Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Objawy u dziecka

Autor: mamami • 10.02.2012 15:27 • 7 odpowiedzi

mamami

10.02.2012 15:27

Odpowiedz
Zupełnie nie wiem gdzie ma się udać z pytaniem. Postanowiłam, że tu na pewno znajdą się osoby, które od podszewki wyłuszczą mi problem.
Syncio ma niecałe 3 latka i odkąd pamiętam węzełki na szyi były zawsze powiększone, takie jakby kulki przesuwalne pod palcami. Gdy miał pół roku był sterczący jeden. Po kolejnym pół roku były już 2-3, na drugie urodziny miał już cały zestaw nowych, po obu stronach szyjki.
Systematycznie robiłam mu morfologię najpierw z palca, potem z żyły, z rozmazem, dodatkowo LDH, eozynofilię, crp, ob, mononukleozę, toxoplazmoza, cytomegalia. Za każdym razem pełen zestaw. I wszystko zawsze wychodziło okej. Gdy skończył dwa lata a węzły na szyjce nie znikały i było ich sporo dostaliśmy skierowanie do szpitala. Tam usg brzuszka, rtg klatki i znowu wszystko okej. Ocena węzłów "nie zbijają się w pakiety". To było pół roku temu.
Parę dni temu znów zrobiłam morfologię i znowu okej, poszliśmy do lekarki a ona bez ogródek powiedziała, że trzeba przebadać w kierunku nowotworu. Nogi mi się ugięły. Jestem w 8 mc ciąży i chcę cieszyć się z kolejnego superdzidziucha, tymczasem zamartwiam się.
Poszliśmy wiec dziś do onkologa. Pomacał szyjkę i znowu powiedział to co każdy, że węzełki są powiększone, tych "kuleczek" jest sporo i najlepiej zrobić biopsję.
Nadmienię, ze synek jest bardzo zdrowym chłopcem, ma katar raz na pół roku i w zasadzie to jego jedyne infekcje. Dziś, przy kolejnej wizycie u pediatry zasugerowałam zapalenie węzłów chłonnych, poprosiłam o antybiotyk, więc go dostałam. Jest to pierwszy antybiotyk jaki synek przyjmuje.

I tu mam pytania. Czy ziarnica może u tak małego dziecka przebiegać od paru lat (ponad dwa) bezobjawowo, w sensie, że powiększają się tylko węzły chłonne szyjne, może nawet nie to że się powiększają ale rosną nowe?
Czy morfologia jest tu jakimkolwiek wyznacznikiem choroby? Czy można mieć super morfologię a i tak chorować? A jeśli przy morfologi są jakieś odstępstwa to na które dane mam zwracać uwagę?
I ostatnie pytanie czy warto dziecko poddawać biopsji przy wyżej opisanej historii. To w końcu maluch, dla niego to stres. Nie chciałabym niepotrzebnie naruszać mu węzełków.
Będę wdzięczna za przebrniecie przez ten mój potok słów i udzielenie odpowiedzi..

Czy

mikee80

10.02.2012 17:07

Odpowiedz
zanim ktoś bardziej obeznany ode mnie ci odpisze to podaje link do podobnego tematu, który tu widziałem:

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=8&akcja=showthread&num=27392

..a czy jakis lekarz sugerował ze moze to alergia na cos ?

mamami

10.02.2012 18:19

Odpowiedz

O 18:07, dnia 2012-02-10 mikee80 napisał(-a):

zanim ktoś bardziej obeznany ode mnie ci odpisze to podaje link do podobnego tematu, który tu widziałem:

http://www.ziarnica.pl/index.php?tekst=forum&idforum=8&akcja=showthread&num=27392

Serdecznie dziękuje za link! Przywrócił mi nadzieję.

Synek ogólnie jest alergikiem, gdy był niemowlęciem to miał wręcz krwiste rany na szyi od alergii na mleko, musiałam użyć sterydów żeby szyję zagoić z tych ran. W zasadzie każdy lekarz pyta o alergię i nie wyklucza węzłów typowo alergicznych ale i nie wyklucza innej opcji, której tak się mocno boję.

Synek miał robione usg jamy brzusznej ale nie miał robionego usg tych węzłów na szyi. Czy w ogóle robi się usg węzłów szyjnych.? Wówczas poinformowano mnie że i tak wyjdą powiększone i taki obraz nic nie da, w związku z tym sprawdzano mu narządy wewnętrzne a na tych, które mnie faktycznie niepokoiły - szyjnych nie skupiono się. Stwierdzono że są przesuwalne, nie tworzą pakietów, ot. co.

