Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Chłoniak grudkowy

Autor: kikimi • 29.09.2011 09:26 • 15 odpowiedzi

kikimi

29.09.2011 09:26

Odpowiedz
Witam!
W koncu po 3 latach chodzenia po lekarzach mam diagnoze
chłoniak grudkowy G2
Cd20+,bcl2+,CD3-,cyklinaD1-,Ki67+ w ok.50%komórek

Mam pytanie czy ktos choruje na ta chorobe,jesli tak,to czy jest leczony?
Mam 43 lata i od 3 lat jestem pod opieka poradni hematologicznej w AM Gdańsk,nie leczona,wizyty co 3 miesiące,2 razy pobierany wezel,1 raz zamiast wezla pobrano mi slinianke przyuszną,teraz 2 raz w końcu pobrano węzeł i mam wynik.Teraz dopiero mam wizyte na 1.12,także jeszcze sporo czasu,chciałam się dowiedziec cos więcej na temat choroby

Gizmo

29.09.2011 17:59

Odpowiedz

Bardzo odległy termin tej wizyty:( nie da się jej jakoś przyspieszyć by szybciej rozpocząć leczenie? tak mi się jakoś nasunęło:)

tilia

29.09.2011 19:48

Odpowiedz

O 19:59, dnia 2011-09-29 Gizmo napisał(-a):

Bardzo odległy termin tej wizyty:( nie da się jej jakoś przyspieszyć by szybciej rozpocząć leczenie? tak mi się jakoś nasunęło:)

To samo sobie pomyślałam. Skoro masz wynik hispatu to spróbuj może u innego onkologa. Albo przyśpiesz tę wizytę. Im szybciej zaczniesz się leczyć tym lepiej i spokojniejsza będziesz :) Ja się najbardziej denerwowałam czekając....

Mała

29.09.2011 20:47

Odpowiedz

O 21:48, dnia 2011-09-29 tilia napisał(-a):

To samo sobie pomyślałam. Skoro masz wynik hispatu to spróbuj może u innego onkologa. Albo przyśpiesz tę wizytę. Im szybciej zaczniesz się leczyć tym lepiej i spokojniejsza będziesz :) Ja się najbardziej denerwowałam czekając....

bardzo długo musisz czekac na ta wizyte , ja jestem z trójmiasto teraz obecenie podelagam pod M ale wczesniej leczyłam sie w gdyni redłowie i naprawde polcam gdyz jest tam bardzo dobry specjalista

kikimi

30.09.2011 13:32

Odpowiedz

O 22:47, dnia 2011-09-29 Mała napisał(-a):

O 21:48, dnia 2011-09-29 tilia napisał(-a):

bardzo długo musisz czekac na ta wizyte , ja jestem z trójmiasto teraz obecenie podelagam pod M ale wczesniej leczyłam sie w gdyni redłowie i naprawde polcam gdyz jest tam bardzo dobry specjalista

Już dzwoniłam do doktór i powiedziała,że nie mam sie martwić i tak teraz nie bedzie mnie leczyć,bo nie mam objawów i bedziemy czekać.Ten typ chłoniaka tak sie leczy,tzn wdraża się leczenie w momencie zaostrzenia choroby,która jest i tak nieuleczalna,nie mniej przez długi czas może nie dawac objawów.Bardziej mi chodzi o to,czy na forum jest ktoś kto jest chory na to co ja,chciałam porozmawiac jak to przechodzi.Pozdrawiam serdecznie Was wszystkich

Gizmo

30.09.2011 20:09

Odpowiedz

No w takim razie ja się już nie wypowiadam bo się nie znam:) Musisz ufać lekarzom:) Pozdrawiam i życzę zdrówka:)

Anka

28.10.2011 13:47

Odpowiedz

Witam.

U mojego męż również zdiadnozowano chłoniaka grudkowego. Ponieważ nie ma objawów lekarz zalecił obserwację co trzy miesiące. Odpukać! mąż czuje się dobrze.

jeśli chcesz więcej informacji to daj znać podam adres e-mail.

Pozdrawiam Anka

O 11:26, dnia 2011-09-29 Kikimi napisał(-a):

Witam!

chłoniak grudkowy G2

Mam 43 lata i od 3 lat jestem pod opieka poradni hematologicznej w AM Gdańsk,nie leczona,wizyty co 3 miesiące,2 razy pobierany wezel,1 raz zamiast wezla pobrano mi slinianke przyuszną,teraz 2 raz w końcu pobrano węzeł i mam wynik.Teraz dopiero mam wizyte na 1.12,także jeszcze sporo czasu,chciałam się dowiedziec cos więcej na temat choroby

