Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Usg szyi

Autor: Marlena • 09.03.2012 14:37 • 8 odpowiedzi

Marlena

09.03.2012 14:37

Odpowiedz
Witam. Wiem, że było pełno już takich wątków niestety wszystkie je czytając nie mogę odnaleźć takiej historii która była by podobna do mojej. Byłam na usg szyi, oprócz zrobienia usg lekarz nic mi nie powiedział. Ani czy jest dobrze ani czy jest złe. Proszę o pomoc w interpretacji wyników.
'' Obustronnie widoczne powiększone pojedyncze węzły podżuchwowe leżące w okolicy żyły szyjnej.
Po lewej węzeł chłonny ma 22mmdługości i 14 mm grubości i jest on hipoechogenny.
Po prawej węzeł ma długości 29mm i grubości 11 mm.
Pozostałe węzły chłonne podżuchwowe oraz węzły chłonne wzdłuż żyły szyjnej wewnętrznej nie są powiększone i mają prawidłowy wygląd z widoczną wnęką.
Natomiast powiększony węzeł chłonny po lewej nie ma dobrze widocznej wnęki, a przepływ w jego obrębie jest większy niż w innych węzłach.
Ponadto widoczny jest jeszcze po lewej nieco większy węzeł chłonny długości 10 mm leżący w części tylnej w okolicy wyrostka sutkowatego kości skroniowej.
W nim także nie widać wnęki węzłowej.
Po prawej widoczne są jeszcze dwa większe węzły chłonne w części tylnej z grupy karkowej z prawidłowym wyglądem.

Wn. Po lewej nieprawidłowy echostruktuwa dwóch węzłów podżuchwowego i szyjnego z grupy tylnej, które są powiększone i nie widać w nich prawidłowej wnęki, a także mają bardziej okrągły kształt.

Tilia

09.03.2012 18:08

Odpowiedz

O 15:37, dnia 2012-03-09 Marlena napisał(-a):

Witam. Wiem, że było pełno już takich wątków niestety wszystkie je czytając nie mogę odnaleźć takiej historii która była by podobna do mojej. Byłam na usg szyi, oprócz zrobienia usg lekarz nic mi nie powiedział. Ani czy jest dobrze ani czy jest złe. Proszę o pomoc w interpretacji wyników.

'' Obustronnie widoczne powiększone pojedyncze węzły podżuchwowe leżące w okolicy żyły szyjnej.

Po lewej węzeł chłonny ma 22mmdługości i 14 mm grubości i jest on hipoechogenny.

Pozostałe węzły chłonne podżuchwowe oraz węzły chłonne wzdłuż żyły szyjnej wewnętrznej nie są powiększone i mają prawidłowy wygląd z widoczną wnęką.

Natomiast powiększony węzeł chłonny po lewej nie ma dobrze widocznej wnęki, a przepływ w jego obrębie jest większy niż w innych węzłach.

Ponadto widoczny jest jeszcze po lewej nieco większy węzeł chłonny długości 10 mm leżący w części tylnej w okolicy wyrostka sutkowatego kości skroniowej.

Po prawej widoczne są jeszcze dwa większe węzły chłonne w części tylnej z grupy karkowej z prawidłowym wyglądem.

Wn. Po lewej nieprawidłowy echostruktuwa dwóch węzłów podżuchwowego i szyjnego z grupy tylnej, które są powiększone i nie widać w nich prawidłowej wnęki, a także mają bardziej okrągły kształt.

Moim zdaniem te dwa węzły sa podejrzane i kwalifikują się do biopsji. Powinnaś zrobić jeszcze badanie krwi - morfologię, ob i crp i iść z wynikami do hematologa lub onkologa (do onkologa nie trzeba skierowania).

Marlena

09.03.2012 21:19

Odpowiedz

O 19:08, dnia 2012-03-09 Tilia napisał(-a):

O 15:37, dnia 2012-03-09 Marlena napisał(-a):

Moim zdaniem te dwa węzły sa podejrzane i kwalifikują się do biopsji. Powinnaś zrobić jeszcze badanie krwi - morfologię, ob i crp i iść z wynikami do hematologa lub onkologa (do onkologa nie trzeba skierowania).

No własnie o to chodzi, że nie ma się do czego przyczepić za bardzo morfologia była dobra, nawet powiedziałabym że super. Ob dopiero będę robić, a onkolog od razu właśnie wypytywał mnie o objawy właśnie ZZ. Jestem niby zmęczona bardziej niż zwykle, nie mam potów nocnych, spadek wagi zaopserwowałam dopiero nie dawno ale nie jakiś znaczący, miałam niedawno silne bóle stawów, po nich teraz mam tak jakby skurcze mostka, ostatnio po łyku alkoholu źle się czułam ale to nie był ból własnie tych węzłów tylko mostka i to bardzo silny. Nie chce łączyc tych objawów z ZZ bo tak naprawdę mogę sobie teraz wszystko z tym skojarzyć. Chciałam tylko wiedzieć czy po tych wynikach usg można brać pod uwagę ZZ, ponieważ każdy lekarz widząc je odrazu reaguje w ten sam sposób.

