W miniony wtorek miałam 9 wlew, niestety nie podano mi DTIC (składnika wg. schematu ABVD)ponieważ jak się okazało CO leku nie posiada. Jest za drogi,nie ma zapasu, jest problem na linii Ministerstwo Zdrowia - NFZ ; NFZ - CO itd., nikt nie wie co dalej. Pani doktor zasugerowała mi że sprawą, my - pacjenci musimy się zająć sami, bo jeśli tego nie zrobimy nikt się za nami nie wstawi.
DTIC jest mega ważna w leczeniu nas.
Wyczytałam w necie, że problem pojawia się cyklincznie. Jest tylko jeden producent - monopolista, nie ma żadnych zamienników leku, więc jest trochę tak, jak na prywatnym folwarku. Nie bardzo wiem co mam robić, jestem w połowie leczenia i zwyczajnie boję się, że przez brak leku coś pójdzie nie tak. Czy ktoś z Was ma doświadczenie co zrobić w takiej sytuacji? udać się do dyrektora CO (nowo mianowanego)... zawiadomić media...a może poczekać ?
Ja też w zeszły czwartek nie dostałam dacarbazyny. Powiedziano mi, że nie ma w aptece (???).
Mi zostały jeszcze 2 wlewy ale chciałabym je dostać w całości. Jeśli wystosujesz jakieś pismo, wymyślisz coś konstruktywnego to daj znać. Ja jestem obecnie na 2 antybiotykach więc myślenie mam wyłączone ;) Ale chętnie się podpiszę pod czymś albo wyśłę podobne pismo.