Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

abvd bez bleomycyny

Autor: ewaimi • 11.01.2012 21:58 • 17 odpowiedzi

ewaimi

11.01.2012 21:58

Odpowiedz
Witam,
Mam pytanie, może ktoś z Was się orientuje. Czy jeden kurs abvd bez podania bleomycyny ma sens? Dziś w CO oznajmiono, że tego nie mają i nie wiadomo kiedy będzie (podobno lek jest niedostępny w hurtowniach). Niby dla mnie bomba, bo czuję się o niebo lepiej niż po podaniu pełnowartościowego wlewu abvd i mam nadzieję dotrwać w tym stanie do następnego kursu ale z drugiej strony nie uśmiecha mi się przyjmować tego cholerstwa w podwójnej dawce kiedyś tam:/. Ktoś podpowie? Pozdrawiam!

Gizmo

12.01.2012 07:20

Odpowiedz

Z tego co wiem czasem (jeśli wyniki tomografii połówkowych są dobre) podają ABVD bez bleomycyny. Takie praktyki są częste na wyspach. Pozdrawiam

rosjja21

12.01.2012 13:01

Odpowiedz

O 08:20, dnia 2012-01-12 Gizmo napisał(-a):

Z tego co wiem czasem (jeśli wyniki tomografii połówkowych są dobre) podają ABVD bez bleomycyny. Takie praktyki są częste na wyspach. Pozdrawiam

Ostatnio jak byłam na chemii lekarz sie mnie pytał czy ostatnim razem dostałam bleomycyne bo brakło. W dzien mojej chemii byl ten lek takze mnie nie ominelo ale podobno sa jakies braki od producenta a to jedyny producent. Wiem, ze ci co nie dostali tej bleomycyny musieli na drugi dzien przyjechac i podawali im tylko ten lek. Ciekawe czy teraz beda miec bleomycyne skoro taki juz jest z nia problem.

ewaimi

12.01.2012 16:50

Odpowiedz

O 14:01, dnia 2012-01-12 rosjja21 napisał(-a):

Ostatnio jak byłam na chemii lekarz sie mnie pytał czy ostatnim razem dostałam bleomycyne bo brakło. W dzien mojej chemii byl ten lek takze mnie nie ominelo ale podobno sa jakies braki od producenta a to jedyny producent. Wiem, ze ci co nie dostali tej bleomycyny musieli na drugi dzien przyjechac i podawali im tylko ten lek. Ciekawe czy teraz beda miec bleomycyne skoro taki juz jest z nia problem.

A czy ty też leczysz się w CO w Warszawie?

rosjja21

12.01.2012 18:21

Odpowiedz

O 17:50, dnia 2012-01-12 Ewaimi napisał(-a):

Ja w Katowicach ale skoro jest to brak u producenta to wszedzie moze byc problem tym bardziej, ze juz sie zdarzylo, ze u nas tez zabrakło a podobno to jest jedyny producent ja mam chemie 17 dam znac czy był problem.

Syll8181

12.01.2012 18:32

Odpowiedz

Leczyłam ZZ w UK i w połowie cyklu miałam odstawioną bleomycyne. Leczenie skończyłam w grudniu 2010 i jestem w remisji :)

ewaimi

18.01.2012 17:10

Odpowiedz

O 19:21, dnia 2012-01-12 rosjja21 napisał(-a):

Ja w Katowicach ale skoro jest to brak u producenta to wszedzie moze byc problem tym bardziej, ze juz sie zdarzylo, ze u nas tez zabrakło a podobno to jest jedyny producent ja mam chemie 17 dam znac czy był problem.

I jak? Były teraz problemy z tym lekiem, czy miałaś "komplet"?

rosjja21

18.01.2012 17:49

Odpowiedz

O 18:10, dnia 2012-01-18 Ewaimi napisał(-a):

O 19:21, dnia 2012-01-12 rosjja21 napisał(-a):

I jak? Były teraz problemy z tym lekiem, czy miałaś "komplet"?

