Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Co się z nami dzieje?

Autor: Ewita • 26.07.2004 14:32 • 2 odpowiedzi

Ewita

26.07.2004 14:32

Odpowiedz

Przeczytałam ostatnio książkę "Zagadki zdrowia", Josefa Jonasa (Agencja Wydawnicza "Comes").Zacytowano tam część listu Pliniusza do Maksima:" Niedawno niemoc pewnego mojego przyjaciela uświadomiła mi, że tak naprawdę stajemy się moralnie nieskazitelni kiedy złoży nas ciężka niemoc. Jakiego chorego trapi niepokój o pieniądze lub rozkosze, chory nie jest niewolnikiem żądzy, nie pragnie dostojeństw. Jest obojętny na dobra doczesne i zadowala się nikłym majątkiem, przecież i tak w duchu żegna się z nim. Naraz zaczyna wierzyć w Bogów, nagle uświadamia sobie, że jest człowiekiem. Nikomu nie zazdrości, niczemu się nie dziwi, nie słucha potwarzy, ani w nich nie znajduje upodobania(...)Człowiek taki podejmuje niezłomne postanowienie,że jeżeli szczęśliwie wyzdrowieje, będzie żył w przyszłości uczciwie i szczęśliwie" . To coś jakby o mnie. Uwaga: autor żył przed dziewiętnastoma wiekami. Pozdrawiam!

sylwula

27.07.2004 16:05

Odpowiedz
. To coś jakby o mnie. Uwaga: autor żył przed dziewiętnastoma wiekami. Pozdrawiam!

Ale zupełnie nie o mnie. Może to dobrze, a może źle...

georgina z poznania

27.07.2004 18:37

Odpowiedz

2004-07-26 16:32... Ewita napisał(a):

" Niedawno niemoc pewnego mojego przyjaciela uświadomiła mi, że tak naprawdę stajemy się moralnie nieskazitelni kiedy złoży nas ciężka niemoc".

a jednak coś w tym jest...zdrowie to harmonia pomiędzy ciałem, duchem i psychiką...