Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

nieoczekiwana ciąża

Autor: kaczuszka86 • 12.03.2012 20:15 • 9 odpowiedzi

kaczuszka86

12.03.2012 20:15

Odpowiedz

Hej. Mam 26 lat i jestem już rok po zakończeniu chemioterapii (abvd ziarnica stopnia 4 z przerzutami na kość biodrową) i nieoczekiwanie zaszłam w ciążę. nie wiem czy jest to powód do radości czy do niepokoju ?? Dodam że jest to nieoczekiwane ponieważ przed chorobą zastanawialiśmy się już z mężem że może jest coś z nami nie tak skoro po tylu latach nadal nie mieliśmy potomka. Dodam że mieszkam i całe leczenie odbyłam w Norwegii, zastanawiano się nawet nad podaniem mi beacoppu, ale moja ziarnica wyjątkowo szybko ustąpiła bo już po 2 miesiącach leczenia miałam robiony 2 PET i wszystko ustąpiło. więc mam nadzieję że wszystko będzie ok. Piszcie jak było u was. I czy to nie za wcześnie na dziecko ???

Syll8181

13.03.2012 07:20

Odpowiedz
Gratulacje :), pamietaj, że każdy organizm jest inny. Porozmawiaj ze swoim lekarzem prowadzącym i on ci poradzi jakie zrobic badania, na co uważać itd.
Sa tu dziewczyny którym sie udało zajść w ciaze i urodzić sliczne dzieciaczki, są tez takie jak ja, którym się nie udało i starają się znowu. Trzymam kciuki i pozdrawiam

Asowa

13.03.2012 08:32

Odpowiedz

O 08:20, dnia 2012-03-13 Syll8181 napisał(-a):

Gratulacje :), pamietaj, że każdy organizm jest inny. Porozmawiaj ze swoim lekarzem prowadzącym i on ci poradzi jakie zrobic badania, na co uważać itd.

Sa tu dziewczyny którym sie udało zajść w ciaze i urodzić sliczne dzieciaczki, są tez takie jak ja, którym się nie udało i starają się znowu. Trzymam kciuki i pozdrawiam

Ja też gratuluję i podpisuję się pod Syll...

Głowa do góry;)

Lineczka

13.03.2012 21:40

Odpowiedz
Hej, ja zaszłam w ciążę równo rok i 3 m-ce po skończeniu leczenia (ABVD 8 cykli). Była to decyzja przemyślana i skonsultowana - ani ginekolog ani onkolog nie widzieli w tym nic złego, a onkolog wręcz zachęcał:)
Moja niunia ma teraz 9 m-cy jest zdrowa i śliczna, wiem że każdy przypadek i organizm jest inny ale wszystko będzie dobrze:) nie ma innej możliwości!

Iwcia

14.03.2012 09:33

Odpowiedz

Ja zaszłam w ciąże rok po zakończeniu chemioterapi a pół roku po radioterapii. Dziecko urodziło się zdrowe. Ciąża przebiegła też bez problemu. Mój synuś skończył już roczek jest śliczny i zdrowy :)

Iwcia

14.03.2012 09:35

Odpowiedz

O 21:15, dnia 2012-03-12 kaczuszka86 napisał(-a):

Hej. Mam 26 lat i jestem już rok po zakończeniu chemioterapii (abvd ziarnica stopnia 4 z przerzutami na kość biodrową) i nieoczekiwanie zaszłam w ciążę. nie wiem czy jest to powód do radości czy do niepokoju ?? Dodam że jest to nieoczekiwane ponieważ przed chorobą zastanawialiśmy się już z mężem że może jest coś z nami nie tak skoro po tylu latach nadal nie mieliśmy potomka. Dodam że mieszkam i całe leczenie odbyłam w Norwegii, zastanawiano się nawet nad podaniem mi beacoppu, ale moja ziarnica wyjątkowo szybko ustąpiła bo już po 2 miesiącach leczenia miałam robiony 2 PET i wszystko ustąpiło. więc mam nadzieję że wszystko będzie ok. Piszcie jak było u was. I czy to nie za wcześnie na dziecko ???

Ja zaszłam w ciąże rok po zakończeniu chemioterapii i pół roku po zakończeniu radioterapii. Dziecko urodziło się zdrowe. Mój synuś ma już roczek jest śliczny i zdrowy :)

anna

14.03.2012 19:10

Odpowiedz

Gratuluje:-)Ja tez zaszlam w ciaze rowny rok po zakonczonym leneczniu:-)Jestem w 24tyg ciazy jak na razie wszystkie badania super:-)robilam.badania genetyczne wszystko.dobrze:-)Bede mial.syneczka:-)Tagze glowa do gory bedzie dobrze podam Ci moje gg pisz na wszystkie pytania odpowiem 23830390

kaczuszka86

14.03.2012 20:34

Odpowiedz

Dzieki dziewczyny za miłe wspierające słowa. Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej u swojego onkologa. moja dr mi pogratulowała i powiedziała żeby sie nie martwić i że będzie dobrze. teraz musze iść do swojego lekarza rodzinnego i umówić się na badania ( tutaj w Norwegii wszystko jest inne.. ciążę prowadzi lekarz rodzinny a do ginekologa jak wszystko ok to idzie się tylko 2 razy :/ ) ale mam nadzieję że ze względu na moją sytuację dostanę troszkę szczególniejszą opiekę , następna wizyta u onkologa za 4 miesiące .

ania

15.03.2012 13:53

Odpowiedz

O 21:34, dnia 2012-03-14 kaczuszka86 napisał(-a):

Dzieki dziewczyny za miłe wspierające słowa. Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej u swojego onkologa. moja dr mi pogratulowała i powiedziała żeby sie nie martwić i że będzie dobrze. teraz musze iść do swojego lekarza rodzinnego i umówić się na badania ( tutaj w Norwegii wszystko jest inne.. ciążę prowadzi lekarz rodzinny a do ginekologa jak wszystko ok to idzie się tylko 2 razy :/ ) ale mam nadzieję że ze względu na moją sytuację dostanę troszkę szczególniejszą opiekę , następna wizyta u onkologa za 4 miesiące .

W ktorym tyg.jestes?

kaczuszka86

15.03.2012 14:19

Odpowiedz

Jeszcze nie wiem dokładnie podejrzewam że ok 8, dopiero na za tydzien w czw udało mi sie umówić na wizytę u lekarza rodzinnego.