Przepraszam ale popełniłam błąd zamiast odpisać na komentarz założyłam nowy temat.

Aga71

10.03.2012 08:32

Odpowiedz
Ja na Twoim miejscu poszłabym do rodzinnego i poprosiła o RTG klatki piersiowej lub TK klatki, jeśli to możliwe. To, że morfologia jest ok, to bardzo dobrze, ale nie świadczy ani za, ani przeciw zz. Poza tym mimo wszystko przydałaby się biopsja podejrzanego węzła- skierowanie do chirurga.
Jeśli po tej diagnostyce będzie wszystko ok...to bardzo dobrze.
ps...mnie po wypiciu alkoholu również bolało śródpiersie...i tam miałam grupę powiększonych węzłów chłonnych, co oczywiście nie oznacza, że u ciebie ma być podobnie.

Tilia

10.03.2012 17:18

Odpowiedz

O 22:19, dnia 2012-03-09 Marlena napisał(-a):

No własnie o to chodzi, że nie ma się do czego przyczepić za bardzo morfologia była dobra, nawet powiedziałabym że super. Ob dopiero będę robić, a onkolog od razu właśnie wypytywał mnie o objawy właśnie ZZ. Jestem niby zmęczona bardziej niż zwykle, nie mam potów nocnych, spadek wagi zaopserwowałam dopiero nie dawno ale nie jakiś znaczący, miałam niedawno silne bóle stawów, po nich teraz mam tak jakby skurcze mostka, ostatnio po łyku alkoholu źle się czułam ale to nie był ból własnie tych węzłów tylko mostka i to bardzo silny. Nie chce łączyc tych objawów z ZZ bo tak naprawdę mogę sobie teraz wszystko z tym skojarzyć. Chciałam tylko wiedzieć

tekst

, ponieważ każdy lekarz widząc je odrazu reaguje w ten sam sposób.

Przepraszam ale popełniłam błąd zamiast odpisać na komentarz założyłam nowy temat.

Marleno -

tekst

. Nawet jeśli wyniki krwi sa ok.

Mnie po alkoholu tez bolało śródpiersie. Powiększone węzły wyszły dopiero po TK z kontrastem (rtg klatki też nic nie wykazał).

Na początku choroby można nie mieć objawów (typu chudnięcie, złe samopoczucie, poty czy swędzenie).

Tilia

10.03.2012 17:21

Odpowiedz

O 18:18, dnia 2012-03-10 Tilia napisał(-a):

No własnie o to chodzi, że nie ma się do czego przyczepić za bardzo morfologia była dobra, nawet powiedziałabym że super. Ob dopiero będę robić, a onkolog od razu właśnie wypytywał mnie o objawy właśnie ZZ. Jestem niby zmęczona bardziej niż zwykle, nie mam potów nocnych, spadek wagi zaopserwowałam dopiero nie dawno ale nie jakiś znaczący, miałam niedawno silne bóle stawów, po nich teraz mam tak jakby skurcze mostka, ostatnio po łyku alkoholu źle się czułam ale to nie był ból własnie tych węzłów tylko mostka i to bardzo silny. Nie chce łączyc tych objawów z ZZ bo tak naprawdę mogę sobie teraz wszystko z tym skojarzyć. Chciałam tylko wiedzieć

tekst

Marleno -

tekst

Mnie po alkoholu tez bolało śródpiersie. Powiększone węzły wyszły dopiero po TK z kontrastem (rtg klatki też nic nie wykazał).

Na początku choroby można nie mieć objawów (typu chudnięcie, złe samopoczucie, poty czy swędzenie).

Nie pogrubilo mi się tylko skasowało to co najważniejsze. Więc jeszcze raz - Tak, takie węzły mogą sugerować ZZ.

Marlena

11.03.2012 12:51

Odpowiedz

O 18:21, dnia 2012-03-10 Tilia napisał(-a):

O 18:18, dnia 2012-03-10 Tilia napisał(-a):

tekst

Marleno -

tekst

Nie pogrubilo mi się tylko skasowało to co najważniejsze. Więc jeszcze raz - Tak, takie węzły mogą sugerować ZZ.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi.Przynajmniej wiem na czym stoje. Rtg klatki miałam robione juz 2 razy bo miałam straszne zapalenie płuc 2 miesiące temu. Teraz nie mogę go powtórzyć bo mogę być w ciąży. I teraz zmierzam do następnego pytania, założym że jestem w ciąży a dotego też jestem chora na ZZ. Czy dziecko jest bezpieczne? Pozdrawiam

Gizmo

11.03.2012 14:31

Odpowiedz

dziecko jest bezpieczne. Ja byłam w ciąży podczas choroby. Mała jest zdrowa, ma obecnie 21 miesięcy i się super rozwija:)

Marlena

12.03.2012 08:40

Odpowiedz

O 15:31, dnia 2012-03-11 Gizmo napisał(-a):

dziecko jest bezpieczne. Ja byłam w ciąży podczas choroby. Mała jest zdrowa, ma obecnie 21 miesięcy i się super rozwija:)

No to dobrze jestem teraz spokojna. Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.