mamami
10.02.2012 15:27
Syncio ma niecałe 3 latka i odkąd pamiętam węzełki na szyi były zawsze powiększone, takie jakby kulki przesuwalne pod palcami. Gdy miał pół roku był sterczący jeden. Po kolejnym pół roku były już 2-3, na drugie urodziny miał już cały zestaw nowych, po obu stronach szyjki.
Systematycznie robiłam mu morfologię najpierw z palca, potem z żyły, z rozmazem, dodatkowo LDH, eozynofilię, crp, ob, mononukleozę, toxoplazmoza, cytomegalia. Za każdym razem pełen zestaw. I wszystko zawsze wychodziło okej. Gdy skończył dwa lata a węzły na szyjce nie znikały i było ich sporo dostaliśmy skierowanie do szpitala. Tam usg brzuszka, rtg klatki i znowu wszystko okej. Ocena węzłów "nie zbijają się w pakiety". To było pół roku temu.
Parę dni temu znów zrobiłam morfologię i znowu okej, poszliśmy do lekarki a ona bez ogródek powiedziała, że trzeba przebadać w kierunku nowotworu. Nogi mi się ugięły. Jestem w 8 mc ciąży i chcę cieszyć się z kolejnego superdzidziucha, tymczasem zamartwiam się.
Poszliśmy wiec dziś do onkologa. Pomacał szyjkę i znowu powiedział to co każdy, że węzełki są powiększone, tych "kuleczek" jest sporo i najlepiej zrobić biopsję.
Nadmienię, ze synek jest bardzo zdrowym chłopcem, ma katar raz na pół roku i w zasadzie to jego jedyne infekcje. Dziś, przy kolejnej wizycie u pediatry zasugerowałam zapalenie węzłów chłonnych, poprosiłam o antybiotyk, więc go dostałam. Jest to pierwszy antybiotyk jaki synek przyjmuje.
I tu mam pytania. Czy ziarnica może u tak małego dziecka przebiegać od paru lat (ponad dwa) bezobjawowo, w sensie, że powiększają się tylko węzły chłonne szyjne, może nawet nie to że się powiększają ale rosną nowe?
Czy morfologia jest tu jakimkolwiek wyznacznikiem choroby? Czy można mieć super morfologię a i tak chorować? A jeśli przy morfologi są jakieś odstępstwa to na które dane mam zwracać uwagę?
I ostatnie pytanie czy warto dziecko poddawać biopsji przy wyżej opisanej historii. To w końcu maluch, dla niego to stres. Nie chciałabym niepotrzebnie naruszać mu węzełków.
Będę wdzięczna za przebrniecie przez ten mój potok słów i udzielenie odpowiedzi..
Czy