Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

wyniki PET

Autor: Adusiak • 16.04.2012 09:34 • 8 odpowiedzi

Adusiak

16.04.2012 09:34

Odpowiedz
Witam.
Mam 10-letniego synka, który jest 2 lata po leczeniu ZZ.
W piątek otrzymałam wyniki kontrolnego PET i szaleję z rozpaczy.
Zaświecił mu jeden węzełek biodrowy zewnętrzny na granicy z pachwiną o wymiarach do 10mm. SUV jest niewysoki bo wynosi 1,37 ale w badaniu PET przed rozpoczęciem leczenia podejżane węzełki też słabo świeciły ( zajęte były okolice obojczyków i brzuch - do 1,2 SUV, nie wiem jak świciłby węzeł który został wcześniej pobrany do badania). Poza tym węzełkiem świecą mu migdałki i okoliczne węzły ale uznano ta za odczynowy obraz ( w zeszłym roku w lutym też świeciły i to nawet mocniej). Ten nieszczęsny węzełek w okolicy pachwiny zaświecił po raz pierwszy. Wniosek w PET jest taki, że ten węzełek jest podejżany do weryfikacji mikroskopowej.
Nasz onkolog prowadzący stwierdziła, że mamy się nie martwić bo takich węzłów to ona nie bierze pod uwagę. Dziecko jest ruchliwe, mogło mieć uraz nogi lub się uderzyć i teraz ten węzeł zbiera to na siebie. Na razie zlecicła USG żeby sprawdzić budowę morfologiczną węzła i ma zlecić panel dodatkowych badań z krwi. Wyniki stardardowe (morfologia, OB i LDH są prawidłowe). Za jakieś 2-3 miesiące dodatkowo TK.
Ja jednak cały czas jestem niespokojna, kochani napiszcie mi czy mieliście takie przypadki, że węzełki świeciły słabo na PET i okazywało się że to odczynowe węzły ?
Doczytałam na forum, że jedna dziewczyna miała sarkoidozę i dlatego świeciła ale to było więcej zmian, a tu jest tylko jedna nieszczęsna.

pozdrawiam

Janek

16.04.2012 10:20

Odpowiedz

Ja co prawda dzieckiem nie jestem ale miałem taki przypadek gdzie na PET-cie zaświecił mi na jądrze a później po USG okazał się , że wszystko ok, mam pytanie ile wynosi SUV poziomu referencyjnego łuku aorty, czy we wnioskach napisane jest że badanie PET wskazuje na aktywną metabolicznie chorobę rozrostową ? W/g mnie to jest za niski SUV aby co było źle, no ale badania należy wykonać, pozdrawiam

Adusiak

16.04.2012 10:38

Odpowiedz

O 12:20, dnia 2012-04-16 Janek napisał(-a):

Ja co prawda dzieckiem nie jestem ale miałem taki przypadek gdzie na PET-cie zaświecił mi na jądrze a później po USG okazał się , że wszystko ok, mam pytanie ile wynosi SUV poziomu referencyjnego łuku aorty, czy we wnioskach napisane jest że badanie PET wskazuje na aktywną metabolicznie chorobę rozrostową ? W/g mnie to jest za niski SUV aby co było źle, no ale badania należy wykonać, pozdrawiam

wartość referencyjną ustalono na poziomie 2.09 (na podstawie prawego płata wątroby) zmiana świci na 1,37 SUV a w podsumowaniu napisano, że obraz zmiany może odpowiadać lokalizacji nawrotu chłoniaka z niskim poziomem metabolizmu, do weryfikacji mikroskopowej

Janek

16.04.2012 11:15

Odpowiedz

Moim zdaniem nie powinnaś się martwić ja miałem identyczny wniosek, "może odpowiadać zmianie rozrostowej, wskazana dalsza diagnostyka" a wyszło ok , życzę dużo zdrówka dla pociechy, daj znać co i jak na pewno dołączą się tu inni, bardziej znający temat, choć powiem szczerze praktyki z ziarnicą to ja mam już prawie 27 lat

Adusiak

16.04.2012 11:56

Odpowiedz

O 13:15, dnia 2012-04-16 Janek napisał(-a):

Moim zdaniem nie powinnaś się martwić ja miałem identyczny wniosek, "może odpowiadać zmianie rozrostowej, wskazana dalsza diagnostyka" a wyszło ok , życzę dużo zdrówka dla pociechy, daj znać co i jak na pewno dołączą się tu inni, bardziej znający temat, choć powiem szczerze praktyki z ziarnicą to ja mam już prawie 27 lat

Dziękuję za słowa otuchy, jestem na emocjonalnej huśtawce. Dwa miesiące temu zostałam po raz drugi mamą i radość z narodzin maleństwa przeplata się z ciągłym lękiem o zdrowie pierworodnego. Najbardziej dobija to czekanie. Najchętniej chciałabym żeby to cholerstwo wycięli od razu. Z drugiej strony nie chcę pochopnie narażać dzieciaka na zabieg pobrania węzła, który ze względu na lokalizację byłby dość inwazyjny, tym bardziej, że młody już tyle przeszedł, a lekarz nie widzi na razie takiej konieczności. Najgorsze jest to malowanie przyszłości. Syn jest dzieckiem autystycznym i nie wyobrażam sobie jego pobytu w izolatce po ewentualnym przeszczepie.

Asowa

16.04.2012 12:02

Odpowiedz
U mnie zaświeciły migdały, internista wpadł w panikę, onkolog zlecił antybiotyk.
Wszystko dobrze się skończyło;)
Mam nadzieję, że u was będzie podobnie...

Aga71

16.04.2012 18:43

Odpowiedz
U mnie świeciły migdały, suv chyba około 6 i jakaś kość, tez spory suv...jednak mój lekarz uspokajająco stwierdził, że tym się nie przejmujemy...:-)
Wiem, że ciężko jest być spokojnym po takich znakach zapytania we wnioskach, ale mimo wszystko postaraj się myśleć pozytywnie...musisz być silna, teraz za przynajmniej 3 osoby.
Trzymam kciuki ...powinno być dobrze!!!!!!

Gizmo

16.04.2012 18:44

Odpowiedz

U mnie świeciły jajniki za każdym razem, co nie miało zupelnie związku z ziarnicą. Myślę, że musicie to skonsultować, ale bez paniki...wiem, wiem - łatwo powiedzieć jak nie chodzi o moje dziecko. Dla uspokojenia napiszę, że mnie na pecie kiedyż lekarz powiedział, że nawet stłuczenie może fałszować wynik badania, także być może ten węzełek zaświecił z zupełnie innego powodu. 3mam za Was mocno kciuku (jako "zaleczona" i jako mama).

Adusiak

17.04.2012 07:52

Odpowiedz
znalazłam takie opracowanie gdzie jest trochę statystyki dot. falszywie dodatnich i ujmnych wyników PET przy ocenie zz, może kogoś zainteresuje:
pthit.pl/download,ahp,102

pozdrawiam