Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Jak to w koncu z tym PETem

Autor: Janek • 08.10.2011 10:05 • 3 odpowiedzi

Janek

08.10.2011 10:05

Odpowiedz

Kochani, czym więcej czytam tym mniej wiem,w związku z tym proszę o odpowiedz tych co mają o tym pojęcie, co znaczy gdy we wnioskach z PET-CT jest napisane "Wyniki badania pet-ct bez aktywnej metabolicznie choroby rozrostowej" a w opisie piszą że tam tu wymieniono 3 węzły z aktywnością metaboliczną glukozy na poziomie aktywności łuku aorty, uwagi: poziom referencyjny łuk aorty SUV max 3,2,może jeszcze dodam że po 12 wlewach ABVD, które skończyłem 27 czerwca 2011, naświetlano mi jamę brzuszną gdzie ulokował się tzw. resztkowy, nie wiem co będzie z tymi w śródpiersiu bo tu 23 lata temu miałem robiony górny płaszcz, pozdrawiam

Janek

08.10.2011 14:23

Odpowiedz

Nie wierzę ,że nikt z wchodzących nie może odpowiedzieć na moje pytania, pomóżcie,pozdrawiam

Justyna

08.10.2011 15:16

Odpowiedz

O 16:23, dnia 2011-10-08 Janek napisał(-a):

Nie wierzę ,że nikt z wchodzących nie może odpowiedzieć na moje pytania, pomóżcie,pozdrawiam

Napiszę co wiem, tak jak mi tę kwestię tłumaczyła moja Pani Dr. Od pewnego czasu są nowe wytyczne, żeby wartość SUV porównywać do SUV zdrowego organu. Być może tak jest w tym przypadku. Jak na pewno wiesz, interpretacja Peta jest trudna i lekarz analizuje całość obrazu, a także porównuje z wcześniejszymi wynikami. Jednak dla pacjenta istotne są wnioski końcowe. A te są dla Ciebie pomyślne:) I tego się trzymajmy.

Wartość SUV często bywa przedmiotem dyskusji na forum i zdaje się, co ośrodek to inne granice normy. Pozdrawiam ciepło i gratuluję wyniku.

Nessa

08.10.2011 17:08

Odpowiedz
ja po chemii dostałam wyniki PETa z czymś podobnym. Nie było to opisane po polsku tylko jakis angielski skrót, ale że jestem ciekawska to poszperałam w internecie. Teraz już dokładnie nie pamiętam, ale było to coś związanego z suvem MBPS czyli mediastinal blood pool structures - -pula krwi narządów śródpiersia. Moje węzły miały suv niższy od suv MBPS, ale masa ze śródpiersia miała chyba wyższy o 0,1. Generalnie są jakieś wytyczne, że jak suv poniżej tego suv MBPS to jest ok i rokowania lepsze niż gdyby był powyżej suv MBPS. Czyli generalnie remisja jest, ale jakby rokowanie lepsze w pierwszym przypadku, jeśli chodzi o nawroty. Ja tak to rozumiem.
W tym artykule na stronie 12 chyba jest coś o tym
http://www.plrg.pl/images/stories/badania/plrg-4/HL_PET_PLRG_protokol_031209.pdf