Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Węzeł - pytanie

Autor: draw • 11.03.2012 12:33 • 3 odpowiedzi

draw

11.03.2012 12:33

Odpowiedz

Witam, od tygodnia mam powiększony węzeł w pachwinie. Na początku był dość bolesny przy dotyku ale teraz nie boli. Jest raczej ruchomy. Nie wiem czy to może mieć jakikolwiek związek ale na tej samej nodze, na pięcie mam dwa odciski które trochę podleczyłem ale ogólnie są już długo i wcześniej trochę się babrały. Czy ktoś może coś poradzić, czy mam się martwić? Nie mam potów, utraty wagi itp

Asowa

11.03.2012 18:46

Odpowiedz

O 13:33, dnia 2012-03-11 draw napisał(-a):

Witam, od tygodnia mam powiększony węzeł w pachwinie. Na początku był dość bolesny przy dotyku ale teraz nie boli. Jest raczej ruchomy. Nie wiem czy to może mieć jakikolwiek związek ale na tej samej nodze, na pięcie mam dwa odciski które trochę podleczyłem ale ogólnie są już długo i wcześniej trochę się babrały. Czy ktoś może coś poradzić, czy mam się martwić? Nie mam potów, utraty wagi itp

Na ogół powiększone węzły chłonne nie są objawem nowotworu;)

Jak duży jest twój węzeł?

Jeśli bardzo cię to niepokoi to zrób USG i wiele się wyjaśni...

draw

11.03.2012 18:55

Odpowiedz

Myślałem o USG ale chcę jeszcze poczekać, może się zmniejszy

Asia86

21.03.2012 20:26

Odpowiedz

O 19:55, dnia 2012-03-11 draw napisał(-a):

Myślałem o USG ale chcę jeszcze poczekać, może się zmniejszy

Bolesne węzły są węzłami odczynowymi, ale to już powinieneś wiedzieć, bo na tej stronie takich odpowiedzi jest pełno :) Natomiast węzły w pachwinie nie są typową lokalizacją dla węzła nowotworowego. Węzły pachwinowe powiększone są bardzo często od przeziębienia lub zakażenia pęcherza lub zapalenia narządów rodnych. Pomyśl czy czasem nie miałeś jakiegoś pieczenia/kłucia w tej okolicy, a może częstsze oddawanie moczu, ból pęcherza lub nerek, zapalenie?