Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Zaniepokojony

Autor: Marek • 03.11.2011 18:33 • 6 odpowiedzi

Marek

03.11.2011 18:33

Odpowiedz
Witam
Od ponad dwóch lat mam powiększone węzły przedtchawiczne, i śródpiersia. Miałem zabieg mediastinoskopi z opisem :" Obraz morfologiczny przy zgodności danych klinicznych mógłby odpowiadać sarkoidozie. Bez cech nowotworowych i martwiczych.

W przyszłym tygodniu udaje się do szpitala w poznaniu, celem dalszej diagnostyki. Będzie robione EBUS ( cytologia ) i badania przesiewowe. Właściwie to piszę chyba, żeby się uspokoić. Czy jest możliwe, że w badanie węzła było wykonane niedokładnie ?

Gizmo

03.11.2011 19:52

Odpowiedz

Zawsze istnieje takie prawdopodobieństwo ale według mnie jeśli w opisie jednoznacznie piszą, że bez cech nowotworowych i jeszcze sugerują czemu odpowiada obraz (tak jak u Ciebie) to nie masz się czym martwić i raczej dla uspokojenia dopełnić reszty badań. Pozdrawiam

marek

05.11.2011 08:51

Odpowiedz

Dziki za odpowiedź, mnie i lekarza zastanawia jednak to "mogłoby". Przy sarkoidozie dochodzi do zmniejszenia węzłów z upływem czasu, przynajmniej tak mnie poinformował lekarz.

Gizmo

05.11.2011 09:33

Odpowiedz

No jeśli sarkoidoza ustępuje samoistnie to rzeczywiście z upływem czasu węzły się zmniejszają. Ale ona nie zawsze ustępuje samoistnie. A czy masz jakieś objawy sarkoidozy?? Z drugiej strony to, co mi się nasuwa to jeśli węzły masz już 2 lata i ich nie przybywa to raczej nie jest to nic nowotworowego.

marek

05.11.2011 09:37

Odpowiedz
objawy to generalnie duszności i ból w klatce piersiowej.
Węzły się powiększyły w tym problem.

Gizmo

05.11.2011 11:02

Odpowiedz

A czy oprócz śródpiersia masz gdzieś jeszcze inne węzły?

marek

05.11.2011 11:25

Odpowiedz

nie tylko śródpiersia. Bardzo zdenerwował mnie fakt, że gdy się udałem prywatnie do pulmonologa dr. Piorunka to był zdziwiony, że przy takiej lakonicznej histopatologi nikt tym dalej się nie zainteresował.