej prawej 7x5mm SUVmax Ibm - 1,1. Pojawiły się nowe aktywne metabolicznie węzły chłonne - przed rozwidleniem tchawicy 13x8mm SUVmax Ibm-3; w prawej wnęce 13x12mm SUVmax Ibm-3; w lewej wnęce kilka drobnych węzłów (największy 11mm) SUVmax Ibm - 3,2 i 2,9 i 2,7; oskrzelowo-płucny prawy SUVmax Ibm-2,7; okołoaortalny lewy ok.11mm SUVmax Ibm-3. MBPS SUVmax-1,27
Wnioski - Wynik badania Pet/Ct wskazuje na obecność aktywnych metabolicznie zmian węzłowych w śródpiersiu i we wnękach płucnych - zmiany nowe w porównaniu do badania wyjściowego - charakter zmian niejednoznaczny wg kryteriów Chesona w PD nowe ogniska powinny miec >1,5cm wymiary obecnie opisanych zmian nie przekraczają 15mm. Opisywane zmiany węzłowe w badaniu wyjściowym - 10.V.2011 uległy znacznej regresji i nie wykazują zwiększonego wychwytu FDG.

I teraz moje pytanie do Was - czy ktoś miał może podobną sytuację bo mnie ten wynik kompletnie załamał chociaż moja lekarka kazała się nie martwic na zapas - mam powtórzyć badanie PET pod koniec maja bo ona na dzień dzisiejszy nie ma pojęcia co to może być sugerowała,że być może są to skutki naświetlań - pierwszy Pet po leczeniu miałam wykonany równo 3 miesiące po skończonych naświetlaniach, sugerowała także że może to być jakiś stan zapalny - mówiła, że węzły są trochę powiększone i że trzeba obserwować a ja jestem przerażona - bardzo proszę o jakiś odzew czy ktoś z was musiał powtarzać Pet i później wszystko było ok chciałabym się choć trochę uspokoić a czeka mnie kolejny miesiąc stresu i niepewności...

Nessa

20.04.2012 19:06

Odpowiedz

moi radiowcy mówili, że Pet to minimum 3 miesiące po terapii, bo radioterapia może działać do pół roku. Miałaś więcej naświetlań niż ja. Być może, że to pobudzone terapią węzły. Pewnie trzeba potwierdzić badaniem kolejnym.

Janek

20.04.2012 20:07

Odpowiedz

A mój powiedział żebym się nie dał namówić na PETa po radio bo będę świecił jak choinka tylko już nie pamiętam czy do pół roku czy do roku.