Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Laparoskopia i biopsja węzła

Autor: karina25 • 21.03.2012 19:29 • 4 odpowiedzi

karina25

21.03.2012 19:29

Odpowiedz
Czesc Ziarniaki :)
Jestem a wlasciwie bylam w remisji dwa lata. Dwa tygodnie temu mialam robiony Pet i wszystko bylo czysto z wyjatkiem jednego swiecacego wezla z srodpiersiu. Co najdziwniejsze calkiem dobrze sie czuje, nie mam zadnych objawow typowych dla ziarnicy, a jednak lekarze powiedzieli ze to nawrot. Ale zeby potwierdzic musze miec biopsje tego jednego wezla wewnątrz. I tu mam do Was Ziarniczki pytania:
Czy mieliscie nawrot bez zadnych objawow fizycznych, czy tych B, czy jakichkolwiek innych? I czy mozliwe ze caly ten moj nawrot to tylko ten jeden wezel w srodpiersiu?
Czy mieliscie moze laparoskopowo robiona biopsje z wezla w srodpiersiu?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam :)

Justyna

22.03.2012 08:04

Odpowiedz

O 20:29, dnia 2012-03-21 Karina25 napisał(-a):

Witaj. U mnie był jeden, jedyny węzeł nadobojczykowy. Bez objawów ogólnych. Nie miałam ich jednak nigdy, więc to nic nowego. Pytanie, czy u Ciebie było podobie. No i napisz prosze więcej o tym wężle: SUV, wielkość. Myslę, że jeden węzeł to jednak trochę za mało,żeby orzec nawrót. Bez hispatu, w sensie.

Karina

22.03.2012 11:23

Odpowiedz
Hej. Mialam na razie robiony tylko Pet, bez zadnych pomiarow, bez niczego. Na Pecie zaswiecil sie tylko ten wlasnie jeden wezel w srodpiersiu. Dopiero w przyszlym tygodniu mam miec biopsje. Troche sie dziwie, ze to moze byc nawrot, bo bardzo dobrze sie czuje, zadne inne wezly nie sa powiekszone. Gdy bylam diagnozowana za pierwszym razem mialam objawy B (prawie wszystkie) okropnie swędziały mnie nogi. A teraz nic, zupelna cisza, tylko ten jeden świecacy na Pecie wezel. Zastanawiam sie nawet nad tym, czy wynik tej tomografii jest wiarygodny?!

Justyna

22.03.2012 12:17

Odpowiedz

O 12:23, dnia 2012-03-22 Karina napisał(-a):

Hej. Mialam na razie robiony tylko Pet, bez zadnych pomiarow, bez niczego. Na Pecie zaswiecil sie tylko ten wlasnie jeden wezel w srodpiersiu. Dopiero w przyszlym tygodniu mam miec biopsje. Troche sie dziwie, ze to moze byc nawrot, bo bardzo dobrze sie czuje, zadne inne wezly nie sa powiekszone. Gdy bylam diagnozowana za pierwszym razem mialam objawy B (prawie wszystkie) okropnie swędziały mnie nogi. A teraz nic, zupelna cisza, tylko ten jeden świecacy na Pecie wezel. Zastanawiam sie nawet nad tym, czy wynik tej tomografii jest wiarygodny?!

Ale w opisie musi być z jaką mocą zaświecił. Ostatecznie to badanie równiez ma pewne standardy i nie może opierać sie na lakonicznym stwierdzeniu, że jest - i świeci. Przklikaj może opis tego węzła?

A wiarygodność badania? Ma dużą czułość i na pewno jest ważne. Sporo zalezy od tego, kto je robi. Zdarzały się pomyłki - poczytaj, jest tego troche na forum.

Dawid Pokorowski

02.04.2012 12:27

Odpowiedz

Karinka ja się nie znam na tej materii ale całym sercem jestem z Tobą !!! Wiem i Ty to wiesz że Jesteś BARRRRDZO SILNA dlatego pokonasz to dziadostwo. 19 kwietnia się spotkamy także do zobaczenia i do usłyszenia :*