Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

usg szyi

Autor: kama21 • 01.03.2012 11:28 • 15 odpowiedzi

kama21

01.03.2012 11:28

Odpowiedz

Przepraszam że piszę ponownie, aczkolwiek zauważyłam że poprzedni wątek piszę na forum chemioterapii no a tego temat nie dotyczy :) także przekopiuję wszystko tutaj...

kama21

01.03.2012 11:30

Odpowiedz

autor: kama21, dodał 2012-02-28 15:34 komentuj

hej! mam sporego guzka na węźle, antybiotyk nic nie pomógł, wczoraj babka skierowała mnie na ob i morfologie z rozmazem, wyniki jutro, jutro też idę prywatnie na usg szyji i tu moje pytanie,

czy usg+ wyniki ob i rozmazu dadzą lub wykluczą przypuszczenia o ziarnicy?

autor: Gizmo, dodał 2012-02-28 17:37 komentuj

na pewno nie dadzą odpowiedzi czy masz ziarnicę czy nie (tą odpowiedź można uzyskać tylko z pobrania materiału i jego histopatologicznego przebadania). W każdym razie te badania to dobry krok by zobaczyć czy dzieje się coś niepokojącego w organiźmie czy nie. Powodzenia

+1

autor: Beata, dodał 2012-02-29 09:22 komentuj

O 15:34, dnia 2012-02-28 kama21 napisał(-a):

hej! mam sporego guzka na węźle, antybiotyk nic nie pomógł, wczoraj babka skierowała mnie na ob i morfologie z rozmazem, wyniki jutro, jutro też idę prywatnie na usg szyji i tu moje pytanie,

czy usg+ wyniki ob i rozmazu dadzą lub wykluczą przypuszczenia o ziarnicy?

Witam,

Moje węzły w badaniu usg były prawidłowej budowy.

Dopiero pet, a potem wycięcie i zbadanie węzła potwierdziło

ziarnicę. Morfologia i reszta też były ok.

+0

autor: kama21, dodał 2012-02-29 15:51 komentuj

witam ponownie, byłam dziś na usg, mam z oby dwóch stron powiększone, hipoechogeniczne węzły, 17mm i 15mm. lekarz zrobił mi jeszcze dodatkowo usg śledziony- jest ok. w każdym bądź razie stwierdził że nowotwory wyklucza bo jakiś tam wzkaźnik mam 0,6 a od 1 nowotwór. matko z tych nerwów połowy nie pamiętam :) odebrałam ob i rozmaz. ob- 14, w rozmazie niepokoi mnie ilość limfocytów bo 50 %, a nie ma napisanych norm, ale kojarzę że norma max 40. mimo wszystko nie czuję się spokojna, ogólne wnioski napisał mi że zapalne węzły chłonne. jakie kroki dalej czynić? zakładając że doktorka jak pójdę z wynikami mnie zignoruję to pchać się na własną rękę na biopsję?

+0

autor: Gizmo, dodał 2012-02-29 20:11 komentuj

Hmmm...może ja się słabo znam (pewnie tak), ale wciąż mi w głowie kołacze, że węzły hipoechogeniczne zawsze są do dalszej diagnostyki:( czy na opisie jest coś o ich zatokach tłuszczowych? nie wiem, może się ktoś mądrzejszy wypowie:) Pozdrawiam

+0

autor: kama21, dodał 2012-03-01 11:44 komentuj

nie nie o zatokach tłuszczowych nic nie pisał, ogólnie opis dał dość krótki... tylko że powiększone, hiopechogeniczne i wielkości...

co do tego usg śledziony, mówił że przy białaczce, chłonniaku i ziarnicy zawsze jest powiększona. to prawda?

Kurczę nie wiem co dlej, taka niepewność mnie wykańcza. Chciałabym już znać odpowiedź i zacząć leczenie lub mieć pewność że jestem zdrowa.

nakierujcie mnie proszę co robić dalej.... jakie kroki. Proszę :)

Asowa

01.03.2012 11:44

Odpowiedz

Kurczę nie wiem co dlej, taka niepewność mnie wykańcza. Chciałabym już znać odpowiedź i zacząć leczenie lub mieć pewność że jestem zdrowa.

nakierujcie mnie proszę co robić dalej.... jakie kroki. Proszę :)

Jak duże masz węzły?

U mnie na usg wyszły węzły hipoechogeniczne i lekarz zlecił dalszą diagnostykę.

Śledziona nie była powiększona.

Może spróbuj z tymi wynikami wybrać się do jakiegoś chirurga, który zechce wyciąć węzeł i zbadać histopatologicznie?

kama21

01.03.2012 16:09

Odpowiedz

17mm na 11mm z lewej strony i 15mm na 8mm z prawej. Zobaczę co powie mi lekarka w poniedziałek, a znając ja to zignoruje. a wycięcie na badanie to u chirurga? dziękuje za informację, już mam pierwszy zarys co dalej...

mikee80

02.03.2012 15:17

Odpowiedz

a jak wyglada twoj stan zdrowia od jakiegos roku np ? jakies poty, chudniecie, swędzenie, kaszel, przeziebienia czeste , zmeczenie itp ?

baldi

02.03.2012 19:50

Odpowiedz

O 12:28, dnia 2012-03-01 kama21 napisał(-a):

Przepraszam że piszę ponownie, aczkolwiek zauważyłam że poprzedni wątek piszę na forum chemioterapii no a tego temat nie dotyczy :)

wystarczylo poprosic o przesuniecie watku ;-)

kama21

03.03.2012 14:40

Odpowiedz

Baldi- bo ja to gapa troszku jestem :D

kama21

03.03.2012 14:49

Odpowiedz
mikee80- ciągle zmęczona, ciągle temperatura ok. 37,4, poty nocne raczej nie lub nie aż tak mocno intensywne. Chudnę ale nie aż tak mocno, jak widziałam u taty, który miał chłonniaka.

