Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

co mam zrobić z ta swedzacą skórą?

Autor: asia • 16.11.2011 20:21 • 8 odpowiedzi

asia

16.11.2011 20:21

Odpowiedz

Proszę napiszcie co jam mam zrobić jestem w remisji pół roku...swędzi mnie ostatnio skóra nawet zauważyłam że mam takie ślady w niektórych miejscach a nie drapie się mocno.Jeszcze wspomnieli że mam węzła nad obojczykiem ma około 17mm jak robiono mi peta to o nim nie wspomnieli nic kompletnie.Martwię się.Jeśli możecie mi doradzić to proszę.Pytałam mojego onkologa czemu nic o tym węźle nie napisali to powiedział że jest zwłókniały i dlatego.czemu ta skora swedzi?Robiłam morfologie i ob są dobre.

Mroki77

16.11.2011 21:48

Odpowiedz

Chyba grunt to spokój. Mam remisję od kwietnia br. Miałem gnoja w śródpiersiu 9x11cm. We wrześniu znów mi zaczęło świstać w oskrzelach, wszystko swędzić, oczywiście od razu zacząłem się czuć jakby słabszy i ogólnie na 100% wznowa. Morfologia - OB 3, CRP: 1,87 ?? A więc git? Hematolog powiedział, że zupełnie spokój. Świstać może, po lampach i może być jeszcze wiele innych powodów. Krew jest ok więc luz. RTG klatki - ok. A więc nie wznowa! Po badaniach przestałem się wsłuchiwać w siebie i wszystko wróciło do normy. A więc miałem schizę! Muszę pilnować głowy. Nie daj się sama sobie nakręcić!

anetka_945

17.11.2011 08:03

Odpowiedz

O 21:21, dnia 2011-11-16 asia napisał(-a):

Proszę napiszcie co jam mam zrobić jestem w remisji pół roku...swędzi mnie ostatnio skóra nawet zauważyłam że mam takie ślady w niektórych miejscach a nie drapie się mocno.Jeszcze wspomnieli że mam węzła nad obojczykiem ma około 17mm jak robiono mi peta to o nim nie wspomnieli nic kompletnie.Martwię się.Jeśli możecie mi doradzić to proszę.Pytałam mojego onkologa czemu nic o tym węźle nie napisali to powiedział że jest zwłókniały i dlatego.czemu ta skora swedzi?Robiłam morfologie i ob są dobre.

Może zmien kosmetyki ktorych dotychczas używałaś na kosmetyki dla dzieci? one są dużo bardziej delikatne, a jak wiadomo nasza skóra po leczeniu stała się wrażliwsza na wszystko, więc to może kosmetyki cię podrażniają i stąd świąd?

Nessa

17.11.2011 09:02

Odpowiedz

mnie dermatolog powiedział, ze po takim leczeniu powinniśmy stosować tzw. dermoprotektory. Wpisując w google jest sporo nazw, w aptece też można popytać. To są kosmetyki, które pomagają dbać o nadwrażliwą po leczeniu skórę. Z tego co widzę to bardzo często się to przydarza. Ja też niestety mam problemy ze skórą, ale odkąd używam tych kosmetyków jest lepiej.

asia

17.11.2011 10:27

Odpowiedz

O 10:02, dnia 2011-11-17 Nessa napisał(-a):

mnie dermatolog powiedział, ze po takim leczeniu powinniśmy stosować tzw. dermoprotektory. Wpisując w google jest sporo nazw, w aptece też można popytać. To są kosmetyki, które pomagają dbać o nadwrażliwą po leczeniu skórę. Z tego co widzę to bardzo często się to przydarza. Ja też niestety mam problemy ze skórą, ale odkąd używam tych kosmetyków jest lepiej.

Ale czemu mam te slady na skorze to jest dziwne.

asia

17.11.2011 10:29

Odpowiedz

O 10:02, dnia 2011-11-17 Nessa napisał(-a):

Ale czemu mam te slady na skorze?

Nessa

17.11.2011 10:51

Odpowiedz

O 11:29, dnia 2011-11-17 asia napisał(-a):

Ale czemu mam te slady na skorze?

ja też mam ślady od drapania, ślady po wysypce na dłoniach. To wszystko przez to, że skóra jest dużo bardziej wrażliwa i niewiele jej trzeba, żeby się takie rzeczy porobiły. Wiem, że się denerwujesz bo u mnie pierwsze myśli to też te najgorsze, zwłaszcza, że jakiś węzeł wyskoczył. W każdym razie te wszystkie objawy to niestety jak najbardziej może być zmieniona po leczeniu skóra. Może to się zmieni z czasem, a może nie. Trzeba obserwować, dbać o nawilżenie i nie panikować, nie skupiać się na swędzeniu bo można się zadrapać.

Marek

17.11.2011 12:28

Odpowiedz

Mnie swędziała skóra przed wykryciem ZZ więc jak nie przechodziło podczas leczenia to atakowałem swoich lekarzy że ta chemia chyba nic nie pomaga a oni mnie uspokajali że wyniki dobre że na pewno wszystko ok. nawet mi przepisali tabletki uspokajające ale wtedy myślałem że wariata chcą ze mnie zrobić i ich nie brałem. Jak się skończyło chemia tak się skończyło swędzenie a jak się zaczęła radioterapia to znowu swędzenie i po radio przestało także w moim przypadku to jest na 100% sprawa psychiki także z perspektywy czasu mogę napisać że swędzeniem naprawdę nie ma co się przejmować.

asia

17.11.2011 14:10

Odpowiedz

O 13:28, dnia 2011-11-17 Marek napisał(-a):

Mnie swędziała skóra przed wykryciem ZZ więc jak nie przechodziło podczas leczenia to atakowałem swoich lekarzy że ta chemia chyba nic nie pomaga a oni mnie uspokajali że wyniki dobre że na pewno wszystko ok. nawet mi przepisali tabletki uspokajające ale wtedy myślałem że wariata chcą ze mnie zrobić i ich nie brałem. Jak się skończyło chemia tak się skończyło swędzenie a jak się zaczęła radioterapia to znowu swędzenie i po radio przestało także w moim przypadku to jest na 100% sprawa psychiki także z perspektywy czasu mogę napisać że swędzeniem naprawdę nie ma co się przejmować.

Czy te slady kiedys znikna?