Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

nie będę orginalna.

Autor: głup • 19.11.2011 08:15 • 2 odpowiedzi

głup

19.11.2011 08:15

Odpowiedz
za co z góry przepraszam, bo zapytam o to samo co tysiąc innych spanikowanych mniej lub bardziej gości Waszego forum.

W zeszłym tygodniu zrobiłam sobie morfologię ( kontrolnie, robię zawsze raz na rok, czasem częściej ) i niestety jej wyniki nie były takie jakich się spodziewałam.

Poszłam z nimi tego samego dnia do lekarza, gdzie Pani radośnie mi obwieściła, cytując niedokładnie, że to albo jakaś infekcja albo możliwe, że i ziarnica (sic!).

A, że niestety mam lekkie ciągoty hipochondryczne, to mały stres mnie dopadł, czego wynikiem jest mój post na tym forum.

Oczywiście, nie chcę diagnozowania przez internet, bo mniemam, że nikt z Was przed sobą szklanej kuli nie ma ;) i nie powie mi : tak jesteś zdrowa, nie nie jesteś zdrowa.

Pozwolę sobie poniżej podać wartości morfo, które nie są w normach i zapytać nieśmiało czy owa Pani doktor trochę się nie zagalopowała sugerując mi ewentualną ziarnicę.

NEUT - 7,13 (2,5-5,0)
NEUT%- 80,2 (45,0-70)
LYM - 1,16 (1,5-3,5)
LYM% - 13,1 (20-45)
EOS% - 0,9 (1,0-5,0)
HDW - 2,1 (2,2-3,2)

Mikroskopowa ocena rozmazu krwi:

gran. obojętn o jądrze podzielonym - 74% (45-70)
limfocyty - 15% (20-45)
Monocyty - 10% (3-8)

ALT - 37 ( 10 - 31) aczkolwiek ten wynik interpretuję, zjedzoną duuużą ilością ostrych żeberek na na noc, przed morfo. ;)

Lekarka zbadała mi węzły, nie mam powiększonych.
Ponadto raczej nic mi nie dolega, jedynie od około 2 miesięcy jestem cały czas zmęczona, ale zrzucam to na karb aury jesiennej i lekkich zawirowań w życiu zawodowym i prywatnym.

W poniedziałek idę na rtg klatki piersiowej, więc tak jak pisałam wcześniej - mam pełną świadomość, że bez dokładniejszych wyników, nikt mnie nie oświeci.

Niemniej będę zobowiązana za rzut okiem, przez Was, zważywszy na to, że wyniki te były konsultowane z drugim lekarzem, który widząc je, na słowo ziarnica popukał się sugestywnie w głowę.:)

Z góry dziękuję i miłego weekendu. :)

genio84

19.11.2011 14:52

Odpowiedz
Po samych wynikach krwi nie da się zdiagnozować czy to ziarnica czy coś innego to raz (może coś tam zasugerować, ale równie dobrze mogą być wyniki jak najbardziej w normie), także lekarka caaaaaaaałkiem sporo się zagalopowała :-).
Po drugie, piszesz że nie masz powiększonych węzłów, więc tu już samo w sobie wyklucza ziarnicę.
Zrób sobie to zaplanowane rtg, możesz zrobić jeszcze kontrolne usg czy nie masz gdzieś powiększonych węzłów,ale jeśli nie, to ja bym tu się ziarnicy nie doszukiwał, tylko ewentualnie innych przyczyn.

głup

19.11.2011 15:03

Odpowiedz
dziękuję za odpowiedź:)

i taki mam plan. zrobię rtg plus ewentualnie usg i powtórzę morfo za 2, 3 tyg. Jak dalej będzie poza normą, będę szukać dalej.

I sama byłam zdziwiona pomysłem lekarki, natomiast wolałam się jeszcze tu, "wirtualnie" upewnić. :)