Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Czy to ziarnica?

Autor: Luśka • 28.11.2011 06:53 • 19 odpowiedzi

Luśka

28.11.2011 06:53

Odpowiedz
Witam.
Od miesiąca, może dłużej mam powiększone węzły chłonne na szyi i karku, są niebolesne. Czasem się pojawiały, potem robiły się mniejsze, ale teraz są cały czas.
Bardzo mnie swędzi skóra, choć nie jest to cały czas, ale teraz pojawiła się wysypka na szyi i głowie,która bardzo swędzi..;(
Zauważyłam że pojedyncze krosty mam już nawet na ramionach i korpusie. Ciągle pokasłuję,i mam katar, więc poszłam do lekarza, a on stwierdził że to pewnie jakiś stan zapalny górnych dróg oddechowych i zapisał antybiotyk.
Skierował mnie także do alergologa w celu wykonania testów, niestety alergolog powiedział że, ze względu na tą wysypkę nie możliwe jest wykonanie testów gdyż odczyty będą mało czytelne.
Zapisał mi Zenaro i powiedział że po tym powinno być lepiej i wtedy zrobi testy.
Niestety to nie pomogło. Jutro mam wizytę i pewnie znów nie wykona testów..;(
Dodam że latem bardzo schudłam, miałam nocne poty..( teraz ich nie mam),spadał mi cukier i ogólnie czułam się osłabiona.
Lekarz zlecił morfologię oraz badanie tarczycy, okazało się że są dobre, więc stwierdził że to pewnie dlatego że zbyt dużo pracuję.
Ostatnio źle sypiam, budzę się nawet kilka razy w nocy i może to śmieszne, ale ciągle śnią mi się jakieś złe rzeczy.
Ciągle bolą mnie plecy, i ogólnie jestem osłabiona.
Szukałam na własną rękę w internecie czegokolwiek,i trafiłam na ziarnicę, czy to może być to..?
Bo wyczytałam że węzły są bolesne po spożyciu alkoholu, jednak u siebie czegoś takiego nie zauważyłam.
Proszę o jakąkolwiek radę.

Luśka

28.11.2011 07:56

Odpowiedz

O 07:53, dnia 2011-11-28 Luśka napisał(-a):

Witam.

Od miesiąca, może dłużej mam powiększone węzły chłonne na szyi i karku, są niebolesne. Czasem się pojawiały, potem robiły się mniejsze, ale teraz są cały czas.

Bardzo mnie swędzi skóra, choć nie jest to cały czas, ale teraz pojawiła się wysypka na szyi i głowie,która bardzo swędzi..;(

Zauważyłam że pojedyncze krosty mam już nawet na ramionach i korpusie. Ciągle pokasłuję,i mam katar, więc poszłam do lekarza, a on stwierdził że to pewnie jakiś stan zapalny górnych dróg oddechowych i zapisał antybiotyk.

Skierował mnie także do alergologa w celu wykonania testów, niestety alergolog powiedział że, ze względu na tą wysypkę nie możliwe jest wykonanie testów gdyż odczyty będą mało czytelne.

Zapisał mi Zenaro i powiedział że po tym powinno być lepiej i wtedy zrobi testy.

Niestety to nie pomogło. Jutro mam wizytę i pewnie znów nie wykona testów..;(

Dodam że latem bardzo schudłam, miałam nocne poty..( teraz ich nie mam),spadał mi cukier i ogólnie czułam się osłabiona.

Lekarz zlecił morfologię oraz badanie tarczycy, okazało się że są dobre, więc stwierdził że to pewnie dlatego że zbyt dużo pracuję.

Ostatnio źle sypiam, budzę się nawet kilka razy w nocy i może to śmieszne, ale ciągle śnią mi się jakieś złe rzeczy.

Ciągle bolą mnie plecy, i ogólnie jestem osłabiona.

Szukałam na własną rękę w internecie czegokolwiek,i trafiłam na ziarnicę, czy to może być to..?

Bo wyczytałam że węzły są bolesne po spożyciu alkoholu, jednak u siebie czegoś takiego nie zauważyłam.

Proszę o jakąkolwiek radę.

Czy ktoś mógłby jednak powiedzieć cokolwiek..?/// Proszę...

Asowa

28.11.2011 08:22

Odpowiedz
Zrób USG tych węzłów.
Tutaj nikt nie widzi co w tobie siedzi i na podstawie opisanych objawów trudno powiedzieć co ci dolega.

anetka_945

28.11.2011 08:24

Odpowiedz

Nie chce Ci złowróżyć, ale....ja miałam bardzo podobnie...bóli po alkocholu również nie odczuwałam, a diagnoza: ZZ NSII st IVB wg AA.
Oczywiście u Ciebie nie musi tak być, pytasz więc jestem szczera. Też dostałam na początku antybiotyk, ponieważ lekarka uznała że to zapalenie węzłów, później drugi - bo tamten nie pomógł...Sama nie chciałam dopuścić do siebie takiej myśli, że mogę na coś zachorować, a w dodatku na nowotwórrrr!!! Dlatego prawidłowa diagnoza została postawiona po ok pół roku od pierwszej wizyty u lekarza :///.

