Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Naświetlania

Autor: Deltadelta • 11.09.2011 11:33 • 20 odpowiedzi

Deltadelta

11.09.2011 11:33

Odpowiedz
Witam! W październiku ubiegłego roku zdiagnozowano u mnie ziarnicę. Przeszłam 8 cykli ABVD, następnie zrobiono mi PET, we wnioskach jest napisane "brak cech aktywnego procesu rozrostowego". Czy jest to równoznaczne z remisją? Mimo tego, lekarze zdecydowali się naświetlać i tu pojawia się problem, bo są olbrzymie kolejki i przerwa między chemioterapią a naświetlaniami może nawet wynieść ponad 4 miesiące. Czy ktoś miał taką długą przerwę? Wydaje mi się to trochę nienormalne, a nawet ryzykowne!? I jeszcze jedno, pani doktor powiedziała, że w czasie naświetlań "mogą polecieć zęby" (tak się wyraziała),co to znaczy? Czy mieliście jakieś problemy z zębami po naświetlaniach?
Pozdrawiam.

bartek90

11.09.2011 14:51

Odpowiedz
Czy masz już remisje nie potrafię Ci powiedzieć ale na 90% wydaje mi się że tak :). Co do naświetlań ja miałem je 2 miesiące po skończonej chemii, ale prawdopodobnie ta część terapii ma dobić ewentualne resztki komórek nowotworowych(tak przynajmniej było u mnie). Skutki naświetlań są różne wszystko zależy jakie okolice masz naświetlane no i oczywiście jaką dawkę dostaniesz. Jak już się dostaniesz na radio to zawsze możesz się dopytać lekarza bądź pielęgniarki jakie mogą być skutki uboczne. Na razie nie masz się co martwić :)
Pozdrawiam

Anna

11.09.2011 15:48

Odpowiedz

O 13:33, dnia 2011-09-11 Deltadelta napisał(-a):

I jeszcze jedno, pani doktor powiedziała, że w czasie naświetlań "mogą polecieć zęby" (tak się wyraziała),co to znaczy?

Moim zdaniem znaczy to, że mogą być narażone na próchnicę bardziej niż normalnie ni psuć się na potęgę. Bo jeśli będziesz miała naświetlane okolice ślinianek, to możesz mieć niedobór śliny w ustach a to źle działa na zęby. Trzeba wyjątkowo dbać o ich higienę i najlepiej przed radio zrobić z zębami porządek, tzn. wyleczyć nawet najmniejszy ubytek. Moja córka miała naświetlane okolice ślinianek też, miała kłopoty ze śliną, ale jakoś dała radę i z zębami było wszystko ok. W aptekach można też kupić "sztuczną ślinę" (nie pamiętam nazwy) i pryskać wnętrze jamy ustnej. To powinno złagodzić ewentualne objawy uboczne.

Jeśli chodzi o odstęp między chemią a radio - u nas były to niecałe 2 miesiące.

Pozdrawiam i życzę zdrowia.

CzarnaMamba

11.09.2011 15:51

Odpowiedz

Witaj .. ja się leczę od listopada2010 już za mną 8 Abvd, 30 czerwca ostatnia dawka 5tyg po Pet- Całkowita Odpowiedź Metaboliczna, byłam w Poznaniu tydzien temu i mam mieć 17 lampek ..( Skutki uboczne są różne zależy w którym miejscu masz naświetlania) Lampy są po to by zabezpieczyć się na pszyszłość tak mi powiedzieli na Garbarach że naświetla się pierwotne miejsca które były w Max wymiarach przed leczeniem .. też mam czekać ok 5 tyg za radioterapią czyli ogólnie 3-4Miesiące po ostatniej chemii Ponieważ są takie kolejki :-/ Pozdrawiam i życzę dużooo zdrówka ! a Powiedź mi gdzie jesteś leczona?

kroooliczek89

12.09.2011 04:29

Odpowiedz

O 17:51, dnia 2011-09-11 CzarnaMamba napisał(-a):

Witaj .. ja się leczę od listopada2010 już za mną 8 Abvd, 30 czerwca ostatnia dawka 5tyg po Pet- Całkowita Odpowiedź Metaboliczna, byłam w Poznaniu tydzien temu i mam mieć 17 lampek ..( Skutki uboczne są różne zależy w którym miejscu masz naświetlania) Lampy są po to by zabezpieczyć się na pszyszłość tak mi powiedzieli na Garbarach że naświetla się pierwotne miejsca które były w Max wymiarach przed leczeniem .. też mam czekać ok 5 tyg za radioterapią czyli ogólnie 3-4Miesiące po ostatniej chemii Ponieważ są takie kolejki :-/ Pozdrawiam i życzę dużooo zdrówka ! a Powiedź mi gdzie jesteś leczona?

Ja też leczyłam się na garbarach :) Ale to było jakieś 3.5 roku temu. A lampy dostałam od razu praktycznie z marszu... Bez żadnego czekania.

A jeśli chodzi o zęby to zapewne chodzi o ich psucie tak jak inni mówili ;] Przede wszystkim dbać o higienę jamy ustnej i polubić dentystę :]

i się nie stresować bo trzeba dobić gada :)

Deltadelta

12.09.2011 15:49

Odpowiedz

Dzięki za odpowiedzi! Trochę się uspokoiłam! Jakoś bardzo boję się tych naświetlań, choć podobno są o niebo lepsze od chemii... Dostałam 20 lampek na klatkę piersiową (tam był guz, pierwotnie 10 cm) i szyję. Leczę się w Łodzi, w Koperniku.

