Ziarnica.pl
← Wróć do działu Przeszczep
Przeszczep

przeszczep a waga

Autor: agnieszka1 • 16.10.2011 08:10 • 3 odpowiedzi

agnieszka1

16.10.2011 08:10

Odpowiedz

Wiem ,że dużo z nas przybrało na wadze, brak ruchu, sterydy. Lekarze mówili mi, że podczas procedury przeszczepu schudne 5 - 6 kg. Napiszcie jak było u was. A jak to wgląda , później, czy waga się ttzyma czy spada a może rośnie. Wiem to kwestia indywidualna, ale po przeszczepie mamy dietę tak więc pewnie waga mie roośnie. A jak długo uważaliście na jedzenie. Pozdrawiam.

Aga71

16.10.2011 10:25

Odpowiedz

O 10:10, dnia 2011-10-16 agnieszka1 napisał(-a):

Wiem ,że dużo z nas przybrało na wadze, brak ruchu, sterydy. Lekarze mówili mi, że podczas procedury przeszczepu schudne 5 - 6 kg. Napiszcie jak było u was. A jak to wgląda , później, czy waga się ttzyma czy spada a może rośnie. Wiem to kwestia indywidualna, ale po przeszczepie mamy dietę tak więc pewnie waga mie roośnie. A jak długo uważaliście na jedzenie. Pozdrawiam.

Ja po przeszczepie schudłam 12 kg...jestem już ponad 3 miesiące po i jeszcze nie przytyłam, wiadomo, że część z tych kilogramów to była woda zmagazynowana w organizmie.

Dieta już rozpoczyna się w szpitalu, są osoby, które mogą jeść, ja niestety należałam do tych, które przyswajały głównie kisiel i budyń, byłam przez 4 doby żywiona pozajelitowo, ale taki mój urok...mało osób ma takie problemy więc spokojnie.

Na odcinku przeszczepowym dostałam listę pokarmów, które mogłam jeść i listę tych zakazanych. Tam powiedzieli mi, że mam się jej trzymać do około 3 miesięcy...natomiast mój guru ziarnicowy na kontroli powiedział mi po miesiącu diety tak: proszę zrobić sobie listę marzeń i codziennie wcielać po 1 marzeniu...proszę powoli zacząć jeść normalnie... w związku z tym tego samego dnia zjadłam łososia z grilla, potem kolejno wprowadzałam świeże owoce, których brakowało mi bardzo...a był to szczyt sezonu na świeże warzywa i owoce...Reasumując...zaczęłam jeść w miarę normalnie po miesiącu od opuszczenia szpitala...tak było u mnie:-)

seba1502

16.10.2011 15:01

Odpowiedz

O 10:10, dnia 2011-10-16 agnieszka1 napisał(-a):

Hej,

Ja schudłem 15 kg w ciągu 40 dniu w szpitalu. Minął już prawie rok od przeszczepu a przytyłem zaledwie 2 kg :(.

anetka_945

16.10.2011 18:04

Odpowiedz

Hej,

Ja schudłem 15 kg w ciągu 40 dniu w szpitalu. Minął już prawie rok od przeszczepu a przytyłem zaledwie 2 kg :(.

bo jesteś facetem, wy faceci tyjecie inaczej ;P ;) ja przez pobyt 24 dni w szpitalu schudłam jakies 4, może 5 kg, ale nic w tym dziwnego kiedy traci się smak i wszystko smakuje jak .... hm...jak papier ;) na jedzenie po prostu nie mogłam patrzeć, po powrocie do domu zauważyłam że mam na sobie tylko skórę i kości i że muszę przytyć i już w ciągu 2 tyg mam jakieś 2 kg do przodu. Więc widać że chcieć znaczy móc. Jem sporo - jeśli można to tak nazwać że są to spore ilości - rosołków :) jutro mam kontrol mam nadzieję że moje wyniki są w normie (to pierwsza kontrol po auto...) bo mało buraczków i marchewki jadłam, przyznaję sie...