Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

b.ostre bule żołądka

Autor: Andrzej • 15.06.2004 12:19 • 15 odpowiedzi

Andrzej

15.06.2004 12:19

Odpowiedz
Witam
Jestem chory na ziarnicę złośliwą 4b. i przechodzę chemię. Parę dni po
chemii (nie każdej) napadają mnie ostre i przewlekłe, trwające około
tygodnia czasu bule żołądka. Bule są na tyle silne, że nawet morfina MST60
nie pomaga. Nikt mi nie jest w stanie powiedzieć co to jest a tym bardziej
jak temu przeciwdziałać.
PROSZĘ O POMOC może ktoś z Was to przechodził
dziękuję
Andrzej

georgina z poznania

15.06.2004 12:44

Odpowiedz
witam!
też miałam chemię na 4B, ale u mnie nigdy tak ostro nie było, żeby wkraczały środki przeciwbólowe.dopiero, gdy kazali mi brać "Milurit", to z bólu po ścianach chodziłam. odtsawiłam lek i było ok. nerki i cały układ pokarmowy ratowałam wywarem z siemienia lnianego,odpowiednią dietą i ziołami, którymi wzmacniał mój organizm leczący mnie zakonnik.
tyle ode mnie. żałuję, że nie mogę bardziej pomóc.
Trzymaj się, Andrzeju!

Andrzej

15.06.2004 20:50

Odpowiedz

2004-06-15 14:44... georgina z poznania napisał(a):

witam!

też miałam chemię na 4B, ale u mnie nigdy tak ostro nie było, żeby wkraczały środki przeciwbólowe.dopiero, gdy kazali mi brać "Milurit", to z bólu po ścianach chodziłam.

A co to jest Milurit i dlaczego go brałaś?

Andrzej

baldi

15.06.2004 21:23

Odpowiedz

2004-06-15 22:50... Andrzej napisał(a):

A co to jest Milurit

a ciezko przeszukac internet?

http://www.google.pl/search?q=milurit&ie=UTF-8&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl

georgina z poznania

15.06.2004 23:42

Odpowiedz
Milurit ot takie malutkie, bialutkie tableteczki, które miałam brać 3 razy dziennie po jednej - naukowo rzecz ujmując: wzmagają diurezę, czyli po prostu pomagają nerkom wypłukiwać to, co nam się w środku po chemii rozpada i w ten sposób zapobiegają tworzeniu się dny moczanowej. ja po jednej tabletce wyłam z bólu trzy dni (+biegunka, wymioty, pokrzywka,skręt jelit...) i odstawiłam paskudstwo. lekarka generalnie miała to gdzieś i nawet nie wpisała mi w karcie, że nie mogę tego brać.w efekcie ciągle dostawałam na to recepty, a gdy próbowałam tłumaczyć, że tego nie biorę, usłyszałam, że : no jak to - przecież wszyscy na oddziale to biorą!zobaczy pani, co się porobi w wynikach krwi!
no ale nic się nie porobiło złego, bo ziólka, dietka itp.
pozdrawiam!

Andrzej

16.06.2004 11:03

Odpowiedz

2004-06-15 23:23... Baldi napisał(a):

2004-06-15 22:50... Andrzej napisał(a):

A co to jest Milurit

a ciezko przeszukac internet?

Wyobraź sobie, że ciężko. Sporo rzeczy mnie w tej chwili boli i prosiłem o pomoc.

Co Ty jesteś taki miły?

Andrzej

http://www.google.pl/search?q=milurit&ie=UTF-8&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl

Daga

18.06.2004 13:34

Odpowiedz

Andrzej!! jestem w trakcie 5 cyklu i dopiero teraz zaczeły sie problemy z zoładkem.Biore lek "OMAR" typowy dla wrzodowców, i innych z poważnie dotknietych silnymi bólami, które przeszły juz po 3 dniach stosowania.W razie czego skonsultuj to z lekarzem :))pozdrawiam!!!

Andrzej

23.06.2004 09:05

Odpowiedz

2004-06-18 15:34... Daga napisał(a):

Andrzej!! jestem w trakcie 5 cyklu i dopiero teraz zaczeły sie problemy z zoładkem.Biore lek "OMAR" typowy dla wrzodowców, i innych z poważnie dotknietych silnymi bólami, które przeszły juz po 3 dniach stosowania.W razie czego skonsultuj to z lekarzem :))pozdrawiam!!!

Dzięki myślę, że to to o co chodzi.

jurek

27.05.2005 20:28

Odpowiedz

2004-06-23 11:05... Andrzej napisał(a):

jurek

27.05.2005 20:29

Odpowiedz

2004-06-23 11:05... Andrzej napisał(a):

Hela

28.05.2005 10:00

Odpowiedz

2004-06-15 14:19... Andrzej napisał(a):

Witam

Jestem chory na ziarnicę złośliwą 4b. i przechodzę chemię. Parę dni po

chemii (nie każdej) napadają mnie ostre i przewlekłe, trwające około

tygodnia czasu bule żołądka. Bule są na tyle silne, że nawet morfina MST60

nie pomaga. Nikt mi nie jest w stanie powiedzieć co to jest a tym bardziej

jak temu przeciwdziałać.

