Ziarnica.pl
← Wróć do działu Radioterapia
Radioterapia

odrost wlosow po radioterapii??

Autor: Dominika • 08.09.2011 17:37 • 9 odpowiedzi

Dominika

08.09.2011 17:37

Odpowiedz

hej czy ktos orietuje sie jak to jest z tym odrastaniem wlosow po radioterapii?? mialam naswietlany obszar szyi i srodpiersia do dawki 36.6Gy/p.ref/po1.8Gy i na potylicy wylecialy mi wlosy . odrosna czy raczej moge sie pogodzic z mysla ze nie bardzo??

Gizmo

08.09.2011 17:47

Odpowiedz

jest szansa, że odrosną. Moim trzem znajomym odrosły, ale troszkę w wolniejszym tempie. Nie spisuj ich jeszcze na starty:)

kroooliczek89

08.09.2011 18:56

Odpowiedz

Też miałam naświetlane śródpiersie i szyję. Z tyłu głowy włoski które zdąrzyły odrosnąc po chemii wypadły, ale odrosły wszystkie równiótko :)

Aga76

08.09.2011 19:15

Odpowiedz

Miałam podobną sytuację. Powinny odrosnąć - w moim przypadku po jakichś 2 miesiącach zaczęły się "wykluwać".

Anna

08.09.2011 19:17

Odpowiedz

O 19:37, dnia 2011-09-08 Dominika napisał(-a):

hej czy ktos orietuje sie jak to jest z tym odrastaniem wlosow po radioterapii?? mialam naswietlany obszar szyi i srodpiersia do dawki 36.6Gy/p.ref/po1.8Gy i na potylicy wylecialy mi wlosy . odrosna czy raczej moge sie pogodzic z mysla ze nie bardzo??

Mojej córce odrosły :) Miała 17 naświetlań - dawka całkowita 36 Gy. Poczekaj spokojnie.

Dominika

09.09.2011 15:11

Odpowiedz
:) bardzo mnie ciesza wasze komentarze w sprawie odrastania wlosow skonczylam radioterapie(27.07)wiec moje wlosy maja jeszcze szanse :):)
a droge koleżanki moze wiecie czy nalezy brac jakies suplementy i jesc produkty jodowane po radioterapii w zwiazku z ta ,,choroba po promienna,, ??? mam ostatnio dretwienie palców u reki i wyczytalam ze przy problemach z tarczyca moga wystepowac takie objawy . Moja doktor nie dala mi zadnych instrukcji tylko kazala czrkac na badanie PET-CT..
POZDRAWIAM.:)

Gizmo

09.09.2011 18:06

Odpowiedz

co do jodu to ja nie pomogę, ale....tarczycę mam oki a drętwienia palców odczuwam. Radio skończyłam w marcu a drętwienia mam do dziś. W okresie czerwiec-sierpień były bardzo nasilone więc przeszłam wielu lekarzy a żaden nie potrafił mi pomóc. Stwierdzono, że to wina kiepski żył i krążenia oraz skutki polekowe. Obecnie (odpukać) jest lepiej, dużo lepiej:) Pozdrawiam

Magda

09.09.2011 20:16

Odpowiedz

Moja onkolog powiedziała, że odrosną po 3 miesiącach i jak z zegarkiem w ręku zaczęły "kiełkować" po tym czasie. Niestety są słabsze i nie mogę się za krótko obcinać, bo wtedy widać prześwity, ale jak się nosi dłuższe włosy nie przeszkadza to wogóle. Tak samo pod pachą rosną mi rzadsze włoski - miałam ją też napromienianą. Co do tarczycy przez 6 miesięcy onkolog zakazała cokolwiek z nią robić (a już po około 4 miesiącach wiedziałam, że mam wysokie TSH), po pół roku zaczęto leczyć mnie na niedoczynność i to trwa do dziś (ponad 4 lata w remisji), natomiast ostatnio coś zaczęło jakby drgać, jakby mąższ się powiększał, bo wynik wskazuje, że sama tarczyca podejmuje lepszą pracę. Powodzenia!

gel

23.11.2011 21:18

Odpowiedz

O 19:37, dnia 2011-09-08 Dominika napisał(-a):

ja miałem naswietlania 11 lat temu na potylicy i WŁOSÓW NIE MAM DO DZISIAJ... tyle co te z góry głowy mi zasłaniają, ale gdy wiatr mocniejszy zawieje to "klapa" sie podnosi i widać łyse miejsca bez włosów na potylicy... Więc jak czytam te posty, to nie wiem co jest grane... nie wiem czemu mi nie odrosły...

guzmozgu.bloog.pl

01.04.2012 19:50

Odpowiedz

Miałam napromienianą głowę od uszu po sam szczyt. Łączna dawka 60Gy/27sesji. Zastanawiam się czy mi odrosną włosy. Na razie zeszła mi skóra, czy też u Was to występowało?