Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Przewlekły ból gardła

Autor: Asowa • 20.12.2011 20:20 • 7 odpowiedzi

Asowa

20.12.2011 20:20

Odpowiedz
We wrześniu lekarz stwierdził zapalenie górnych dróg oddechowych i dostałam antybiotyk.
Po tygodniu było ok.
Od ok połowy października mam ciągłe problemy z gardłem, pobolewa, drapie i przestaje.
Teraz od kilku dni czuję drapanie ciągle. Mam lekki katar i nic poza tym mi nie dolega.
Zastanawiam się czy iść znowu do lekarza, pewnie dostanę kolejny antybiotyk.
Zostawić jak jest, płukać i czekać?;)
Czekam na wasze mądre rady;)

Paula

21.12.2011 08:00

Odpowiedz

O 21:20, dnia 2011-12-20 Asowa napisał(-a):

We wrześniu lekarz stwierdził zapalenie górnych dróg oddechowych i dostałam antybiotyk.

Po tygodniu było ok.

Od ok połowy października mam ciągłe problemy z gardłem, pobolewa, drapie i przestaje.

Teraz od kilku dni czuję drapanie ciągle. Mam lekki katar i nic poza tym mi nie dolega.

Zastanawiam się czy iść znowu do lekarza, pewnie dostanę kolejny antybiotyk.

Zostawić jak jest, płukać i czekać?;)

Czekam na wasze mądre rady;)

A miałaś robiony wymaz z tego gardła? Pytam bo ja dwa lata temu przechodziłam przez to samo, najpierw były antybiotyki, które okazały się nie skuteczne, później kilka miesięcy z bólem, pieczeniem i drapaniem w gardle. Płukałam to gardło szałwią a że trwało to dłuższy czas to bardzo zżółkły mi zęby...W końcu poszłam zrobić wymaz i okazało się, że to gronkowiec złocisty. Zrobiono mi antybiogram i dostałam antybiotyk wg niego a później szczepionkę doustną luivac i odpukać od dwóch lat mam spokój.

Pozdrawiam serdecznie.

Gizmo

21.12.2011 08:35

Odpowiedz

A ja mam podobnie w takim okresie jesiennym. Pediatra mojego dziecka stwierdziła, że jeśli osłuchowo czysto, to nie ma co się katować antybiotykami. Więc na razie walczę z katarem i czekam na lepsze jutro:)

Asowa

21.12.2011 09:46

Odpowiedz

O 09:35, dnia 2011-12-21 Gizmo napisał(-a):

A ja mam podobnie w takim okresie jesiennym. Pediatra mojego dziecka stwierdziła, że jeśli osłuchowo czysto, to nie ma co się katować antybiotykami. Więc na razie walczę z katarem i czekam na lepsze jutro:)

Dzięki za odpowiedzi;)

No ja właśnie też czekam na lepsze jutro;)

Pomyślę o tym wymazie, choć bardziej obstawiam, że to sezon pogodowy tak na mnie wpływa.

madzia1

21.12.2011 17:55

Odpowiedz

Może masz bardzo suche powietrze w domu? W okresie jesienno-zimowym przez centralne ogrzewanie wysusza się śluzówka i dlatego drapie w gardle. Nad wymazem z niego też mogłabyś pomyśleć. Trochę by Cię to uspokoiło.

Asowa

21.12.2011 20:46

Odpowiedz

O 18:55, dnia 2011-12-21 Madzia1 napisał(-a):

Może masz bardzo suche powietrze w domu? W okresie jesienno-zimowym przez centralne ogrzewanie wysusza się śluzówka i dlatego drapie w gardle. Nad wymazem z niego też mogłabyś pomyśleć. Trochę by Cię to uspokoiło.

Madziu, u nas są cały dzień pozakręcane grzejniki, w nocy w sypialni w sumie też. Plus mieszkania w ocieplonym bloku;)

Muszę zrobić ten wymaz.

madzia1

21.12.2011 22:00

Odpowiedz

O 21:46, dnia 2011-12-21 Asowa napisał(-a):

Madziu, u nas są cały dzień pozakręcane grzejniki, w nocy w sypialni w sumie też. Plus mieszkania w ocieplonym bloku;)

Muszę zrobić ten wymaz.

A masz możliwość sprawdzenia wilgotności powietrza w mieszkaniu? Czasem są takie termometry, które i to pokazują. Powiem Ci, że moja siostra mimo, iż mieszka w domku wolno stojącym i mogłoby się wydawać, że nie ma takiej opcji żeby powietrze miała suche bo nie da się idealnie go dogrzać to i tak kupiła dla siostrzeńca nawilżacz bo mimo wszystko okazało się, że jest mała wilgotność powietrza w domu. Także nie do końca bym się zgadzała z tym, że jak kaloryfer jest zakręcony to powietrze nie jest suche.

Asowa

22.12.2011 00:31

Odpowiedz

O 23:00, dnia 2011-12-21 Madzia1 napisał(-a):

O 21:46, dnia 2011-12-21 Asowa napisał(-a):

Muszę zrobić ten wymaz.

A masz możliwość sprawdzenia wilgotności powietrza w mieszkaniu? Czasem są takie termometry, które i to pokazują. Powiem Ci, że moja siostra mimo, iż mieszka w domku wolno stojącym i mogłoby się wydawać, że nie ma takiej opcji żeby powietrze miała suche bo nie da się idealnie go dogrzać to i tak kupiła dla siostrzeńca nawilżacz bo mimo wszystko okazało się, że jest mała wilgotność powietrza w domu. Także nie do końca bym się zgadzała z tym, że jak kaloryfer jest zakręcony to powietrze nie jest suche.

Madziu, nawilżacz mamy często włączony;)

Dzięki za cenne uwagi;)