PROSZĘ O POMOC może ktoś z Was to przechodził

dziękuję

Andrzej

dobrze wiesz, ze chorujac na ziarnice nie mozesz szukac porady lekarskiej przez internet co do kwestii tak istotnych jak silne bole brzucha...jesli boli Cie to znaczy, ze nalezy zglosic sie do Twojego lekarza i on cos tylko moze zaradzic...na wlasna reke nic nie powinienes robic..poza tym z tymi ziolkami nie szalejecie tak!!!!!...niektore znosza dzialanie chemii wiec mozecie sobie TYLKO zaszkodzic....

to co moge PODPOWIEDZIEC z niedawnego i podobnego doswiadczenia to tyle, ze taka wizyta jest nieunikniona, drążyłam temat mimo, ze mnie olewali tlumaczac to standardowymi skutkami chemii i wydrążylam po 2 tygodniach naprzykszania sie dodatkowe badania,ktore wyjasnily co sie dzialo. Dzieki temu dzis juz czuje sie znacznie lepiej a nastepna chemia nie dala takich wrazen bolowych ....IDZ DO LEKARZA!!! NAPASTUJ SWOIMI DOLEGLIWOSCIAMI!!!pacjent w trakcie chemii to nie osoba cierpiaca dla zasady!!!!

myszka

18.12.2005 16:30

Odpowiedz

Cześć też leczę się na zz IVB jestem po 3 cyklach BEACOPP i 3 ABV i po ABV miała bardzo ostre bółe brzucha nawet po tygodniu , ale potem przeszło. Nie wiem jaką chemie bierzesz ty? Wyniki mam kiepskie ale głowa do góry.. pozdrowienia

kajusia

29.10.2008 07:59

Odpowiedz

Witam,jeśli to coś da to ja bym poszła do lekarza i się do poradziła,chociaż oni często nic nie pomagają albo nie wiedzą co nam jest,ale myślę że to by było najleprze wyjście.Ja np jestem chora na zespół nadwrażliwości jelit,a zaraziłam się w szpitalu i tak już całe życie.Towarzyszą temu dosłownie okropne bule żołądka i skręcanie się dosłownie-jelit.Musze mieć dietę i niewolno mi pić kawy ani jeść czekolady ani żadnych tlustych i smażonych rzeczy.Lekarze przepisali mi różne dziwne leki ale miedzy innymi pozostałam przy leku omar +nospa ekstra dla rozkurczaniu żolądka i jelit...POMAGA.Życze powrotu do zdrowia,bo akurat wiem jak to moze boleć to przynajmniej jakis leków żeby ból ustał ;)

zogra

29.10.2008 19:56

Odpowiedz

O 08:59, dnia 2008-10-29 kajusia napisał(-a):

Witam,jeśli to coś da to ja bym poszła do lekarza i się do poradziła,chociaż oni często nic nie pomagają albo nie wiedzą co nam jest,ale myślę że to by było najleprze wyjście.Ja np jestem chora na zespół nadwrażliwości jelit,a zaraziłam się w szpitalu i tak już całe życie.Towarzyszą temu dosłownie okropne bule żołądka i skręcanie się dosłownie-jelit.Musze mieć dietę i niewolno mi pić kawy ani jeść czekolady ani żadnych tlustych i smażonych rzeczy.Lekarze przepisali mi różne dziwne leki ale miedzy innymi pozostałam przy leku omar +nospa ekstra dla rozkurczaniu żolądka i jelit...POMAGA.Życze powrotu do zdrowia,bo akurat wiem jak to moze boleć to przynajmniej jakis leków żeby ból ustał ;)

super kajusia ze takiego wyczerpujacego posta napisalas, ale w tej calej swojej madrosci niedopatrzylas ze watek z 2005 roku? chyba sie chlopakowi porada nie przyda

pozdro

asterath

23.08.2009 06:23

Odpowiedz

Na szczescie sa jeszcze inni chorzy i im pomagaja te porady:)

Gosia

23.08.2009 07:57

Odpowiedz

O 20:56, dnia 2008-10-29 zogra napisał(-a):

O 08:59, dnia 2008-10-29 kajusia napisał(-a):

Ja również uważam, że to nic nie szkodzi, że wątek pochodzi z 2005 r. Ja tę stronę śledzę już od 2004 roku i rozrzewnieniem wspominam Helę i przypomniałam sobie Georginię, o ile wiem, Georginia skończyła chyba studia psychologiczne). Pozdrawiam i przytulam wszystkich zaglądających tu.