Renata

20.12.2011 20:11

Odpowiedz
Witam - w 2002 roku rozpoznano u mnie chłoniaka grudkowego.Dostałam 7 cykli Chemii CHOP i radioterapia węzły okołoaortalne . 2 lata później Mabthera 4 kursy .
Nie mart się jest ok. Pracuję w Poradni Onkologicznej -miałam lepszy start z leczeniem . Co roku wykonuje badanie PET -CT we Wrocławiu co 3 msc USG naprzemiennie z TK j,brzusznej i klatki piersiowej .Jak zachrowałam miałam 35 lat - małe dzieci. Dałam rade .Pozdrawiam cie ciepło :))
Renata !!

nowa

22.12.2011 08:44

Odpowiedz

nie rozumiem podejścia z obserwacją, a nie leczeniem, choruję na to samo, jak tylko miałam diagnozę to od razu dostałam chemię, nie było mowy o czekaniu i obserwacji, nie miałam objawów, a wyniki krwi były idealne, ale może co lekarz to obyczaj, życzę zdrowia nie martw się można z tym żyć, aktualnie jestem 2 lata w remisji

marla0000

22.12.2011 18:44

Odpowiedz
Witam.
Ja mam pytanie czy węzły chłonne przy chłoniaku grudkowym są dużo powiększone, czy raczej nie są wybitnie duże? I jak długo mogą sobie po prostu byc, jakoś bardzo się nie powiększac i nic się nie dzieje? Chodzi mi o czas od zauważenia dziwnych węzłów do diagnozy.

marla0000

22.12.2011 18:56

Odpowiedz
I o sam wygląd węzłów, i co budziło podejrzenie, jakie samopoczucie itp.
Ja mam węzły od ponad 2 lat. Karkowy ok 8x3mm. Nadobojczykowy 7x3mm. Podrzuchwowe ok 15 mm. Na kilku usg nie budzą podejrzenia. Ale zastanawia mnie jednak przypadek tego chłoniaka, że można go miec, a jednak nic się pozornie nie dzieje. To jak w końcu doszło do diagnozy, skoro lekarze onkolodzy mówią czekac i obserwowac, to co było niepokojącego. Jak te węzły wyglądają i ogólny stan zdrowia?Pytam się, bo niby na usg wszystko ok, a czasami mam napady swędzenia, nie jakieś wybitnie uciążliwe, potem przechodzą na długi czas. I jak je mam to znowu wracają myśli o węzłach.

marla0000

22.12.2011 19:25

Odpowiedz

Tak się pytam, bo pamiętam jak byłam u hematologa to mi lekarz powiedziała, że mam dużo takiej "drobnicy" i kazała iśc do onkologa. Onkolog powiedział, obserwowac i jak coś wywali porządnie to się zjawic, a tak obserwowac.

mikee80

23.12.2011 15:02

Odpowiedz

jeśli masz tez węzły juz 2lata to idz prywatnie do onkologa i popros zeby Ci jeden usunął i niech zbadaja dla św spokoju. od wyciecia jednego chyba nic sie niestanie , czlowiek ma chyba z 700 węzłów

kikimi

03.01.2012 22:55

Odpowiedz

O 19:56, dnia 2011-12-22 marla0000 napisał(-a):

I o sam wygląd węzłów, i co budziło podejrzenie, jakie samopoczucie itp.

Ja mam węzły od ponad 2 lat. Karkowy ok 8x3mm. Nadobojczykowy 7x3mm. Podrzuchwowe ok 15 mm. Na kilku usg nie budzą podejrzenia. Ale zastanawia mnie jednak przypadek tego chłoniaka, że można go miec, a jednak nic się pozornie nie dzieje. To jak w końcu doszło do diagnozy, skoro lekarze onkolodzy mówią czekac i obserwowac, to co było niepokojącego. Jak te węzły wyglądają i ogólny stan zdrowia?Pytam się, bo niby na usg wszystko ok, a czasami mam napady swędzenia, nie jakieś wybitnie uciążliwe, potem przechodzą na długi czas. I jak je mam to znowu wracają myśli o węzłach.

Nie miałam zadnych objawów i nie mam,przez przypadkowe badania laboratoryjne okazało się że są podwyższone leukocyty i tak zaczęłam drążyć i latac po lekarzach.jestem po wizycie grudniowej,znow leukocyty skoczyły i spadły immunoglobuliny,09.01 mam Tk,lekarz powiedziała,że po nim zdecyduje,czy nie podac chemii.Boje się jak holera

kikimi

07.02.2012 20:14

Odpowiedz

O 15:47, dnia 2011-10-28 Anka napisał(-a):

Witam.

U mojego męż również zdiadnozowano chłoniaka grudkowego. Ponieważ nie ma objawów lekarz zalecił obserwację co trzy miesiące. Odpukać! mąż czuje się dobrze.

jeśli chcesz więcej informacji to daj znać podam adres e-mail.

Pozdrawiam Anka

O 11:26, dnia 2011-09-29 Kikimi napisał(-a):

Witam!

chłoniak grudkowy G2

Aniu podaj mi maila jesli możesz!

anna

03.01.2013 00:02

Odpowiedz