Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

strasznie się boję

Autor: Martiii • 29.01.2012 23:17 • 2 odpowiedzi

Martiii

29.01.2012 23:17

Odpowiedz

witajcie kochani! piszę bo już nie wiem co mam robić... jakoś w grudniu przebyłem lekką infekcję po czym pobolewał mnie kark i szyja - udałem się na usg węzłów - wszystko wyszło ok poza szyjnymi do max 13 mm. później dokuczały mi bóle w klatce piersiowej, w mostku ogólne osłabienie. badania morfologiczne ob max do 8 ale zazwyczaj to 2...4..mm/h, drobna leukopenia a nawet nie bo najmniej było 3,73 później się zwiększało, z tym że dość dużo limfocytów 40%, 2,20 w rozmazie poza tym wszystko ok. wszystkich badań zrobiłem z 5 oprócz tego rtg klatki ok, 2x usg j.brzusznej - ok. w styczniu na początku na usg wezłów wyszły węzły szyjne do 12 mm jeden do 8mm nadobojczykowy, i podżuchwowe 26/12 mm poza tym ok i w opisie nie tworzące pakietów, bez patologii. ale...udałem się do onkologa gdyż duszności (z tym, że jestem alergikiem i astmatykiem) nie przeszły, bóle w klatce co jakiś czas, gorączka 1 raz a raczej stan podgorączkowy 37,3 świąd skóry i w dodatku bardzooo sucha skóra, pobolewanie w brzuchu w okol. watroby. a co najbardziej mnie niepokoi to juz od 1.5 miesiaca mam tylko na tułowiu poprzez ramiona dziwny rumien zaczerwienienie które pojawia się tylko i wyłącznie na wskutek poddenerwowania, stresu czy też założenia czystej odzieży i zaraz znika. lekarka zaleciła badania beta2mikroglobulina, ldh, alp próby wątrobowe ok morfologia która jakby się poprawiła limfocyty spadły do 29,2% wzrosły neutrocyty do 61%, wbc 7,53, ob 2 crp 0,22, wyszło że przebyłem toxoplazmozę i wytworzyły się przeciwciała 49,30 IgG, a IgM 0,43. tydzień temu robiłem usg wezłow - podzuchwowe nie zmienily sie i z nich pobrano histopat (BAC) ale niepokoi mnie karkowy węzeł co prawda lekarz ponoć bardzo dobry - powiedzial ze jest mały i się niemartwić do 8 mm ale jest dość twardy i wyczuwalny. dostalem antybiotyk i trochę się zmniejszył. skóra coraz bardziej sucha, swędzi jak się napręży w konkretnym miejscu. była też chwilowa bezsenność. juz z tego wszystkiego udalem sie do psychiatry - stwierdzil psychoze o podłozu psychosomatycznym - lęki itp dostałem antydepresant - czuję się bardziej pobudzony mniej myślę o chorobie aleeee skóra jaka była taka jest prawy węzeł po biopsji szybko wrócił do swoich rozmiarów, zaś lewy się ociąga i jest jeszcze troche obrzekniety... prowadzi mnie onkolog kliniczny pracujący na oddziale chorób rozrostowych - hematolog mnie olał.. pomóżcie, pojutrze wynik ale czy da on 100% pewność?

Aga71

30.01.2012 08:09

Odpowiedz
Tak sobie to przeczytałam i myślę, że wszystko jest ok u ciebie, jeśli chodzi o węzły- tak to wynika z opisu. Alergia i stres oraz pora roku sprzyja problemom ze skórą, świąd może mieć różne podłoże. Należy używać kosmetyków do nawilżania skóry antyalergicznych, spróbuj też pić wapno.
Biopsja cienkoigłowa niestety nie gwarantuje 100% pewności diagnozy-tego jestem pewna i jestem przykładem, że tak nie jest.

Asowa

30.01.2012 08:25

Odpowiedz

O 09:09, dnia 2012-01-30 Aga71 napisał(-a):

Tak sobie to przeczytałam i myślę, że wszystko jest ok u ciebie, jeśli chodzi o węzły- tak to wynika z opisu. Alergia i stres oraz pora roku sprzyja problemom ze skórą, świąd może mieć różne podłoże. Należy używać kosmetyków do nawilżania skóry antyalergicznych, spróbuj też pić wapno.

Biopsja cienkoigłowa niestety nie gwarantuje 100% pewności diagnozy-tego jestem pewna i jestem przykładem, że tak nie jest.

Mogę jeszcze tylko dopisać, że węzły nie muszą się zmniejszyć, one mogą zostać powiększone ale nie groźne dla zdrowia.

Ten pojawiający się rumień wskazywałby na jakąś alergię.