Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

ziarniaki w moczu

Autor: milenka • 03.10.2011 15:54 • 2 odpowiedzi

milenka

03.10.2011 15:54

Odpowiedz

u mojej znajomej wykryto dwie komórki ziarnicy w moczu nie wiem dokładnie jaki rodzaj ale cos dodatniego pare tygodni temu chorowala na odmiedniczkowe zapalenie pecherza moczowego czy cos takiego i leczona byla na bakterie coli wszystko związane z zapaleniemm pecherza moczowego i nerek czy moze to byc bląd w wynikach czy lepiej zrobic prywatnie dodatkowe badania dziewczyna ma 30 lat lekarz jej powiedział ze to jeszcze nic strasznego nie nie dał jej dodatkowych badan

Magda

03.10.2011 17:43

Odpowiedz
Nie znam się na medycynie, ale ziarniaki to są raczej bakterie w posiewie moczu - jakiś gronkowiec czy paciorkowiec, nie wiem dokładnie, to wyjaśni lekarz i pewnie wygna to antybiotykiem.
Ziarnica złośliwa to nowotwór.
Jak widzisz mają nawet zupełnie inną nazwę ;)

madzia1

03.10.2011 20:10

Odpowiedz

O 17:54, dnia 2011-10-03 milenka napisał(-a):

u mojej znajomej wykryto dwie komórki ziarnicy w moczu nie wiem dokładnie jaki rodzaj ale cos dodatniego pare tygodni temu chorowala na odmiedniczkowe zapalenie pecherza moczowego czy cos takiego i leczona byla na bakterie coli wszystko związane z zapaleniemm pecherza moczowego i nerek czy moze to byc bląd w wynikach czy lepiej zrobic prywatnie dodatkowe badania dziewczyna ma 30 lat lekarz jej powiedział ze to jeszcze nic strasznego nie nie dał jej dodatkowych badan

Przepraszam, ale zdrowo się uśmiałam czytając to co napisałaś. OK, możesz się na tym nie znać, ale na merdałaś zdrowo. E. coli jest bakterią gram ujemną, a nie dodatnią i na dodatek pałeczką. Nie wiem skąd ta ziarnica i dodatnia, ale może to był jakiś ziarenkowiec to wtedy by się coś zgadzało z epidemiologią - i na tym koniec :) Mimo szczerych chęci nie znalazłam nic w mojej książce do epidemiologii na temat bakterii gram dodatnich z rodziny ziarenkowców wywołujących jakiekolwiek choroby układu moczowego.

Zwyczajnie pomyliły się Wam jednostki chorobowe :)