Magda

28.11.2011 08:33

Odpowiedz

Myśle, że musisz zrobić usg tych zmienionych wezlow. Jesli masz kaszel i ból pleców to moze warto by było poprosić lekarza o skierowanie na przeswietlenie klatki piersiowej. Jeśli robiłaś morfologie to powinnas mieć zrobione ob, crp, rozmaz krwi mikroskopowy. Bo bez badań to nic się nie zrobi. Lekarz też nie jest jasnowidzem tylko musi zrobić badania aby cokolwiek zdiagnozować.

Luśka

28.11.2011 08:41

Odpowiedz

O 09:33, dnia 2011-11-28 Magda napisał(-a):

Myśle, że musisz zrobić usg tych zmienionych wezlow. Jesli masz kaszel i ból pleców to moze warto by było poprosić lekarza o skierowanie na przeswietlenie klatki piersiowej. Jeśli robiłaś morfologie to powinnas mieć zrobione ob, crp, rozmaz krwi mikroskopowy. Bo bez badań to nic się nie zrobi. Lekarz też nie jest jasnowidzem tylko musi zrobić badania aby cokolwiek zdiagnozować.

Miałam robione ob we wakacje i niczego nie wykazało.

Jednak reszta objawów jest niepokojąca.

Luśka

28.11.2011 08:44

Odpowiedz

O 09:33, dnia 2011-11-28 Magda napisał(-a):

Od lekarzy trudno wyegzekwować cokolwiek, zwłaszcza skierowanie na badania,i tym sposobem od wakacji zjadłam już sporo antybiotyków , bo lekarz ciągle twierdził że to nie odleżone przeziębienie.

Więc już sama nie wiem...;/

anetka_945

28.11.2011 08:56

Odpowiedz

Ale od wakacji minęło już ładnych parę miesięcy...ob mogło ulec zmianie z reszta jak i pozostałe wartości morfologii. Proponuję tak samo jak moje przedmówczynie: jeszcze raz do lekarza, skierowanie na usg, potem może się troszkę rozjaśni. Nie zwlekaj i nie szukaj sama wymówek, poproś o skierowanie jeśli lekarz sam daje je niechętnie, walcz o siebie!

Luśka

28.11.2011 09:00

Odpowiedz

O 09:56, dnia 2011-11-28 anetka_945 napisał(-a):

Ale od wakacji minęło już ładnych parę miesięcy...ob mogło ulec zmianie z reszta jak i pozostałe wartości morfologii. Proponuję tak samo jak moje przedmówczynie: jeszcze raz do lekarza, skierowanie na usg, potem może się troszkę rozjaśni. Nie zwlekaj i nie szukaj sama wymówek, poproś o skierowanie jeśli lekarz sam daje je niechętnie, walcz o siebie!

Tak zrobię..;)

Ale mam jeszcze jedno pytanie,czy moje objawy mogą być przyczyną innej choroby?

Może wiesz coś na ten temat? Ja sama szukałam, ale raczej bez rezultatu, ciągle mam nadzieję że to jednak nie ziarnica.

anetka_945

28.11.2011 09:05

Odpowiedz

Po co się domyślać i niepotrzebnie stresować? Zrób badania. Bo ktoś ci powie, że to może być np borelioza, ty się nastawisz a potem może okazać się że to jednak coś innego. my, tu na forum nie jesteśmy lekarzami ;) gdybamy tylko :( no i przede wszystkim diagnozy nikt ci nie postawi przez internet. Nie trać czasu na siedzenie przed kompem...

Magda

28.11.2011 09:07

Odpowiedz

Dla mnie to że lekarze nie chcą dawać skierowań jest chore. Ja osobiście się nie spotkałam z tym ale dużo osób tu pisze takie rzeczy. Myśle że lekarze szczególnie pierwszego kontaktu nie zdają sobie sprawy z powagi sytuacji. Niestety trzeba pewnie rzeczy wymuszać. Na prześwietlenie potrzebujesz skierowanie nawet jak chcesz za nie zapłacić i zrobić prywatnie. Ja po prostu powiedziałam że mam ból w klatce piersiowej i ból promieniujący na plecach i ze względu ma powiększone węzły chciałabym zrobić prześwitlenie aby wykluczyć powiększenie węzłów w śródpiersiu. U mnie po ponad roku chodzenia po lekarzach, wszelkich masci, którzy mówili że taka moja uroda. Okazało się że mam sarkoidoze. Ale objawy były bardzo podobne do chłoniaka. Ale w przypadku wezłów dopiero wynik histopatologiczny daje diagnoze nie ma co się oszukiwać.

