Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

co powinnam zrobić?

Autor: iwona • 05.01.2012 15:38 • 9 odpowiedzi

iwona

05.01.2012 15:38

Odpowiedz
Od tygodnia mam gorączkę, bolał też brzuch, teraz boli tylko podczas badania lekarskeigo, na szyi po obu stronach spore guzy (węzły chłonne, chuda jestem), na karku według lekarza też, nie bolą. nie mam objawów z dróg oddechowych, mocz ok.
w Morfologii wysokie monocyty 25% (norma do 8), niskie WBC 4 i niskie limfocyty, ale nie dużo poniżej normy (wynik leży w przychodni, nie pamiętam dokładnie).crp niskie.
teraz 3 dni wolnego a ja z gorączką, strasznie osłąbiona jestem, chudnę w oczach.
czy czekać cierpliwie modląc się o to że to jakiś wirus?
czy coś działać?
nie wykonałam innych badań, zostawiłam wynik morfologii w przychodni, mam dzwonić jeszcze dziś, lekarz się zastanawia.
a jeżeli nie przyjdzie mi do poniedziałku to jakie badania powinien mi zlecić lekarz?

seba1502

05.01.2012 15:47

Odpowiedz

Czy łykasz jakieś antybiotyki??

iwona

05.01.2012 15:50

Odpowiedz

O 16:47, dnia 2012-01-05 seba1502 napisał(-a):

nie, lekarz nie zapisał bo nie wie na co, po zbiciu gorączki jestem tylko osłabiona.

acha zapomniałam napsiac, że dziś rano na przedramieniu pojawił się rumień, średnicy ok 2 cm, bladoróżowy, jak jakaś pokrzywka, nie swędzi, nigdy nie miałam.

biorę tylko paracetamol na gorączkę.

iwona

05.01.2012 15:52

Odpowiedz

O 16:50, dnia 2012-01-05 iwona napisał(-a):

O 16:47, dnia 2012-01-05 seba1502 napisał(-a):

nie, lekarz nie zapisał bo nie wie na co, po zbiciu gorączki jestem tylko osłabiona.

acha zapomniałam napsiac, że dziś rano na przedramieniu pojawił się rumień, średnicy ok 2 cm, bladoróżowy, jak jakaś pokrzywka, nie swędzi, nigdy nie miałam.

biorę tylko paracetamol na gorączkę.

Czy powinnam prosić o receptę na jakiś antybiotyk mimo że crp niskie? mój lekarz nie lubi zapisywac leków w ciemno :)

seba1502

05.01.2012 16:07

Odpowiedz

Może to jakiś wirus. Crp niskie wiec bakteria to nie jest. Spytaj doktora o Heviran jest to lek przeciwwirusowy m.in na rumień. Nieraz warto nakierować doktora na dobrą drogę leczenia :)

Kaśku

05.01.2012 16:20

Odpowiedz
rumień może być skutkiem ubocznym brania paracetamolu.

Pozdrawiam,
Kasia

Asowa

05.01.2012 18:08

Odpowiedz

Może półpasiec?

Aga71

05.01.2012 19:27

Odpowiedz

może idź do szpitala zakaźnego na dyżur...jeśli to półpasiec, to trzeba ostro zadziałać...jeśli inne dziwności, trzeba zrobić szczegółowe badania plus usg węzłów, rtg klaty i koniecznie mocny antybiotyk o szerokim spektrum działania...jeśli on nie pomoże i węzły będą dalej się utrzymywały w takim stanie, dobrze byłoby je wyciąć:-)i zbadać.

iwona

05.01.2012 20:07

Odpowiedz

O 20:27, dnia 2012-01-05 Aga71 napisał(-a):

może idź do szpitala zakaźnego na dyżur...jeśli to półpasiec, to trzeba ostro zadziałać...jeśli inne dziwności, trzeba zrobić szczegółowe badania plus usg węzłów, rtg klaty i koniecznie mocny antybiotyk o szerokim spektrum działania...jeśli on nie pomoże i węzły będą dalej się utrzymywały w takim stanie, dobrze byłoby je wyciąć:-)i zbadać.

to nie jest raczej półpasiec, bo mnie nic nie boli. poza tym właśnie zauważyłam kolejny mały rumień (to płaskie, nie są to pęcherzyki) po przeciwnej stronie na wysokości żebra.

już nie brałam paracetamolu po południu, przetrwałam z gorączką i teraz sama spadła - to chyba dobrze. strasznie mi słabo, dopóki siedze jest ok, ale każda aktywność kończy się telepką i potami.

no nic, czekam, do szpitala mi nie spieszno bo mam małe dzieci.

w październiku miałam rtg płuc: "oba pola płucne o wzmożonym rysunku podścieliska łącznotkankowego, bez zmian ogniskowych i zapalnych". Lekarz tego żaden nie widział, tylko pielęgniarka i mówiła że jest ok.

przetrwam do poniedziałku i jak dalej będzie mi źle to zrobię badania.

węzły wyglądają brzydko, widać je na szyji z daleka - dobrze że mam dłuższe włosy, jest czym zakryć :)

mikee80

06.01.2012 19:49

Odpowiedz

plamy , wezły ,cos w płucach ..rownie dobrze moze to byc obraz sarkoidozy. ..napewno do jakiegos dobrego lekarza w jakims wiekszym centrum ..moze hematologicznym