Ziarnica.pl
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie
Forum
☰
Baza wiedzy
Kalendarz
Tu jesteśmy
Galerie
Anegdoty
Forum
Historie
Logowanie użytkownika
← Wróć do wątku
Forum Czy mam ziarnicę?
Odpowiedź w wątku: Czy mam ziarnicę? Streszczenie wszystkich wniosków i odpowiedzi na pytania
Komentujesz wpis użytkownika
Adam
Nick
E-mail (opcjonalnie)
Treść odpowiedzi
O 15:48, dnia 2013-12-06 Adam napisał(-a): > Cześć, > w moim przypadku - odkąd wykryto raka u dwójki przyjaciół w bardzo krótkim odstępie czasu - pojawiła się, niestety, hipochondria. > Latem 2012 roku wykryłem i siebie guzek pod żuchwą, pierwsze USG nie pokazało niczego. przypomniałem sobie o nim jesienią - kolejne USG pokazało już coś o wymiarach 17x14 mm. Dalej USG kontrolne i biopsja cienkoigłowa - wynik: odczynowy węzeł chłonny, komórek podejrzanych nie znaleziono. Lekarz prowadzący poklepał po plecach i uspokoił (morfologia była ok), lekarz przeprowadzający biopsję jeszcze widząc obraz USG także stwierdził, że nie wygląda to podejrzanie. > Teraz, rok po tym badaniu, stan zapalny gardła (zdarza się z racji krzywej przegrody nosowej) i wspomniany węzeł boleśnie się powiększył. Trwał tak trzy dni, teraz znowu zmalał i właściwie nie boli. Oczywiście - wspomnienia (i panika) wracają... morfologia wykonana w lipcu była doskonała (odrobinę za niskie MCV, reszta idealna), a mnie znowu kusi, by pójść prywatnie na USG i nakręcać tę spiralę od nowa. > Dodam, że wspomniany węzeł to chyba jedyny objaw, gorączki/pocenia się/spadku masy ciała i siły brak (siłownia regularnie od trzech lat). Czy mimo to powinienem się niepokoić? Gdyby była to ziarnica lub cokolwiek groźnego - na pewno w ciągu ponad roku wystąpiłyby inne objawy, prawda? > Pozdrawiam
B
I
Lista
1.
Link
Wyślij odpowiedź