Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Wynik tomografu - pomóżcie zinterpretować.

Autor: Tilia • 16.03.2012 19:45 • 4 odpowiedzi

Tilia

16.03.2012 19:45

Odpowiedz
Byłam dziś na tomografii po 6 kursach ABVD.
W grudniu miałam ostatnie TK i wtedy w klatce było kilka małych węzłów (10-13mm i jeden 17mm w miejscu gdzie wcześniej był wielki 80mm węzeł). Obecny wynik: 'obraz śródpiersia jak w badaniu poprzednim'.
I co? To dobrze? Wynika z tego, że nic się nie zmieniło. Wizytę u lekarza (radiologa - mam mieść ustawioną radioterpię) mam dopiero we czwartek i nie wiem czy moge się cieszyć?
Jeszcze jedno - ostatnią chemię miałam tydzień temu (we czwartek) czy wobec tego wynik może byc fałszywie pozytywny (tzn dobry)? Czy ktoś miał TK tak szybko po chemii?

Nessa

16.03.2012 21:22

Odpowiedz

O 20:45, dnia 2012-03-16 Tilia napisał(-a):

W grudniu miałam ostatnie TK i wtedy w klatce było kilka małych węzłów (10-13mm i jeden 17mm w miejscu gdzie wcześniej był wielki 80mm węzeł). Obecny wynik: 'obraz śródpiersia jak w badaniu poprzednim'.

I co? To dobrze? Wynika z tego, że nic się nie zmieniło. Wizytę u lekarza (radiologa - mam mieść ustawioną radioterpię) mam dopiero we czwartek i nie wiem czy moge się cieszyć?

Jeszcze jedno - ostatnią chemię miałam tydzień temu (we czwartek) czy wobec tego wynik może byc fałszywie pozytywny (tzn dobry)? Czy ktoś miał TK tak szybko po chemii?

w mojej opinii przydałby się PET, żeby sprawdzić czy te zmiany są aktywne, czy po prostu tak już zostanie. Miałam tak jak Ty. U mnie guz zmalał w śródpiersiu w zasadzie tylko na początku, potem został już taki nieaktywny. PET to potwierdził i dali radioterapię zabezpieczającą w małej dawce. Wiem, że na PETa trzeba czekać po chemii, ale czy musi być odstęp przed TK to nie wiem niestety

Tilia

17.03.2012 12:16

Odpowiedz

O 22:22, dnia 2012-03-16 Nessa napisał(-a):

O 20:45, dnia 2012-03-16 Tilia napisał(-a):

w mojej opinii przydałby się PET, żeby sprawdzić czy te zmiany są aktywne, czy po prostu tak już zostanie. Miałam tak jak Ty. U mnie guz zmalał w śródpiersiu w zasadzie tylko na początku, potem został już taki nieaktywny. PET to potwierdził i dali radioterapię zabezpieczającą w małej dawce. Wiem, że na PETa trzeba czekać po chemii, ale czy musi być odstęp przed TK to nie wiem niestety

Raczej nie będę mieć PETa, bo moja lekarka jest im przeciwna. Wytłumaczyła mi dlaczego i mnie to przekonało więc nie nalegam. Będę mieć radioterapię uzupełniającą. Potem znów TK. Ale chciałam wiedzieć czy mogę się już choć troszkę cieszyć.

Nessa

17.03.2012 17:35

Odpowiedz
Wiesz ważne, że nie urosło, więc chyba można się cieszyć :)
A mogę wiedzieć czemu lekarka jest przeciwna Pet?

Tilia

17.03.2012 19:24

Odpowiedz

O 18:35, dnia 2012-03-17 Nessa napisał(-a):

Wiesz ważne, że nie urosło, więc chyba można się cieszyć :)

A mogę wiedzieć czemu lekarka jest przeciwna Pet?

Ja jestem alergiczką więc powiększone węzły i stany zapalne okolic gardła, zatok itp to u mnie norma. Na PETcie wszystko by świeciło a wtedy zgodnie z wytycznymi musiałabym mieć biopsje. To bez sensu. Przynajmniej na razie. Zwłaszcza, że u mnie od pocżatku były robione TK (wtedy to była kwestia czasu - wszystko robiono mi od ręki a PETa się nie dało).