Nessa

28.11.2011 09:09

Odpowiedz
alergia? ta wysypka też może powiększać węzły
nerwica? może dawać przeróżne syfiate objawy

Nessa

28.11.2011 09:13

Odpowiedz

O 10:07, dnia 2011-11-28 Magda napisał(-a):

Myśle że lekarze szczególnie pierwszego kontaktu nie zdają sobie sprawy z powagi sytuacji. Niestety trzeba pewnie rzeczy wymuszać.

A z tym też różnie bywa. Moja lekarka rodzinna od razu na poważnie wzięła moje węzły, a uwaga chirurg onkolog stwierdził, że mam się nie martwić. Trzeba faktycznie dobrze trafić. W końcu to nie skierowanie na PET za kilka tysięcy tylko zwykłe usg czy rtg.

Luśka

28.11.2011 09:18

Odpowiedz

O 10:09, dnia 2011-11-28 Nessa napisał(-a):

nerwica? może dawać przeróżne syfiate objawy

Mam wizytę we środę u lekarza, gdyż skończę zażywać kolejny antybiotyk, który i tak nie pomógł, bo węzły nadal są.

A pisałam tu,gdyż chciałam się dowiedzieć czy aby czasem moje przypuszczenia nie są na wyrost.

no bo już sama nie wiem co o tym myśleć.

Teraz wiem że, spróbuję nakierować mojego lekarza, i powiem mu o moich obawach, zobaczymy jak zareaguje.

Bo z doświadczenia wiem że nie lubią kiedy pacjent im cokolwiek sugeruje..;/

Mam nadzieję że tym razem mnie nie zbawi ponownie tym że nie ma się czym martwić bo to zwykłe powikłania po grypie.

anetka_945

28.11.2011 09:22

Odpowiedz

Moim zdaniem to nie jest to niestety alergia...

Pet to jakieś 4500zł prywatnie, pewnie nie ma nas zbyt wielu kto chciał by je zrobić na swój koszt... no i skierowanie na PET musi być już od specjalisty, zwykła rodzinna pewnie nie wie na czym to polega ;)

mikee80

28.11.2011 09:48

Odpowiedz

z tego co ogolnie powyczytywalem kiedyś po necie to ze wysypka (+ te inne objawy) moze byc objawe sarkoidozy.. oczywiscie miedzy innymi

Luśka

28.11.2011 10:18

Odpowiedz

O 10:22, dnia 2011-11-28 Anetka_945 napisał(-a):

Pet to jakieś 4500zł prywatnie, pewnie nie ma nas zbyt wielu kto chciał by je zrobić na swój koszt... no i skierowanie na PET musi być już od specjalisty, zwykła rodzinna pewnie nie wie na czym to polega ;)

A czy przy ziarnicy może zdarzyć się zasłabnięcie?

Bo niedawno mi się to przytrafiło.

Asowa

28.11.2011 11:30

Odpowiedz

O 11:18, dnia 2011-11-28 Luśka napisał(-a):

Jak ktoś ci napisze, że może się zdarzyć to przecież ani nie potwierdzi to twojej diagnozy ani jej nie wykluczy.

Zasłabnięcia mogą być objawem wielu chorób.

Przyciśnij lekarza o nowe skierowania na badania (chociaż po antybiotyku powinnaś odczekać z tydzień), rtg klatki piersiowej i usg tych węzłów.

Na chwilę obecną nic więcej nie zrobisz.

Luśka

28.11.2011 11:52

Odpowiedz

O 12:30, dnia 2011-11-28 Asowa napisał(-a):

O 11:18, dnia 2011-11-28 Luśka napisał(-a):

Jak ktoś ci napisze, że może się zdarzyć to przecież ani nie potwierdzi to twojej diagnozy ani jej nie wykluczy.

Zasłabnięcia mogą być objawem wielu chorób.

Przyciśnij lekarza o nowe skierowania na badania (chociaż po antybiotyku powinnaś odczekać z tydzień), rtg klatki piersiowej i usg tych węzłów.

Na chwilę obecną nic więcej nie zrobisz.

Dziękuję.

Muszę coś zrobić, tak więc czeka mnie pewnie długa droga..;)

Mam tylko nadzieje że trafię na odpowiedniego lekarza który potraktuje mnie poważnie, nawet jeśli to nie ziarnica.

Asowa

28.11.2011 12:13

Odpowiedz

Dziękuję.

Muszę coś zrobić, tak więc czeka mnie pewnie długa droga..;)

Mam tylko nadzieje że trafię na odpowiedniego lekarza który potraktuje mnie poważnie, nawet jeśli to nie ziarnica.

Życzę ci żebyś trafiła na takiego lekarza.

Głowa do góry i do boju;)Nie daj sobie wcisnąć kolejnego antybiotyku.