Teraz znowu dostaję wariacji, bo pojawiły się nowe, i ciąg dalszy opisałam wyżej..

mikee80

10.02.2012 18:59

Odpowiedz

O 19:19, dnia 2012-02-10 mamami napisał(-a):

Synek ogólnie jest alergikiem, gdy był niemowlęciem to miał wręcz krwiste rany na szyi od alergii na mleko, musiałam użyć sterydów żeby szyję zagoić z tych ran. W zasadzie każdy lekarz pyta o alergię i nie wyklucza węzłów typowo alergicznych ale i nie wyklucza innej opcji, której tak się mocno boję.

Synek miał robione usg jamy brzusznej ale nie miał robionego usg tych węzłów na szyi. Czy w ogóle robi się usg węzłów szyjnych.? Wówczas poinformowano mnie że i tak wyjdą powiększone i taki obraz nic nie da, w związku z tym sprawdzano mu narządy wewnętrzne a na tych, które mnie faktycznie niepokoiły - szyjnych nie skupiono się. Stwierdzono że są przesuwalne, nie tworzą pakietów, ot. co.

Teraz znowu dostaję wariacji, bo pojawiły się nowe, i ciąg dalszy opisałam wyżej..

..tak usg wezłów szyjnych można zrobić jest takie badanie. to ze miał usg brzucha to dobrze bo jak sa wezły na szyji to sprawdza sie rowniez jame brzuszna. skoro w brzuszku jest ok to bardzo dobrze. a wezły szyjne wprawiony pediatra czy tez onkolog rzeczywiście po zwykłym badaniu palpacyjnym może uznac że są odczynowe i odradzic ich usg biorąc pod uwage to że reszta wyniuków jest ok..

.. a wiec usg szyii mozna zrobić bez problemu dla wlasnego spokoju, ale polecił bym jednak konsultacje z dobrym alergologiem , skoro mówi pani że synek ma alergie bo alergia również może być przyczyna odczynowego pow. węzłów i to właśnie głównie na szyii

mikee80

10.02.2012 19:11

Odpowiedz
znalazłem jeszcze cos takiego na necie:

Powiększone węzły chłonne wskazują na alergię, a alergia ujawniająca się tym objawem sugeruje uczulenie na chlor bądź penicylinę.

.. to z tej strony: http://www.jaalergik.pl/jak-rozpoznawac-alergie_alergie_12.html

urszulka68

10.02.2012 21:21

Odpowiedz

Miałam podobną sytuację z moim dziś już dorosłym synem...podaj proszę swój email to opiszę Ci jrśli chcesz,bo to długa historia

Tilia

11.02.2012 11:44

Odpowiedz

O 19:59, dnia 2012-02-10 mikee80 napisał(-a):

O 19:19, dnia 2012-02-10 mamami napisał(-a):

..tak usg wezłów szyjnych można zrobić jest takie badanie. to ze miał usg brzucha to dobrze bo jak sa wezły na szyji to sprawdza sie rowniez jame brzuszna. skoro w brzuszku jest ok to bardzo dobrze. a wezły szyjne wprawiony pediatra czy tez onkolog rzeczywiście po zwykłym badaniu palpacyjnym może uznac że są odczynowe i odradzic ich usg biorąc pod uwage to że reszta wyniuków jest ok..

.. a wiec usg szyii mozna zrobić bez problemu dla wlasnego spokoju, ale polecił bym jednak konsultacje z dobrym alergologiem , skoro mówi pani że synek ma alergie bo alergia również może być przyczyna odczynowego pow. węzłów i to właśnie głównie na szyii

Oczywiście, że robi się USG szyi. Ono od razu wykaże, czy węzły są odczynowe czy podejrzane. Jak wyjdzie coś nie tak to wtedy biopsja. Tylko do USG poszukaj dobrego lekarza. Jak poszłam do pierwszej lepszej przychodni to lekarz badający zupełnie nie wiedział co to jest (miałam węzeł chłonny powiększony do 25x15mm).

Zdrówka zyczę synkowi i Tobie spokoju! Zrób jak najszybciej badania (USG na szczęście nie boli :) ) i ciesz się ciążą. Mam nadzieję, że to zwykła alergia.

mamami

12.02.2012 07:45

Odpowiedz

O 22:21, dnia 2012-02-10 urszulka68 napisał(-a):

Miałam podobną sytuację z moim dziś już dorosłym synem...podaj proszę swój email to opiszę Ci jrśli chcesz,bo to długa historia

Urszulko, chętnie przeczytam Twoja historię, mam nadzieję, że pozytywną. Mój meil: motekwelny@onet.pl