Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

PET-CT kontra NFZ

Autor: pablo61 • 14.05.2004 19:10 • 9 odpowiedzi

pablo61

14.05.2004 19:10

Odpowiedz
Po chemioterapi lekarze w klinice onkologicznej w Gdansku chca mi oszczedzic radioterapi , i chwala im za to zwlaszcza ze jestem dlugoletnim palaczem (sic) radioterapia nie jest obojetna dla organizmu .... itd,, wiadomo...dlaczego to pisze? Lekarze z Kliniki Onkologii i Radioterapii i pan profesor Jacek Jassem podjeli decyzje po kominku radiologicznym na podstawie historii choroby i ostatnich zdjec,,,,,,,,TK , wyslania mnie na badanie na jedyny w Polsce aparat diagnostyczny w Bydgoszczy pt. PET
jest to maszyna uruchomiona z wielka pompa ( rzadowe przeciecie wstegi i tym podobne pokazowki Millera w 2003) ktora wykrywa nawet b. drobne zmiany m.in nowotworowe komorki widoczne sa jak na dloni bo swieca jak cholera... jak to dziala moze napisze kiedys jesli bedzie zapotrzebowanie :)
"pacjent z rozpoznaniem ziarnicy złośliwej, po leczeniu chemicznym wg schematu ABVD, z przetrwałą zmianą w śródpiersiu, który został skierowany do Kliniki Onkologii i Radioterapii celem dalszego leczenia. Zmiana ta być może jest masą resztkową, bez cech aktywnej choroby nowotworowej, co pozwoliłoby na oszczędzenie choremu leczenia za pomocą radioterapii. Badanie PET-CT jest badaniem pozwalającym na rozstrzygnięcie tej wątpliwości...." to jest pismo z Akademi Medycznej do NFZ..
niestety Bydgoska placowka nie podpisala umowy z z NFZ i potrzebna jest promesa.... czyli prosba o to by mi pozwolili zrobic to badanie.... no to co obstawiamy ?

baldi

14.05.2004 19:52

Odpowiedz

bez problemu dadzą Ci promesę, NIE MA ZMIŁUJ!

pablo61

18.05.2004 11:36

Odpowiedz
"pacjent z rozpoznaniem ziarnicy złośliwej, po leczeniu chemicznym wg schematu ABVD, z przetrwałą zmianą w śródpiersiu, który został skierowany do Kliniki Onkologii i Radioterapii celem dalszego leczenia. Zmiana ta być może jest masą resztkową, bez cech aktywnej choroby nowotworowej, co pozwoliłoby na oszczędzenie choremu leczenia za pomocą radioterapii. Badanie PET-CT jest badaniem pozwalającym na rozstrzygnięcie tej wątpliwości...."
Wszystkim zainteresowanym tym badaniem podaje strone http://www.pet-ct.com.pl/glowna.html
Tam znajdziecie wszystkie informacje - wrazie czego piszcie do mnie pomoge w miare mozliwosci....

121277

18.05.2004 19:57

Odpowiedz

2004-05-18 13:36... pablo61 napisał(a):

"pacjent z rozpoznaniem ziarnicy złośliwej, po leczeniu chemicznym wg schematu ABVD, z przetrwałą zmianą w śródpiersiu, który został skierowany do Kliniki Onkologii i Radioterapii celem dalszego leczenia. Zmiana ta być może jest masą resztkową, bez cech aktywnej choroby nowotworowej, co pozwoliłoby na oszczędzenie choremu leczenia za pomocą radioterapii. Badanie PET-CT jest badaniem pozwalającym na rozstrzygnięcie tej wątpliwości...."

Wszystkim zainteresowanym tym badaniem podaje strone http://www.pet-ct.com.pl/glowna.html

Tam znajdziecie wszystkie informacje - wrazie czego piszcie do mnie pomoge w miare mozliwosci....

Przejrzałam stronkę i bardzo się ucieszyłam, że jest badanie, które może pozwolić uniknąć radioterapii i jej skutków ubocznych. Może u mojego Męża też nie będzie konieczna.... Bardzo bym tego chciała. Na razie czekamy na wyniki badania szpiku i pierwszy wlew ABVD. W razie czego będziemy się kontaktować. Dzięki za tę informację.

Wiola

baldi

18.05.2004 20:33

Odpowiedz

2004-05-18 13:36... pablo61 napisał(a):

Badanie PET-CT

cena badania odstrasza.. ale - co ciekawe - jego cena nadal pozostaje bez zmian: 8 tys. zl za badanie calego ciala.. o ile mozna sobie pozwolic zaplacic za CT 500 zl, to juz za PET, ktory kosztuje 10 razy tyle raczej nie..

coz, pozostaje nam wszystkim miec tylko nadzieje, ze NFZ zacznie w uzasadnionych przypadkach stosowac ten aparat..

pablo61

20.05.2004 13:12

Odpowiedz

2004-05-14 21:10...

......niestety Bydgoska placowka nie podpisala umowy z z NFZ i potrzebna jest promesa.... czyli prosba o to by mi pozwolili zrobic to badanie.... no to co obstawiamy ?

Wczoraj poprosilem Baldiego o zmiane tematu z Narodowwego Funduszu Zdrowia na ten obecny ...dzis rano wydal mi sie jakis taki na wyrost, ale teraz juz nie: Otrzymalem promese na badanie PET-CT!!!