No i kilka dni temu wyskoczyły mi węzły z drugiej strony i równocześnie z tym świąd.

Tu miałabym pytanie do osób które miały świąd, jak często, mocno i gdzie Was swędziało? u mnie to są takie ataki 1-2 razy dziennie po ok 10 min, i swędzi na zmianę wszystko, dziś nos, ręce i szyja hehe. Te ataki najczęściej gdy się denerwuje więc możę efekt nerwicy??

mikee80

03.03.2012 23:24

Odpowiedz

no u znerwicowanych swędzenie chyba w miare normalna sprawa.. a tata jakiego miał tego chłoniaka i w jakim wieku na niego zachorował ? ..no i tak jak tutaj juz kolezanka Asowa napisała wcześniej, idź do chirurga onkologa on najlepiej bedzie wiedział jak sobie obejrzy co dalej robić. no i jeszcze napisz jak długo masz te węzły powieksozne.

kama21

04.03.2012 09:33

Odpowiedz
tata miał chłonniaka z tego co pamiętam chłonniak T komórkowy, rozpoznany w IV stadium, więc już sporo przerzutów między innymi wątroba... Objawy zaczęły się nagle, najpierw krew w kale i biegunki co zignorował a potem dwa tygodnie gorączka ok 40 s., której ni jak nie dało się zbić i tak już do końca. Zmarł w ciągu dwóch miesięcy... aha, pytałeś o wiek. miał 46 lat.

U nas w rodzinie rak to 99% umieralności, onkolog w Bydgoszczy mówił wtedy na oddziale żebyśmy nie lekceważyli żadnych objawów i zawsze napomknęli o genetycznej skłonności lekarzom, jakby coś działo się niepokojącego...

kama21

04.03.2012 09:37

Odpowiedz

pierwszy węzeł pojawił się na przełomie listopada i grudnia... kilka dni temu na drugiej stronie następne, aczkolwiek są pod mięśniem na szyi i są mało widoczne.

kama2111

06.03.2012 09:36

Odpowiedz
Witam ponownie,

może ktoś śledzi ten wątek, więc napiszę że dostałam tym razem skierowanie do laryngologa i zalecenie by iść do stomatologa.

no i tu chciałabym zapytać, w sumie zęby mnie nie bolą, ale od dolnej ósemki mam co jakiś czas stan zapalny bo nijak nie może się do końca wybić i jedną dziur też w zębie bym miała.

Czy od zębów mogłyby być aż tak powiększone węzły, które ciągle rosną i dochodzą nowe? Dać sobie czas, i wyleczyć zęby, sprawdzić efekty, czy jednak iść w między czasie do onkologa\\hematologa??

wszędzie czytam że zapalne węzły są ok 1 cm, miękkie, ruchome i bolą... moje są w każdym z podanych przykładów przeciwieństwem.

Nessa

06.03.2012 13:19

Odpowiedz

od zębów powiększają się głównie węzły podżuchwowe, czyli te w górnej części. Nie wiem, które są powiększone u Ciebie. Ale oczywiście istnieje taka możliwość, że od zębów. Tego Ci życzę.

kama21

06.03.2012 16:11

Odpowiedz

podżuchwowy mam jeden 1,5 cm węzeł powiększony... reszta to szyjne po obu stronach...

mikee80

06.03.2012 22:03

Odpowiedz

szyjne węzły powiekszaja sie najczesciej i od najrozmaitszych infekcji. do stomatologa mozesz isc i zapytac w prost zeby zobaczył czy twoje uzebienie moze gdzies tam sie rozsiewac po wezłach. no a w zwiazku zachorowalnościa w rodzinie idz rowniez do onkologa jakiegos dobrego(znanego w twoim regionie) niech też sie wypowie.

malena07

08.03.2012 15:54

Odpowiedz

Uważam, że powinnaś iść jak najszybciej do hematologa, do stomatologa też Ci nie zaszkodzi, gdyż jeśli (odpukać) coś Ci wyjdzie, będą też kazali poleczyć zęby.

O 10:36, dnia 2012-03-06 kama2111 napisał(-a):

Witam ponownie,

może ktoś śledzi ten wątek, więc napiszę że dostałam tym razem skierowanie do laryngologa i zalecenie by iść do stomatologa.

no i tu chciałabym zapytać, w sumie zęby mnie nie bolą, ale od dolnej ósemki mam co jakiś czas stan zapalny bo nijak nie może się do końca wybić i jedną dziur też w zębie bym miała.

Czy od zębów mogłyby być aż tak powiększone węzły, które ciągle rosną i dochodzą nowe? Dać sobie czas, i wyleczyć zęby, sprawdzić efekty, czy jednak iść w między czasie do onkologa\\hematologa??

wszędzie czytam że zapalne węzły są ok 1 cm, miękkie, ruchome i bolą... moje są w każdym z podanych przykładów przeciwieństwem.