Wiem ,że dużo z nas przybrało na wadze, brak ruchu, sterydy. Lekarze mówili mi, że podczas procedury przeszczepu schudne 5 - 6 kg. Napiszcie jak było u was. A jak to wgląda , później, czy waga się ttzyma czy spada a może rośnie. Wiem to kwestia indywidualna, ale po przeszczepie mamy dietę tak więc pewnie waga mie roośnie. A jak długo uważaliście na jedzenie. Pozdrawiam.
Ja po przeszczepie schudłam 12 kg...jestem już ponad 3 miesiące po i jeszcze nie przytyłam, wiadomo, że część z tych kilogramów to była woda zmagazynowana w organizmie.
Dieta już rozpoczyna się w szpitalu, są osoby, które mogą jeść, ja niestety należałam do tych, które przyswajały głównie kisiel i budyń, byłam przez 4 doby żywiona pozajelitowo, ale taki mój urok...mało osób ma takie problemy więc spokojnie.
Na odcinku przeszczepowym dostałam listę pokarmów, które mogłam jeść i listę tych zakazanych. Tam powiedzieli mi, że mam się jej trzymać do około 3 miesięcy...natomiast mój guru ziarnicowy na kontroli powiedział mi po miesiącu diety tak: proszę zrobić sobie listę marzeń i codziennie wcielać po 1 marzeniu...proszę powoli zacząć jeść normalnie... w związku z tym tego samego dnia zjadłam łososia z grilla, potem kolejno wprowadzałam świeże owoce, których brakowało mi bardzo...a był to szczyt sezonu na świeże warzywa i owoce...Reasumując...zaczęłam jeść w miarę normalnie po miesiącu od opuszczenia szpitala...tak było u mnie:-)