Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Lekarz Mnie Dobił... Leczenie Objawowe

Autor: jjammall • 02.03.2012 16:31 • 24 odpowiedzi

jjammall

02.03.2012 16:31

Odpowiedz
Witam

Po nie udanym podejściu do autoprzeszczepu(serce nie wytrzymało) i zakończeniu radio terapii mam znów nawrót. Obraz PET w listopadzie był dobry, węzły chłonne nie powiększone ale mniej więcej 3 tyg temu zauważyłem że gulka na szyi znów się pojawiła, zaniepokojony poszedłem do lekarza który na korytarzu przebadał moje węzły przez dotyk i nic nie wyczuł, lecz ja dalej czułem tą gulkę i chyba ze strachu wmawiałem sobie że nic mi nie jest. Dziś byłem u lekarza, pokazałem mu gulkę, wyczuł ją chyba i od razu stwierdził że jest nawrót. Poinformował mnie również że jestem skreślony z możliwości autoprzeszczepu jak i wysoko dawkowanej chemioterapii. " Pozostało tylko leczenie paliatywne " gdy to usłyszałem jeszcze do końca nie wiedziałem co to jest ale wałkując dalej temat dowiedziałem się że mogę przeżyć jeszcze parę miesięcy lub może mi się udać wygrać z chorobą gdyż 3 chorym się to udało. Kalkulując ile osób na to choruje nie zadowala mnie ta statystyka i chciałbym się was poradzić co byście zrobili na moim miejscu ? Mam siłę do walki ale ogromnie się boje gdyż bardzo kocham swoje życie. Mam 23 lata. Pozdrawiam czekam na waszą odp.

monika26x

02.03.2012 17:45

Odpowiedz
Cześć,

przede wszystkim nie wiem na jakiej podstawie lekarz stwierdził nawrót. Trzeba zrobić usg bądź tomografię i po tem jak coś niepokojącego lekarze znajdą to pobrać węzeł do badania i dopiero postawić djagnozę. Jeśli chodzi o to leczenie to według mnie jakaś głupota. Pierwszy raz o tym słyszę. Weś sie w garść i wyjaśnij tę chorą sytuację. Będzie wszystko ok. Pozdrawiam

monika26x

02.03.2012 17:48

Odpowiedz

jeszcze jedno ja jestem w remisji już prawie 3 lata i od tego czasu wyskoczyła mi nie jedna kulka, ale na szczęście są niegroźne, wiec jak coś wyczujesz nie musi to być coś złego od razu.

Gizmo

02.03.2012 17:56

Odpowiedz

Popieram powyższą wypowiedź, że chore jest stawianie diagnozy na korytarzu, bez żadnych badań. I chore jest mówienie komuś, że mu zostało kilka miesięcy życia skoro nawet nie wiadomo czy jest nawrót. Idź do innego lekarza i jak najszybciej się przebadaj, a tego lekarza sobie odpuść bo nawet w razie nawrotu nie masz co u niego szukać (ufam, że ktoś inny powie Ci coś innego a nie tylko to, co usłyszałeś). 3mam kciuki.

jjammall

02.03.2012 18:06

Odpowiedz

Gizmo

02.03.2012 18:13

Odpowiedz

jak chemię? bez postawienia diagnozy popartej badaniami? nie bardzo rozumiem. Może spróbujesz zadzwonić do innego ośrodka i choć telefonicznie spytać co oni o tym sądzą. My - członkowie forum- nie jesteśmy lekarzami, my możemy tylko mówić co nam się wydaję lub co my byśmy w takiej sytuacji zrobili. Ja w każdym razie jeszcze z kimś bym się skonsultowała. pozdrawiam

monika26x

02.03.2012 18:16

Odpowiedz

Ja bym porozmawiała z tym lekarzem jeszcze na spokojnie, ale też zasięgnęło porady innego lekarza bo ten twój głupoty gada. Nie martw sie będzie dobrze. Nawet kolejne nawroty da się wyleczyć, ale nie sadzę żeby u ciebie od razu byl nawrót. Nie pozwól się spławić. Pozdrawiam

