Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

chemioterapia a obraz krwi

Autor: małgo • 12.06.2004 13:03 • 3 odpowiedzi

małgo

12.06.2004 13:03

Odpowiedz

Mam pytanie co w sytuacji gdy obraz krwi podczas leczenia chemioterapią pogarsza sie?Czy przerwanie leczenia w celu zastosowania leków wspomagajacych ma jakis wpływ na rozwoj choroby?

Telu

12.06.2004 18:21

Odpowiedz

2004-06-12 15:03... małgo napisał(a):

Mam pytanie co w sytuacji gdy obraz krwi podczas leczenia chemioterapią pogarsza sie?Czy przerwanie leczenia w celu zastosowania leków wspomagajacych ma jakis wpływ na rozwoj choroby?

nie trzeba przerywać leczenia żeby brać leki wspomagające

ja dostaję chemię ABVD potem tydzień przerwy i przez tydzień codziennie biorę lek GRANOCYT 34 w zastrzykach i na kolejną chemię obraz krwi wygląda bardzo dobrze.

po zastrzykach bolą kości , ale zażywam wtedy PROFENID ( środek przeciw bólowy i mogę normalnie funkcjonować.

pozdrawiam.

Joaśka

14.06.2004 13:34

Odpowiedz

2004-06-12 20:21... Telu napisał(a):

nie trzeba przerywać leczenia żeby brać leki wspomagające

ja dostaję chemię ABVD potem tydzień przerwy i przez tydzień codziennie biorę lek GRANOCYT 34 w zastrzykach i na kolejną chemię obraz krwi wygląda bardzo dobrze.

po zastrzykach bolą kości , ale zażywam wtedy PROFENID ( środek przeciw bólowy i mogę normalnie funkcjonować.

pozdrawiam.

Nie zgadzam się z powyższym. Mojemu synowi przerywano chemioterapię, wyrównywano wyniki krwi (poziom leukocytów) i dopiero po stabilizacji rozpoczynano kolejną chemię. Tak samo było z infekcjami - przerwa na odżycie i znowu chemia.

PS Podciągaliśmy poziom leukocytów Neupogenem - super sprawa! Doprowadza do szału laborantki :) jednego dnia leukocyty na poziomie 0,1 a nastęnego 25. Laborantki zawsze wtedy podejrzewają uszkodzenie maszyny badającej krew :)

Andrzej

23.06.2004 09:18

Odpowiedz

2004-06-23 11:10... Andrzej napisał(a):

2004-06-14 15:34... Joaśka napisał(a):

2004-06-12 20:21... Telu napisał(a):

Mam pytanie co w sytuacji gdy obraz krwi > >

.

PS Podciągaliśmy poziom leukocytów Neupogenem - super sprawa! Doprowadza do szału laborantki :) jednego dnia leukocyty na poziomie 0,1 a nastęnego 25. Laborantki zawsze wtedy podejrzewają uszkodzenie maszyny badającej krew :)

Przepraszam za poprzedni wpis. Przypatkowo nacisneło mi się.

Chciałem dodać, że też biorę NEUPOGEN i jest rewelka. Jeśli masz problem z krwią zapytaj lekarza o neupogen.