Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Osteoporoza

Autor: msjczyk • 17.01.2012 07:57 • 3 odpowiedzi

msjczyk

17.01.2012 07:57

Odpowiedz
Witam!
U mojego Braciszka pozostajacego w remisji od czerwca 2010 jest podejrzenie osteoporozy.Juz podczas chemioterapii zmagal sie z bolem nogi...bol niedawno powrocil. Lekarz zlecil RTG kosci. Szperajac w artykulach medycznych natknelam sie na scisla zaleznosc pomiedzy stosowaniem kortykosteroidów i wystepowaniem osteoporozy. Kolejna wskazowka to podwyzszone proby watrobowe, ktore moglyby wskazywac, iz jest zaburzony metabolizm witaminy D.
Czy macie jakies pomysly? Czy ktos mial podobna sytuacje? Z gory serdecznie dziekuje. Pozdrawiam. Kaska

andzia

17.01.2012 08:32

Odpowiedz

O 08:57, dnia 2012-01-17 Msjczyk napisał(-a):

Witam!

U mojego Braciszka pozostajacego w remisji od czerwca 2010 jest podejrzenie osteoporozy.Juz podczas chemioterapii zmagal sie z bolem nogi...bol niedawno powrocil. Lekarz zlecil RTG kosci. Szperajac w artykulach medycznych natknelam sie na scisla zaleznosc pomiedzy stosowaniem kortykosteroidów i wystepowaniem osteoporozy. Kolejna wskazowka to podwyzszone proby watrobowe, ktore moglyby wskazywac, iz jest zaburzony metabolizm witaminy D.

Czy macie jakies pomysly? Czy ktos mial podobna sytuacje? Z gory serdecznie dziekuje. Pozdrawiam. Kaska

Hej.Ja także zmagałam się z bólem kostnym w trakcie leczenia i tak też jest obecnie.Ból pojawia się to ucichnie na troszkę i znów powrót.Miałam robione badania na osteoporozę i w wynikach wyszła początkowa jej faza-to było jakiś czas temu.W tym roku mam zrobić powtórne badanie i zobaczymy jak wyjdzie.Pozdrawiam.

msjczyk

17.01.2012 08:42

Odpowiedz

Dziekuje za odpowiedz...Wasze rady sa bezcenne i czestokroc niezwykle trafne.Dziekuje jeszcze raz...troche mnie uspokoilas. Pozdrawiam

Madzia

17.01.2012 12:27

Odpowiedz
Cześć :)
Ja jestem w remisji od 11.2008. Rok temu wybrałam się badania kości, bo doszły mnie słuchy, że po leczeniu można mieć osłabione kości. Okazało się to prawdą. Co prawda osteoporozy nie mam, ale jej poczatki jak najbardziej. Początki te nazywają się osteopemią. Niestety jedyna możliwość, to kontrolować i łykać witaminki.
Powodzenia!
Pozdrawiam
Magda