Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

poradzcie gdzie dalej

Autor: umeczona • 24.03.2012 08:03 • 7 odpowiedzi

umeczona

24.03.2012 08:03

Odpowiedz

od kilku miesiecy mam powiększone węzły pakiet pod pachą kilka na szyji po 1 w pachwinach robiłam ob 15 krew w normie biopsja wynik chłoniak z komórek B typu Diffuse large B wedlug mnie to nieziarnisty a na skierowaniu do szpitala lekarz z CO w Poznaniu napisaj Hodkina gdy zgłosiłam sie do szpitala powiedziano mi ze wolny termin za 2 miesiące bo nie ma miejsc na wizyte prywatna dostac sie do prof hematologa bardzo ciezko za 3 tygodnie czy można tak długo czekac? myslę ze nie co rbic jak wam udało sie dostac na leczenie?

Tilia

24.03.2012 11:14

Odpowiedz

O 09:03, dnia 2012-03-24 umeczona napisał(-a):

od kilku miesiecy mam powiększone węzły pakiet pod pachą kilka na szyji po 1 w pachwinach robiłam ob 15 krew w normie biopsja wynik chłoniak z komórek B typu Diffuse large B wedlug mnie to nieziarnisty a na skierowaniu do szpitala lekarz z CO w Poznaniu napisaj Hodkina gdy zgłosiłam sie do szpitala powiedziano mi ze wolny termin za 2 miesiące bo nie ma miejsc na wizyte prywatna dostac sie do prof hematologa bardzo ciezko za 3 tygodnie czy można tak długo czekac? myslę ze nie co rbic jak wam udało sie dostac na leczenie?

Ja poszłam do rejestracji pierwszorazowej w CO, pokazałam skierowanie na cito do onkologa i zostałam przyjęta tego samego dnia (od razu miałam zrobioną serię badań : krew, rtg, USG, biopsja cienkoigłowa i coś tam jeszcze). Bez żadnych znajomości ani prywatnych wizyt. Potem też wszystkie badania i operację miałam ekspresowo. Po 3 tygodniach miałam pierwszą chemię.

Aha, ja poszłam do onkologa a nie hematologa. Podobno do hematologów dłużej się czeka i trudniej jest się szybko dostać. Takie słyszałam opinie.

Walcz o swoje. Powiedz, że to pilne, poproś lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie na cito do onkologa lub hematologa (bo masz już wyniki i jest to nowotwór). Do onkologa nie jest potrzebne skierowanie ale np w moim przypadku zadziałało jako 'przyspieszacz'. 'Na gębę' nie wiem czy bym się tak szybko dostała.

umęczona

24.03.2012 11:29

Odpowiedz

O 12:14, dnia 2012-03-24 Tilia napisał(-a):

Ja poszłam do rejestracji pierwszorazowej w CO, pokazałam skierowanie na cito do onkologa i zostałam przyjęta tego samego dnia (od razu miałam zrobioną serię badań : krew, rtg, USG, biopsja cienkoigłowa i coś tam jeszcze). Bez żadnych znajomości ani prywatnych wizyt. Potem też wszystkie badania i operację miałam ekspresowo. Po 3 tygodniach miałam pierwszą chemię.

Aha, ja poszłam do onkologa a nie hematologa. Podobno do hematologów dłużej się czeka i trudniej jest się szybko dostać. Takie słyszałam opinie.

Walcz o swoje. Powiedz, że to pilne, poproś lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie na cito do onkologa lub hematologa (bo masz już wyniki i jest to nowotwór). Do onkologa nie jest potrzebne skierowanie ale np w moim przypadku zadziałało jako 'przyspieszacz'. 'Na gębę' nie wiem czy bym się tak szybko dostała. To własnie chirurg onkolog z CO dał mi skierowanie do szpitala hematologicznego bo w CO tej choroby nie leczą a tam są takie kolejki w Poznaniu nie wiem jak jest we Wrocławiu moze mi ktos odpowie?

Nessa

24.03.2012 12:29

Odpowiedz
we wrocławskim DCO leczą chłoniaki, ale nie wiem czy wszystkie. Co do hematologii na Pasteura i Grabiszyńskiej nie wypowiadam się, bo leczyłam się właśnie w DCO. Kolejki były znośne, teraz jest gorzej chyba, a może lepiej dla ludzi w trakcie leczenia, bo na kontrole się dłużej czeka, pewnie własnie po to żeby były terminy dla chorych.
Minusem w dco jest to, że nie masz lekarza prowadzącego. No chyba, że jest jakaś furtka, ale mnie prawie zawsze ktoś inny prowadził.

umęczona

24.03.2012 13:02

Odpowiedz
tekstdziękuje za wypowiedzi jestem pierwszy raz na forum od poniedziałku muszę się bardzo starac aby się gdzies dostac ja byłam nie swiadoma że z diagnozą mogą byc problemy aby dostac się na leczenie czy jest ktos co ma takiego chłoniaka?

Renata

24.03.2012 19:37

Odpowiedz

O 14:02, dnia 2012-03-24 umęczona napisał(-a):

czy jest ktos co ma takiego chłoniaka?

W zeszłym roku w maju zdiagnozowano u mnie NHL(chłoniak nieziarniczny) 4 stopień.Na szczęście szpik był czysty.Tydzień po tym gdy moja Kochana hematolog powiedziała dokładnie co mi dolega siedziałam już na pierwszej chemii.Mieszkam w Uk.Leczono mnie schematem 6x RCHOP,dość "gładko" mi to poszło.We wrześniu usłyszałam Remisja!!!Przeraża mnie gdy czytam,że na wizytę do hematologa trzeba czekać 2 miesiące,tu liczy się kazdy tydzien!!

ewaimi

24.03.2012 20:25

Odpowiedz

Ja z diagnozą zgłosiłam się do CO do rejestracji pierwszorazowej na najbliższy możliwy termin czyli po jakiś dwóch tygodniach. Miałam już komplet badań na tę wizytę. Pierwsza chemia była po kolejnych dwóch, czy nawet trzech tygodniach. Dodam, że na sam wynik z mediastinoskopii czekałam nieco ponad trzy tygodnie, co mi się wlokło w nieskończoność.. Biopsja szpiku była robiona w moim przypadku jakoś między pierwszą a drugą chemią. Podobno z zz nie ma aż takiego pośpiechu, bo choroba nie rozprzestrzenia się szybko, ale pamiętam moje zdenerwowanie, bo chciałam wszystko zacząć natychmiast i czekanie na cokolwiek wydawało mi się jakimś nieporozumieniem (miałam jeszcze trochę wody w płucach bo zz wyszła przy okazji zapalenia płuc i były problemy z oddychaniem ). No ale się doczekałam, teraz jestem po 8 chemiach przede mną jeszcze 4. Choroba uczy cierpliwości.

umęczona

28.03.2012 10:53

Odpowiedz

Dziekuje wszystkim za porade ostro z cała rodziną zaczelismy sie dobijac do lekarzy i już jestem po pierwszej chemioterapi dziękuje jeszcze raz wszystkim i życzę DUŻO ZDROWIA