Dominika

12.09.2011 16:42

Odpowiedz

czesc ja mialam przerwe2 miesiace miedzy zakonczeniem chemii a radioterapia , poprostu trzeba uzbroic sie w cierpliwosc. a jesli chodzi o zeby to musisz sie w czasie naswietlan pudrowac tak wysoko jak jestes naswietlana nie zaleznie od tego czy bedzie to glupio wygladalo czy nie , moj dr tez mnie inf o takich efektach . skonczylam naswietlania miesia 27.07 i narazie z moimi zebami jest ok jedyne co to moga ci sie wypelnienia w zebach kruszyc .

dominika gg 7624102

12.09.2011 16:46

Odpowiedz

widze ze leczysz sie tam gdzie ja tez Kopernik - LOdz

dominika gg 7624102

12.09.2011 16:47

Odpowiedz

O 18:46, dnia 2011-09-12 dominika gg 7624102 napisał(-a):

widze ze leczysz sie tam gdzie ja tez Kopernik - LOdz

tez mialam dokladnie 20 lampek i te sama chemie.

Deltadelta

12.09.2011 18:02

Odpowiedz
To może się nawet kiedyś spotkałyśmy!? Ja na rozrostach brałam chemię.
Teraz są straszne kolejki, pewnie też dlatego, że jeden oddział remontują. No cóż, muszę czekać! Cierpliwość to jedna z wielu rzeczy, których nauczyła mnie choroba!

Dominika

12.09.2011 18:39

Odpowiedz
ja tez na rozrostach i widze ze mamy takie same spostrzeżenia - pokora i cierpliwosc . powiem Ci ze ja od listopada tamtego roku sie lecze . Co do spotkania mysle ze nawet napewno nie wiem ile masz lat ale mi sie wydawalo ze ja tam najmlodsza jestem -23l. A czy wyjasniali Ci ze bedziesz miala przed symulacje i tomografie , odlew maski itp .ze nalezy miec duzy recznik ,aby sie okryc bo tam sie przechodzi z pomieszczenia do pomieszczenia .
pozdrawiam

Deltadelta

13.09.2011 17:25

Odpowiedz

Ja już wszystko to mam, tylko czekam na same lampki. Jeśli chcesz pogadać to możesz pisać na maila deltadelta@onet.eu

Deltadelta

14.10.2011 17:21

Odpowiedz
Doczekałam się... w poniedziałek zaczynam naświetlania... równe 4 miesiące od ostatniej chemii... Boję się okropnie, sama nie wiem czego najbardziej, chyba na dzień dzisiejszy wymiotów, bo nieżle dały mi w kość w czasie chemii...
Trzymajcie kciuki!

Nessa

14.10.2011 20:31

Odpowiedz

O 19:21, dnia 2011-10-14 Deltadelta napisał(-a):

Doczekałam się... w poniedziałek zaczynam naświetlania... równe 4 miesiące od ostatniej chemii... Boję się okropnie, sama nie wiem czego najbardziej, chyba na dzień dzisiejszy wymiotów, bo nieżle dały mi w kość w czasie chemii...

Trzymajcie kciuki!

też się bałam :) po pierwszym było mi niedobrze chyba ze strachu. potem już nigdy :)

Gizmo

15.10.2011 10:15

Odpowiedz

Ja podczas naświetlań nigdy nie wymiotowałam, nawet jeździłam na nie sama autem - poza lekkim zmęczeniem pod koniec nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych (podczas gdy chemię znosiłam strasznie):)

Deltadelta

05.11.2011 16:58

Odpowiedz
Jestem już po 14 lampce i narazie wszystko jest w porządeczku, żadnych nudności, wymiotów ani innych przykrych objawów, oby nie zapeszyć! Zakaz mycia jest upierdliwy, ale nie takie rzeczy się w życiu przeżyło!
Pozdrawiam.

Nessa

05.11.2011 17:26

Odpowiedz

O 17:58, dnia 2011-11-05 Deltadelta napisał(-a):

Jestem już po 14 lampce i narazie wszystko jest w porządeczku, żadnych nudności, wymiotów ani innych przykrych objawów, oby nie zapeszyć! Zakaz mycia jest upierdliwy, ale nie takie rzeczy się w życiu przeżyło!

Pozdrawiam.

no i super :) radio to chillout ;p

Deltadelta

21.11.2011 18:41

Odpowiedz
Cześć! Dokładnie tydzień temu zakończyłam radioterapię. Zniosłam ją dzielnie, w sumie bez skutków ubocznych, na początku nieznacznie spadły mi białe krwinki, ale później już było ok! Ale teraz swędzi mnie skóra, właściwie całe ciało, nie tylko w miejscach naświetlanych. Nawet nie chcę myśleć, że to mogłaby być powtórka z rozrywki... brrrrr
Swędziała Was też skóra po naświetlanich?
Pozdrawiam.

Nessa

21.11.2011 18:42

Odpowiedz

O 19:41, dnia 2011-11-21 Deltadelta napisał(-a):

Cześć! Dokładnie tydzień temu zakończyłam radioterapię. Zniosłam ją dzielnie, w sumie bez skutków ubocznych, na początku nieznacznie spadły mi białe krwinki, ale później już było ok! Ale teraz swędzi mnie skóra, właściwie całe ciało, nie tylko w miejscach naświetlanych. Nawet nie chcę myśleć, że to mogłaby być powtórka z rozrywki... brrrrr

Swędziała Was też skóra po naświetlanich?

Pozdrawiam.

mnie swędziała, przeszło :)

Gizmo

21.11.2011 20:02

Odpowiedz

mnie też swędziała:)