Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

Jaki specjalista

Autor: Rixa • 04.09.2011 22:20 • 3 odpowiedzi

Rixa

04.09.2011 22:20

Odpowiedz
Witam
Ostatnio moje dolegliwości nie dają mi spokoju. Od kilku tygodni mam bardzo powiększony węzeł chłonny na szyi i węzły chłonne pod pachami. Poza tym zdarzają mi się co jakiś czas nocne napady swędzenia nóg i duszności. Na nogach często pojawiają niewielkie zmiany skórne - są przeważnie okrągłe, lekko zaróżowione i bardzo suche (znikają po jakichś 2-3 tygodniach). Do tego regularnie (samoistnie) powstają sporych rozmiarów siniaki. Nie jest to w żadnym wypadku rekacja alergiczna. Ponadto ciągle jestem zmęczona.
Nie jestem panikarą, ale trochę ta sytuacja zaczyna mnie martwić. Zaastanawiam się do jakiego specjalisty powinnam się udać. Z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.

BartekPN

04.09.2011 22:35

Odpowiedz
Najlepiej do lekarza rodzinnego i on zadecyduje ;-)
A wg. mnie najlepiej do hematologa lub specjalisty od chorób zakaźnych.

Rixa

04.09.2011 23:22

Odpowiedz

O 00:35, dnia 2011-09-05 BartekPN napisał(-a):

Najlepiej do lekarza rodzinnego i on zadecyduje ;-)

A wg. mnie najlepiej do hematologa lub specjalisty od chorób zakaźnych.

Przyznam, że przeszedł mi przez myśl hematolog. Wiem jednak, że nie jest łatwo znaleźć lekarza tej specjalności. Jeżeli chodzi o lekarzy rodzinnych to jestem do nich raczej sceptycznie nastawiona. Zwłaszcza po tym jak mój lekarz nie chciał mi dać skierowania na badanie krwi. No ale dosyć narzekania. Dzięki za odpowiedź. :)

Asowa

05.09.2011 07:24

Odpowiedz

Przyznam, że przeszedł mi przez myśl hematolog. Wiem jednak, że nie jest łatwo znaleźć lekarza tej specjalności. Jeżeli chodzi o lekarzy rodzinnych to jestem do nich raczej sceptycznie nastawiona. Zwłaszcza po tym jak mój lekarz nie chciał mi dać skierowania na badanie krwi. No ale dosyć narzekania. Dzięki za odpowiedź. :)

Do hematologa chyba musisz mieć skierowanie, do onkologa nie ale onkolodzy przyjmują na ogół jak masz już diagnozę.

Myślę, że trzeba zacząć od badań krwi i USG tych węzłów.