Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Tomografia

Autor: msjczyk • 23.02.2012 07:58 • 3 odpowiedzi

msjczyk

23.02.2012 07:58

Odpowiedz
Witajcie
Moj Braciszek odebral wyniki tomografii:
W plucu prawym w segmencie 2 i 6 zmiany niedodmowe zapalne z bronchogramem powietrznym. Powiekszone wezly chlonne srodpiersiowe, zamostkowe po stronie prawej (19x12), przednaczyniowe (18x10), podostrogowe(17x11).Wezelki zmiejszyly sie w porownaniu do poprzedniej tomografii.Dodam, iz tomografia zawsze wskazywala zmiany...dopiero Pet potwierdzil remisje( w remisji od prawie 2 lat).Onkolog twierdzil, iz zmiany plucne sa zwapnieniami. Wizyta u lekarza dopiero w srode......Goraco prosze o rade.....

Gizmo

23.02.2012 16:43

Odpowiedz

Ja miałam w opisie zmiany niedodmowe w 3 segmencie płuca. Okazało się, że to jest zwłóknienie, które zostało po guzie. TK z takim opisem miałam 1,5 m-ca po radioterapii (wiem, wiem za wcześnie to badanie zrobiłam, ale bardzo byłam niecierpliwa:)). Kolejne TK (po 3 miesiącach) tych zmian już nie pokazało. Lekarz powiedział, że te zmiany niedodmowe czasem się wchłaniają, czasem nie - i nie ma to większego znaczenia. W żadnym razie nie wiążą się z nawrotem choroby:)

dżon

23.02.2012 16:45

Odpowiedz

O 08:58, dnia 2012-02-23 Msjczyk napisał(-a):

Witajcie

Moj Braciszek odebral wyniki tomografii:

W plucu prawym w segmencie 2 i 6 zmiany niedodmowe zapalne z bronchogramem powietrznym. Powiekszone wezly chlonne srodpiersiowe, zamostkowe po stronie prawej (19x12), przednaczyniowe (18x10), podostrogowe(17x11).Wezelki zmiejszyly sie w porownaniu do poprzedniej tomografii.Dodam, iz tomografia zawsze wskazywala zmiany...dopiero Pet potwierdzil remisje( w remisji od prawie 2 lat).Onkolog twierdzil, iz zmiany plucne sa zwapnieniami. Wizyta u lekarza dopiero w srode......Goraco prosze o rade.....

Niestety musicie uzbroić się w cierpliwość i czekać na wizytę.

Na forum mogą Wam tylko sugerować i niekoniecznie dobrze radzić. Więc nie ma co się denerwować. Będzie dobrze.

msjczyk

24.02.2012 08:19

Odpowiedz

Dziekuje za odpowiedzi....Podejrzewamy , iz sa to zwloknienia pluc...taka diagnoze orzekli lekarze po badaniu PET(czerwiec 2010). Musimy cierpliwie czekac na wizyte...Dziekuje za rady.Zawsze mozna liczyc na uczynnych, kochanych forumowiczow.