monika26x

02.03.2012 18:25

Odpowiedz

ja też bym zasięgnęła opinii innego lekarza bo dla mnie jest dziwne postawienie diagnozy bez badań. Na jakiej podstawie on stwierdził wznowę? skonsultuj się z innym ośrodkiem. ja bym tak zrobiła

jjammall

02.03.2012 18:39

Odpowiedz

mam jeszcze pytanie bo jeśli mam tą chemie w poniedziałek rano o 8, dziś mamy piątek wieczór to nie zdążę tego z nikim skonsultować i jeśli wezmę tą jedną chemie to może się coś stać jeśli nie mam nawrotu? bo nie mogę też nie pójść bo raz przyjechałem na chemie dzień później i lekarz zagroził że mnie nie będzie leczył jak się nie będę stosował do jego zaleceń

monika26x

02.03.2012 18:43

Odpowiedz

Możesz zrobic sobie gdzies usg, gdzieś w szpitalu. Musisz iść i porozmawiac z lekarzem i zapytac go na jakiej podsawie stwierdził nawrót. Nie wiem co ci poradzić trudna sytuacja, ale na pewno musisz pójsc w poniedzialek. Spróbuj załatwić sobie jakieś usg i będzie wszystko jasne.

monika26x

02.03.2012 18:46

Odpowiedz

w kazdym szpitalu jest dyżurny radiolog możesz spróbować pójść i powiedzieć jaka jest sytuacja i może ktoś zgodzi się zrobić ci usg.

jjammall

02.03.2012 19:12

Odpowiedz

ok załóżmy że robię usg(w innym szpitalu czy iść na oddział do mnie?) i wychodzi że jest kulka i co dalej ?

monika26x

02.03.2012 19:17

Odpowiedz

Gdzie kolwiek idz. Skoro ją czujesz to jest, ale lekarz radiolog określi co to za wezeł, czy sa inne powiększone węzły i pokieruje cię dalej. Będziesz miał opis i pójdziesz z tym opisem do lekarza swojego w poniedziałek. bedziesz mial pewnośc co tam tak naprawde się dzieje.

baldi

02.03.2012 19:47

Odpowiedz

przy pomocy swojego lekarza skontaktowac sie z najlepszym specjalista w kraju. koniecznie.

jjammall

02.03.2012 20:00

Odpowiedz

O 20:47, dnia 2012-03-02 Baldi napisał(-a):

przy pomocy swojego lekarza skontaktowac sie z najlepszym specjalista w kraju. koniecznie.

Czyli z kim ?

beata79

02.03.2012 20:20

Odpowiedz

Hmm... z tego co piszesz to już leczysz się u bardzo dobrego lekarza. Dr. W.J. ma bardzo dobrą opinię jeżeli chodzi o leczenie ZZ.

jjammall

02.03.2012 20:52

Odpowiedz

Ale to on właśnie postawił diagnozę 3 sekundowego dotyku...

baldi

02.03.2012 21:04

Odpowiedz

O 21:52, dnia 2012-03-02 Jjammall napisał(-a):

Ale to on właśnie postawił diagnozę 3 sekundowego dotyku...

wygwiazdkowalem Twoj post.

nie podajemy tu nazwisk lekarzy. albo się do tego dostosujesz, albo idz szukac rozmowcow gdzie indziej.

nie zamierzam potem swiecic za Wami oczami w sądzie!

baldi

02.03.2012 21:12

Odpowiedz

O 21:00, dnia 2012-03-02 Jjammall napisał(-a):

O 20:47, dnia 2012-03-02 Baldi napisał(-a):

Czyli z kim ?

z tym, krajowym konsultantem:

http://hematoonkologia.pl/konsultanci

jjammall

02.03.2012 21:15

Odpowiedz

Mam jeszcze pytanie gdyż ja przez cały przebieg choroby nie miałem innych węzłów powiększonych oprócz szyi i płuc i moje pytanie brzmi jeśli ta kulka którą mam jest w tym samym miejscu co choroba pierwotnie zaatakowała to co mi da usg jeśli nie będę miał powiększonych innych węzłów widocznych przez usg. Czy badanie usg może pokazać co się tam dzieje czy to rośnie czy coś ?