Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

węzeł nie opisany w pet

Autor: ania • 30.09.2011 16:59 • 8 odpowiedzi

ania

30.09.2011 16:59

Odpowiedz

Mam jeszcze jedno pytanko ziarniczki..,ja mam wyczuwalny węzeł nad obojczykiem ma 17mm robiłam biopsje cienką igłą wyszło że jest ok teraz miałam peta i on wogóle nie jest opisany czy to dobrze?czy nie powinno np.pisać że węzeł nie aktywny a oni nic tak jak by go nie było a on jest bo go czuję?I czy ból węzełków to normalne?

Gizmo

30.09.2011 19:58

Odpowiedz

No według mnie węzeł o takich wymiarach powinien być opisany. Ja właśnie w swoich opisach mam odniesienia do wszystkich węzłów powyżej 10 mm (plus oczywiście dodatek, że są nieaktywne). Jeśli chodzi o ból węzłów to mnie strasznie bolały jakieś kilka miesięcy po skończonym leczeniu. teraz powoli się to uspokaja i te bóle są sporadyczne (np. zmiana temperatury):)

ania

01.10.2011 06:34

Odpowiedz

O 21:58, dnia 2011-09-30 Gizmo napisał(-a):

No według mnie węzeł o takich wymiarach powinien być opisany. Ja właśnie w swoich opisach mam odniesienia do wszystkich węzłów powyżej 10 mm (plus oczywiście dodatek, że są nieaktywne). Jeśli chodzi o ból węzłów to mnie strasznie bolały jakieś kilka miesięcy po skończonym leczeniu. teraz powoli się to uspokaja i te bóle są sporadyczne (np. zmiana temperatury):)

Czyli sugerujesz że wyniki pet został zle opisany?

Aga71

01.10.2011 07:37

Odpowiedz

hm...może tak być, że ten tłuszcz brunatny przysłonił ten węzeł...poza tym na pewno minęło trochę czasu pomiędzy usg a petem, może być, może być również tak, że węzeł się wchłonął, może być tak, ze to co czujesz to zwłóknienie ...nie szukaj złego na siłę Aniu:-). Masz potwierdzenie i biopsji i peta, zacznij żyć:-)

Dominika, gg 7624102

01.10.2011 18:07

Odpowiedz

O 09:37, dnia 2011-10-01 Aga71 napisał(-a):

hm...może tak być, że ten tłuszcz brunatny przysłonił ten węzeł...poza tym na pewno minęło trochę czasu pomiędzy usg a petem, może być, może być również tak, że węzeł się wchłonął, może być tak, ze to co czujesz to zwłóknienie ...nie szukaj złego na siłę Aniu:-). Masz potwierdzenie i biopsji i peta, zacznij żyć:-)

widzisz :)) napisalam Ci to samo na gg . Nie panikujmy i nie dodajmy sobie stresow :) juz starczy :)

Gizmo

01.10.2011 19:10

Odpowiedz

Nie sugeruje, że jest źle opisany. Skoro nie zostało to opisane w Pecie tzn., że raczej na 99% węzeł nie wykazywał aktywności i został po prostu nie opisany. Osobiście uważam, że nawet nieaktywne węzły powinny być opisywane jeśli są powyżej tych zakładanych 10mm z prostego powodu - następnym razem dostaniesz skierowanie na tomograf a nie na Peta i tam Ci opiszą to zwłóknienie i dostaniesz zawału, że znów się coś dzieje (bo tomograf aktywności nie pokazuje). Także nie stresuj się i ciesz remisją jak to przedmówcy napisali:)

ania

02.10.2011 07:21

Odpowiedz

O 21:10, dnia 2011-10-01 Gizmo napisał(-a):

Nie sugeruje, że jest źle opisany. Skoro nie zostało to opisane w Pecie tzn., że raczej na 99% węzeł nie wykazywał aktywności i został po prostu nie opisany. Osobiście uważam, że nawet nieaktywne węzły powinny być opisywane jeśli są powyżej tych zakładanych 10mm z prostego powodu - następnym razem dostaniesz skierowanie na tomograf a nie na Peta i tam Ci opiszą to zwłóknienie i dostaniesz zawału, że znów się coś dzieje (bo tomograf aktywności nie pokazuje). Także nie stresuj się i ciesz remisją jak to przedmówcy napisali:)

No w sumie masz rację ja już mam wyznaczony tomograf na grudnia na pewno mi opiszą tego węzła...

Gizmo

02.10.2011 19:40

Odpowiedz

No to już wiesz, że masz się tym węzłem nie przejmować i nie panikować od razu kiedy w opisie znajdą się inne dziwne rzeczy. Kiedy by tak było, to pewnie i tak dadzą skierowanie na PET by sprawdzić aktywność i to są właśnie oszczędności w służbie zdrowia, których ja nie rozumie:) Pozdrawiam serdecznie:)

Kaśku

03.10.2011 08:03

Odpowiedz

Jak to mój onkolog powiada PET to nie tomograf. Oczywiście posiada i takie funkcje, ale jego głównym zadaniem jest wychwytywanie nieprawidłowości w metaboliźmie glukozy.

Np. Ja po leczniu miałam robionego PETa i owszem wymieniono w nim parę węzłów o rozmiarach ponad normę ale z tego co pamiętam największy tam wymieniony miał 15mm. Ogólnie w podsumowaniu napisano "pełna odpowiedź na leczenie".

Parę miesięcy potem trafiłam do szpitala i robiono mi różne badania min. Tomografię klatki piersiowej. W jej opisie znalazł się całkiem niemały pakiet w śródpiersiu (3cm na 2,5cm na 2 cm. Niby skłaniano się że to pozostałości ale lekarz wysłał mnie na ponownego PETa...i znowy PET nie wykazał nieprawidłowości w metaboliźmie...także to że twój węzełek nie znalazł się w opisie naprawdę nie musi znaczyć nic niepokojącego....poprostu może nie był istotny i go nie wymieniono.

Pozdrawiam,

Kasia