I co powinienem sie cieszyc? No niestety NFZ zrobil cos niezrozumialego owszem zgadza sie na refundacje badania ale do wysokosci 4000 zl :) a wiecie ile kosztuje to badanie 6500 !! I co z tym kwiatkiem teraz zrobic? Co o tym myslec?pierwsze co pomyslalem ze ja nie mam tych brakujacych 2500..Ale dowiedzialem sie ze oni (NFZ) nie maja prawa zadac ode mnie partycypacji w kosztach...I co teraz? Sprawa jest pewnie do wyjasnienia = ale ja nadal nic niewiem...

co dalej - w nastepnym odcinku...

pablo61

21.05.2004 08:08

Odpowiedz
"Spór z NFZ: Sprzęt za 5 mln zł stoi bezczynny

Pozytonowy Tomograf Emisyjny, czyli najnowocześniejszy w Polsce aparat do wczesnego wykrywania raka stoi bezczynny - informuje "Gazeta Wyborcza".

Jedyny w Polsce taki tomograf kosztował 5 mln złotych. Dzięki jego działaniu można wykryć raka w bardzo wczesnym stadium, co zwiększa szanse wykrycia i wyleczenia pacjenta.

W kolejce na uruchomienie tomografu czeka 150 osób z podejrzeniem raka. Nie mogą skorzystać z urządzenia, ponieważ Dyrektor Centrum Onkologii i NFZ nie mogą dojść do porozumienia w sprawie refundacji badań. Spierają się o 12 milionów złotych.

"Spór jest żenujący" - powiedział "Gazecie Wyborczej" prof. Leszek Królicki, krajowy konsultant w zakresie medycyny nuklearnej. - To skandal, że w Polsce do tej pory te badania nie są powszechne. Dzięki nim można uniknąć drogich i niepotrzebnych operacji u pacjentów nierokujących wyzdrowienia i odwrotnie - szybko wdrażać skuteczne leczenie u tych chorych, których można jeszcze uratować"."

za gazeta wyborcza znalezione na onecie

pablo61

04.06.2004 17:44

Odpowiedz

Wczoraj poprosilem Baldiego o zmiane tematu z Narodowwego Funduszu Zdrowia na ten obecny ...dzis rano wydal mi sie jakis taki na wyrost, ale teraz juz nie: Otrzymalem promese na badanie PET-CT!!!

I co powinienem sie cieszyc? No niestety NFZ zrobil cos niezrozumialego owszem zgadza sie na refundacje badania ale do wysokosci 4000 zl :) a wiecie ile kosztuje to badanie 6500 !! I co z tym kwiatkiem teraz zrobic? Co o tym myslec?pierwsze co pomyslalem ze ja nie mam tych brakujacych 2500..Ale dowiedzialem sie ze oni (NFZ) nie maja prawa zadac ode mnie partycypacji w kosztach...I co teraz? Sprawa jest pewnie do wyjasnienia = ale ja nadal nic niewiem...

Dzis dostalem skierowanie na PET-CT.

Jade na badanie do BYdgoszczy we wtorek. Ma mi oszczedzic naswietlen, tzn wykazac (oby) czy "zmiana resztkowa w srodpiersiu obserwowana po zakonczeniu leczenia (chemia) jest aktywnym procesem nowotworowym" albo czy nie jest ....:)

Zgoda na badanie, tego co trzeba za TE pieniadze z Funduszu , tym razem z Centrum Onkologi w Bydgoszczy, pokazuje ze mozna...Ja rozumiem ze przeciez ta maszyna nie leczy, ale w moim konkretnym przypadku, byc moze oszczedzi mi naswietlen, a tym samym innych nie do przewidzenia komplikacji, ktore moga sie przeciez zdarzyc,,,cdn.

pablo61

04.06.2004 17:56

Odpowiedz

2004-06-04 19:44... pablo61 napisał(a):

Dzis dostalem skierowanie na PET-CT.

Jade na badanie do BYdgoszczy we wtorek. Ma mi oszczedzic naswietlen, tzn wykazac (oby) czy "zmiana resztkowa w srodpiersiu obserwowana po zakonczeniu leczenia (chemia) jest aktywnym procesem nowotworowym" albo czy nie jest ....:)

Zgoda na badanie, tego co trzeba za TE pieniadze z Funduszu , tym razem z Centrum Onkologi w Bydgoszczy, pokazuje ze mozna...Ja rozumiem ze przeciez ta maszyna nie leczy, ale w moim konkretnym przypadku, byc moze oszczedzi mi naswietlen, a tym samym innych nie do przewidzenia komplikacji, ktore moga sie przeciez zdarzyc,,,cdn.

cholerka "oby" to mialo byc do tego ze nie wykaze........P odpukalem....

pablo61

14.06.2004 14:18

Odpowiedz

2004-06-04 19:56... pablo61 napisał(a):

cholerka "oby" to mialo byc do tego ze nie wykaze........P odpukalem....

Ludzie!! Badanie PET-CT odbylem , wyniki otrzymalem konkluzja: Bez cech obecnosci aktywnego procesu rozrostowego w obrazie PET.

Czyli pelna remisja....

Dzieki temu Badaniu naprawde oszczedzono mi troche zdrowia... nie musze (?) brac naswietlen,,