Witam

Teraz dla odmiany nie było dakarbazyny, bleomycyne i reszte dostałam a dzisiaj dzwonili, ze mam przyjechac na dakarbazyne jutro, takze ogolnie jaja to sa jakies. Braki u producentów ciekawe co to bedzie jak zabraknie w koncu na dobre czegos to nam zmienia w połowie leczenie czy bedzie bez tego leku. Ja jeszcze nie doszlam do siebie po wczorajszym i jak mysle, ze jutro mam jechac znowu to mi sie dzwiga normalnie masakra...:/

Gizmo

18.01.2012 19:18

Odpowiedz

No to rzeczywiście nie fajnie:( ja na drugi dzień po wlewie, to na pewno nie dałabym rady wyjść z domu. Mam nadzieje, że te kłopoty z lekami (a właściwie ich brakiem) szybko się skończą:)

ewaimi

18.01.2012 21:54

Odpowiedz

o kurcze, to faktycznie nieciekawie i nie do pozazdroszczenia. Ciekawe jak tam sytuacja wygląda w Warszawie..

rosjja21

19.01.2012 14:53

Odpowiedz

O 22:54, dnia 2012-01-18 Ewaimi napisał(-a):

o kurcze, to faktycznie nieciekawie i nie do pozazdroszczenia. Ciekawe jak tam sytuacja wygląda w Warszawie..

Daj znac jak tam u was to wyglada..

Tilia

19.01.2012 17:26

Odpowiedz

O 15:53, dnia 2012-01-19 rosjja21 napisał(-a):

W warszawskim CO wszystko ok. Dziś byłam i dostałam komplecik. Ale jakoś dużo ludzi było, niektórych odsyłano do domu by przyszli jutro, bo nie dało się wszystkich podłączyc. Masakra jakaś.

rosjja21

19.01.2012 18:18

Odpowiedz

O 18:26, dnia 2012-01-19 Tilia napisał(-a):

O 15:53, dnia 2012-01-19 rosjja21 napisał(-a):

W warszawskim CO wszystko ok. Dziś byłam i dostałam komplecik. Ale jakoś dużo ludzi było, niektórych odsyłano do domu by przyszli jutro, bo nie dało się wszystkich podłączyc. Masakra jakaś.

Ja tez byłam dzis 2 raz i tez musialam czekac na lózko tyle ludzi było, dobrze ze nie było problemu z tymi lekami bo to koszmar jakis jechac po 2 dniach jak sie tak fatalnie czuje.. blee juz nie chce o tym myslec

ewaimi

31.01.2012 21:06

Odpowiedz

Dziś miałam 5ty wlew. W zasadzie to lipa z tym leczeniem, bo na 5 wlewów, tylko trzy pierwsze były kompletne. Przy czwartym nie mieli bleomycyny a tym razem dakarbazyny.Mam wrażenie że chcą ludzi wykończyć a nie wyleczyć. Zapytałam lekarki czy mają w zwyczaju dzwonić do pacjentów jak już lek jest dostępny i im podać to co brakowało to powiedziała, że absolutnie nie, bo oni nie są w stanie przewidzieć reakcji szpiku na takie cuda.. Czyli przepadło. (IO Warszawa).

rosjja21

01.02.2012 09:12

Odpowiedz

O 22:06, dnia 2012-01-31 Ewaimi napisał(-a):

Dziś miałam 5ty wlew. W zasadzie to lipa z tym leczeniem, bo na 5 wlewów, tylko trzy pierwsze były kompletne. Przy czwartym nie mieli bleomycyny a tym razem dakarbazyny.Mam wrażenie że chcą ludzi wykończyć a nie wyleczyć. Zapytałam lekarki czy mają w zwyczaju dzwonić do pacjentów jak już lek jest dostępny i im podać to co brakowało to powiedziała, że absolutnie nie, bo oni nie są w stanie przewidzieć reakcji szpiku na takie cuda.. Czyli przepadło. (IO Warszawa).

Wszyscy mówia co innego idzie zglupiec normalnie, ja tez wczoraj mialam 7 wlew i był komplet tak dla pocieszenia moze nastepnym razem bedzie lepiej.

Tilia

02.02.2012 19:57

Odpowiedz

O 10:12, dnia 2012-02-01 rosjja21 napisał(-a):

O 22:06, dnia 2012-01-31 Ewaimi napisał(-a):

Wszyscy mówia co innego idzie zglupiec normalnie, ja tez wczoraj mialam 7 wlew i był komplet tak dla pocieszenia moze nastepnym razem bedzie lepiej.

Byłam dziś w CO Warszawa i też nie dostałam dacarbazyny. Aloxi też nie było (dostałam Zofran). Paranoja jakaś.

ewaimi

02.02.2012 21:58

Odpowiedz

Ehś, niedługo to nas chyba herbatą będą leczyć... Mi akurat od początku dają zofran, więc o aloxi nic mi nie wiadomo. Miejmy nadzieję, że coś się poprawi, musi.

kola

03.02.2012 21:16

Odpowiedz

Ja się leczę w Wałbrzychu i jak byłem na siódmym wlewie 25 stycznia to też nie dostałem bleomycyny. Teraz mam mieć 8 lutego i jak czytam wasze wypowiedzi to się zastanawiam czego u nas będzie brakowało.