Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

tętno

Autor: sto lat • 29.10.2011 20:21 • 3 odpowiedzi

sto lat

29.10.2011 20:21

Odpowiedz

witajcie, chciałem zapytac czy podczas całego leczenia chemią macie przyspieszone tetno?? ja miałem na poczatku choroby bo wezły uciskały chyba na serducho,a teraz w trakcie leczenia tez to tetno mi strasznie szybko napiernicza.jak bylo u was?? wiem ze chemia to nie przelewki,organizma cigle pracuje zeby sie pozbyc tego dziadostwa ;-((

Janek

30.10.2011 08:46

Odpowiedz

Kochany, a miałeś robione echo serca? EKG ? ja miałem robione tylko przed pierwszą u mnie to lekarze olali dopiero gdy puls czasami skoczył do 160 to skierowano mnie do kardiologa (oczywiście po małych kłótniach) dopiero po kilku cyklach. Wykryto utrwalone migotanie przedsionków, przez co zamiast 8 ABVD dostałem 6 cykli, kardiolog przykazał że echo przy chemiach mam robić co 2 m-ce a w razie radio co 6 m-cy dał proszki i trochę lepiej ,ale nie normalnie, nieraz podskoczy do 100 uderzeń,domagaj się badania u kardiologa,pozdrawiam

aga71

30.10.2011 18:12

Odpowiedz

O 22:21, dnia 2011-10-29 sto lat napisał(-a):

witajcie, chciałem zapytac czy podczas całego leczenia chemią macie przyspieszone tetno?? ja miałem na poczatku choroby bo wezły uciskały chyba na serducho,a teraz w trakcie leczenia tez to tetno mi strasznie szybko napiernicza.jak bylo u was?? wiem ze chemia to nie przelewki,organizma cigle pracuje zeby sie pozbyc tego dziadostwa ;-((

Mnie tętno skakało nawet do 130, dostawałam bisocard. Echo serca w porządku. W chwili obecnej, w 3,5 miesiąca po przeszczepie sytuacja wygląda na stabilną.

beata79

31.10.2011 12:20

Odpowiedz

Moje tetno w czasie leczenia chemią ABVD również strasznie przyspieszyło i wynosiło w graniacach 100-120. Dostałam leki na spowolnienie akcji serca. Pół roku po leczeniu serce powoli wraca do normy.