Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Witam! Moje wyniki

Autor: Bartek • 30.11.2011 19:03 • 7 odpowiedzi

Bartek

30.11.2011 19:03

Odpowiedz
Witam Wszystkich,

To mój pierwszy post na forum tego serwisu. Od luitego ubiegłego roku powiększyły mi się nieboleśnie węzły chłonne na szyji, od dziecka miałem tam małe bolące kulki, ale teraz stały się większe i nie bolą, i twardsze. Poniżej wyniki:

USG (pisownia oryginalna)
Wzdłuż obu m. MOS wrzecionowate węzły chłonne z zachowaną zatoką tłuszczową dł do 10mm. W okolicy podżuchwowej prawej pojedyncze węzły chłonne z zachowaną zatoką tłuszczową dł. 20mm. W obrębie ślinianek przyusznych węzły chłonne po stronie prawej 10 mm, po stronie lewej 6mm. Gruczoł tarczowy jednorodny o prawidłowej echogeniczności, bez widocznych zmian ogniskowych.

Morfologia, rozmaz manualny + OB

W morfologii wszystko w normie. OB po godzinie 1, po dwóch godz. 3

CRP - 0

Pozostałych objawów typu świąd skóry, nocne poty nie zauważyłem, chociaż z rana od kilku dni swędział mnie brzuch, klatka piersiowa, ale już przeszło. Lekarz badał wątrobe i mówił że nie jest powiększona, kazał powtórzyć USG za jakiś czas i mówił że nie wyglądają podejrzanie te węzły. Co wy o tym sądzicie? Skąd to się wzieło skoro ani stanów zapalnych ani nic? Wiem że nie muszą być wcale zmiany w obrazie krwi itp ale czy od lutego dała by mi się już

Bartek

30.11.2011 19:08

Odpowiedz

O 20:03, dnia 2011-11-30 Bartek napisał(-a):

Witam Wszystkich,

To mój pierwszy post na forum tego serwisu. Od luitego ubiegłego roku powiększyły mi się nieboleśnie węzły chłonne na szyji, od dziecka miałem tam małe bolące kulki, ale teraz stały się większe i nie bolą, i twardsze. Poniżej wyniki:

USG (pisownia oryginalna)

Wzdłuż obu m. MOS wrzecionowate węzły chłonne z zachowaną zatoką tłuszczową dł do 10mm. W okolicy podżuchwowej prawej pojedyncze węzły chłonne z zachowaną zatoką tłuszczową dł. 20mm. W obrębie ślinianek przyusznych węzły chłonne po stronie prawej 10 mm, po stronie lewej 6mm. Gruczoł tarczowy jednorodny o prawidłowej echogeniczności, bez widocznych zmian ogniskowych.

Morfologia, rozmaz manualny + OB

W morfologii wszystko w normie. OB po godzinie 1, po dwóch godz. 3

CRP - 0

Pozostałych objawów typu świąd skóry, nocne poty nie zauważyłem, chociaż z rana od kilku dni swędział mnie brzuch, klatka piersiowa, ale już przeszło. Lekarz badał wątrobe i mówił że nie jest powiększona, kazał powtórzyć USG za jakiś czas i mówił że nie wyglądają podejrzanie te węzły. Co wy o tym sądzicie? Skąd to się wzieło skoro ani stanów zapalnych ani nic? Wiem że nie muszą być wcale zmiany w obrazie krwi itp ale czy od lutego dała by mi się już we znaki? Co szanowne grono o tym sądzi?

Pozdrawiam

Gizmo

30.11.2011 19:09

Odpowiedz

Według mnie trzeba zaufać lekarzowi. Węzły z zachowaną zatoką tłuszczową nie są podejrzane; ponadto masz węzły pojedyncze a nie w pakietach. Nie wiem, ja bym nie szukała na siłę choroby nowotworowej zwłaszcza, że te "kulki" masz już dłuższy czas (więc już pewnie by się coś więcej z nich rozwinęło:)). Pozdrawiam

Asowa

30.11.2011 21:23

Odpowiedz

O 20:09, dnia 2011-11-30 Gizmo napisał(-a):

Według mnie trzeba zaufać lekarzowi. Węzły z zachowaną zatoką tłuszczową nie są podejrzane; ponadto masz węzły pojedyncze a nie w pakietach. Nie wiem, ja bym nie szukała na siłę choroby nowotworowej zwłaszcza, że te "kulki" masz już dłuższy czas (więc już pewnie by się coś więcej z nich rozwinęło:)). Pozdrawiam

Też tak myślę, możesz spać spokojnie;)

Bartek

01.12.2011 21:58

Odpowiedz
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. To USG co podałem było z lipca. Dzisiaj zrobiłem nowe bo onkolog mi kazała żeby porównać. Oto opis:

Obustronnie ślinianki podżuchwowe, przyuszne bez zmian ogniskowych, typowa wielkość, gęstość, gładkie obrysy. W dolnych biegunach ślinianek przyusznych węzły odczynowe- po prawej 8,8 mm, po lewej do 8,9 mm - obraz prawidłowy. Obustronnie przy kątach żuchwy węzły odczynowe - do 23,6X6,2 mm po prawej, do 25,6X6,8 mm po lewej- w obu węzłach widoczna wnęka. Drobne węzły przy zarysach MOS - obustronnie- po prawej do 8,6 mm, po lewej do 6,9-7,3mm.
Pytałem lekarza o tą echogeniczność bo nic nie by

Bartek

01.12.2011 22:02

Odpowiedz

Sorry, enter mi się nacisnęło;p więc pytałem o tą echogeniczność bo nic w opisie o tym nie ma i mówił że jest prawidłowa. Powiedział że nie tyle wielkość węzłów ma znaczenie co ich budowa i że nie wygląda żeby się działo coś nowotworowego. Więc zastanawia mnie skąd to się powiększyło skoro Ob i CRP jest dobre, zęby też mam zdrowe. Może dać do wycięcia i na Histopat niech idzie?

Asowa

01.12.2011 22:49

Odpowiedz

O 23:02, dnia 2011-12-01 Bartek napisał(-a):

Sorry, enter mi się nacisnęło;p więc pytałem o tą echogeniczność bo nic w opisie o tym nie ma i mówił że jest prawidłowa. Powiedział że nie tyle wielkość węzłów ma znaczenie co ich budowa i że nie wygląda żeby się działo coś nowotworowego. Więc zastanawia mnie skąd to się powiększyło skoro Ob i CRP jest dobre, zęby też mam zdrowe. Może dać do wycięcia i na Histopat niech idzie?

Ale po co chcesz to wycinać?

Nie masz żadnych wskazań co do tego.

Nie dotykaj tych węzłów, jeśli nie zniknął powtórz badania za 3-4 miesiące.

Nie dotykaj ich.

Bartek

02.12.2011 11:18

Odpowiedz

OK, tak też zrobię. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi