Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

ZZ czy Sarkoidoza ?

Autor: Krzak • 26.11.2011 17:56 • 2 odpowiedzi

Krzak

26.11.2011 17:56

Odpowiedz
Mam powiekszone wezly na szyi i w okolicach obojczyka po obydwu stronach, sa male i ruchome. Od dluzszego czasu miewam problemy z oddychaniem po bieganiu i szybkim spacerze. Przez jakis czas strasznie bolaly mnie kolana, prawie piekly. Od 1.5 roku mam problemy z oddychaniem, czesto dusznosci, zwlaszcza pod prysznicem ( bardzo goraca woda ). Tata ma astme, siostra równiez. Mam tez na szyi takie jakby ziarenko, malutkie bardzo, nieruchome, nie wyglada to jak wezel tylko bardziej zgrubienie na zyle. Co to moze byc ?

Morfologia w normie, OB bardzo niskie.

Krzak

26.11.2011 17:58

Odpowiedz

O 18:56, dnia 2011-11-26 Krzak napisał(-a):

Mam powiekszone wezly na szyi i w okolicach obojczyka po obydwu stronach, sa male i ruchome. Od dluzszego czasu miewam problemy z oddychaniem po bieganiu i szybkim spacerze. Przez jakis czas strasznie bolaly mnie kolana, prawie piekly. Od 1.5 roku mam problemy z oddychaniem, czesto dusznosci, zwlaszcza pod prysznicem ( bardzo goraca woda ). Tata ma astme, siostra równiez. Mam tez na szyi takie jakby ziarenko, malutkie bardzo, nieruchome, nie wyglada to jak wezel tylko bardziej zgrubienie na zyle. Co to moze byc ?

Morfologia w normie, OB bardzo niskie.

Dodatkowo mam jeszcze krzywa przegrode w nosie, jedna dziurke wiecznie zapchana i w ostatnich 4 miesiacach mialem dwa razy silny ból gardla i migdalów.

Dominika o.

27.11.2011 17:25

Odpowiedz

czesc powiem CI jak to bylo u mnie... zrobili mi RTG klatki i wyszlo zacienienie w srodpiersiu , po czym trafilam do pulmonologa-i szpitala gdzie robili mi bronchoskopie z balem , ktora nic nie wykazala . ja co prawda zadnych widocznie wezlow powiekszonych nie mialam tylko poty i 37C .przed bronchoskopia tez podejzewali sarkoidoze... ale po lekarze doszli do wniosku ze skieruja mnie na torakochirurgie aby tam pobrali mi wycinek z miejsca widocznego na RTG , kiedy zaczeki mi grzebac w srodpiersiu znalezli zmieniony wezel przy tchawicy ,i po 3tyg dowiedzialam sie ze mam zz.