Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Badanie PET

Autor: Michał • 03.10.2011 13:00 • 6 odpowiedzi

Michał

03.10.2011 13:00

Odpowiedz

Witam, mam węzła który rośnie na rozwidleniu tętnic szyjnych nie jest jakiś bardzo duży ma ok 1.8cm wygląda w opisie USG dość dobrze i teraz pytanie do osób które się znają. Lekarze nie chcą mi go pobierać ale opinie są różne. Dlatego czytając na tym forum spotkałem się z badaniem PET i zastanawiam się po co pobierać węzły jak wystarczy wykonać to badanie i gdzie będą złośliwe węzły to będzie się świecić? Może źle coś interpretuje ale ja bym wolał zrobić sobie badanie PET niż być krojony.

Kaśku

03.10.2011 13:44

Odpowiedz

chociażby dlatego że badanie PET jest badaniem bardzo drogim (około 4,5 tysiąca) i NFZ nie będzie takiej kwoty wydawał na prawo i na lewo. Takie badanie przeważnie wykorzystywane jest kiedy są istotne problemy z diagnoza, a najcześciej z uzyskaniem stopnia rozwoju jakiegoś nowotworu, lub kiedy lekarz staje przed dylematem metody leczenia. No i także oczywiście przy kontrolach ludzi którzy przeszli leczenie nowotworowe lub są w jego trakcie. Wątpię że na tym etapie Twojej diagnostyki udało by Ci się przekonać jakiegokolwiek lekarza do wypisania skierowania na to badanie.

Pozdrawiam,

Kasia

beata79

03.10.2011 14:52

Odpowiedz

O 15:00, dnia 2011-10-03 Michał napisał(-a):

Witam, mam węzła który rośnie na rozwidleniu tętnic szyjnych nie jest jakiś bardzo duży ma ok 1.8cm wygląda w opisie USG dość dobrze i teraz pytanie do osób które się znają. Lekarze nie chcą mi go pobierać ale opinie są różne. Dlatego czytając na tym forum spotkałem się z badaniem PET i zastanawiam się po co pobierać węzły jak wystarczy wykonać to badanie i gdzie będą złośliwe węzły to będzie się świecić? Może źle coś interpretuje ale ja bym wolał zrobić sobie badanie PET niż być krojony.

Ponieważ nie wszystkie zmiany w PET, które świecą są zmianami nowotworowymi. W badaniu PET świeci stan zapalny i dopiero badanie histopatologiczne weryfikuje takie zmiany.

Aga71

03.10.2011 14:53

Odpowiedz

Na podstawie pobranego węzła ustala się typ chłoniaka, nie ma opcji żeby bez tej procedury rozpocząć leczenie.

Przed podaniem chemii można zrobić tzw. PET zerowy, ale ze względu na koszty niewiele ośrodków stosuje tę metodę. Są ośrodki, które preferują TK.

Michał

03.10.2011 16:22

Odpowiedz

Czyli jeżeli uparłbym się na to badanie PET i załóżmy że jakimś cudem by mi je wykonali to jeżeli w wyniku nic by nie świeciło i wyglądało by że wszystko jest ok, to czy na takiej podstawie można by było wykluczyć zz? Bo jeżeli PET pokazuje wznowę lub postęp choroby to powinno również pokazywać brak ewentualnej choroby.

beata79

03.10.2011 17:56

Odpowiedz

O 18:22, dnia 2011-10-03 Michał napisał(-a):

Czyli jeżeli uparłbym się na to badanie PET i załóżmy że jakimś cudem by mi je wykonali to jeżeli w wyniku nic by nie świeciło i wyglądało by że wszystko jest ok, to czy na takiej podstawie można by było wykluczyć zz? Bo jeżeli PET pokazuje wznowę lub postęp choroby to powinno również pokazywać brak ewentualnej choroby.

Tak, na podstawie PET oczywiście można wykluczyć chorobę ale badanie jest zbyt kosztowne, żeby w ten sposób diagnozować pacjenta.

baldi

03.10.2011 19:15

Odpowiedz

zastanawiam się po co pobierać węzły

wezly pobiera się po to, by:

- określić rodzaj komórek

- określić ich ilość

nawet JEŚLI węzły świeciłyby - nie określi się powodu, z którego świecą/rodzaju nowotworu. nie określi się również jego stadium.

jak pisali przepiścy - badanie jest zbyt drogie, by fundować je każdemu, na jego widzimisię. a hipochondrycznych widzimisiow w naszym kraju (patrzac chociazby po forum..) nie brakuje.