Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Interpretacja PETa

Autor: Janek • 03.09.2011 07:52 • 6 odpowiedzi

Janek

03.09.2011 07:52

Odpowiedz
Kochani, czy pomimo że PET wykazał węzły chłonne z aktywnością metaboliczną na poziomie aktywności łuku aorty (nie wiem co oznacza łuk aorty,w uwagach pisze łuk aorty SUV max 3,2) można mówić o remisji ? u mnie we wnioskach napisano:
Wynik badania pet-ct bez cech aktywnej metabolicznie choroby rozrostowej,pozdrawiam

CzarnaMamba

03.09.2011 08:25

Odpowiedz

Cześć , nie jesteśmy tu lekarzami ale (moim zdaniem) z opisu wynika że masz remisję ..i chyba będziesz miał jeszcze lampy? Pozdrawiam ..

Janek

03.09.2011 10:28

Odpowiedz

CzarnaMamba, a może kto inny, wie co to jest ten łuk aorty do którego się odnoszą lekarze, nie jest to jakaś norma ? to mnie ciekawi i niepokoi,pozdrawiam

CzarnaMamba

03.09.2011 12:15

Odpowiedz

O 12:28, dnia 2011-09-03 Janek napisał(-a):

CzarnaMamba, a może kto inny, wie co to jest ten łuk aorty do którego się odnoszą lekarze, nie jest to jakaś norma ? to mnie ciekawi i niepokoi,pozdrawiam

Janek łuk aorty- rozpoczyna się ku tyłowi od drugiego lewego stawu żebrowo-mostkowego a kończy się na wysokości lewej powierzchni trzonu kręgu Th3 lub Th4, gdzie przechodzi w aortę w śródpiersiu .. Jaki masz teraz stopień? Może chodzi o kręgi które święcą Ci się po tym Pecie?..Mnie na Końcu Peta wyszło właśnie że Zz miałam na kościach (kręgach)...

Janek

03.09.2011 12:38

Odpowiedz
CzarnaMamba, nie zrozumieliśmy się mnie chodzi o zupełnie co innego,a mianowicie w wyniku PET pisze, klatka piersiowa:
Grupa nieznacznie powiększonych węzłów chłonnych a aktywnością metabolicznie glukozy na poziomie aktywności łuku aorty.
a w uwagach pisze:
Poziom referencyjny łuk aorty SUV max 3,2
chodzi mi o ten wpis "na poziomie aktywności łuku aorty"

Gizmo

03.09.2011 17:51

Odpowiedz

Ja napiszę co mi się nasuwa z Twoich postów, ale nie bierz tego za pewnik bo mogę się mylić. Poziom referencyjny to poziom odniesienia mówiący o tym na jakim poziomie "świeci" Twój łuk aorty (czyli jak napisano suv = 3,2). Jeśli napisali, że węzły mają taką aktywność jak łuk to oznacza, że mają suv około 3,2. Wiadomo, że wartość SUV jest wartością umowną - w różnych ośrodkach się ją różnie przyjmuje, więc jeśli we wnioskach napisali, że masz remisję (a tak napisali), to pewni uznali to za wartość w normie. Niemniej jednak uważam, że lampki dostaniesz bo pewnie lekarze tego tak nie zostawią (chociaż to też zależy od ośrodka). Pozdrawiam

Janek

06.09.2011 13:19

Odpowiedz

Kochani, w poniedziałek termin przyjęcia do szpitala, rozmawiałem z lekarzem planowali więcej lampek ale ze względu na to że PET pokazał całkowita remisje dadzą podobno 15 na jamę brzuszną, 2 pozostałe pod ostrogą i koło tchawicy na razie nie będą ruszać ze względów tych ,że już ponad 20lat był robiony górny płaszcz,proszę napiszcie jak przechodziliście naświetlania j. brzusznej czego się spodziewać ,pozdrawiam