Ziarnica.pl
← Wróć do działu Ogólne
Ogólne

Bezpłodność

Autor: Mała • 28.08.2011 20:49 • 6 odpowiedzi

Mała

28.08.2011 20:49

Odpowiedz
Hej

jestem 2,5 roku po autotoprzeszcepie i stwierdzono u mnie wczesne wygaśnięcie pracy jajników. Chcialabym się dowiedzieć czy mam jeszcze jakieś szannse na dziecko, czy sa jakieś przypadki ze kobiety rodziły dzieci i że ten proces może sie odwrócić?

baldi

28.08.2011 20:57

Odpowiedz
jesli idzie o szanse, to zapewne kazdy lekarz powie Ci, ze moze zdarzyc sie cud.

jesli moge Ci cos poradzic, nie licz na zbyt wiele :-( cos wiem na ten temat..

Mała

29.08.2011 05:52

Odpowiedz

O 22:57, dnia 2011-08-28 Baldi napisał(-a):

jesli idzie o szanse, to zapewne kazdy lekarz powie Ci, ze moze zdarzyc sie cud.

jesli moge Ci cos poradzic, nie licz na zbyt wiele :-( cos wiem na ten temat..

wiem wiem , choć teraz jak czytam w necie że mogłąm wcześniej zamrozić swoje jajeczka to teraz jest we mnie żal że lekarz prowadzący moje lecznie nie nie zasegurował ze jest taka opcja , mały żal :(

Kaśku

29.08.2011 10:50

Odpowiedz

Ja wiedziałam o tej opcji...choć bynajmniej nie od lekarza prowadzącego i nawet przed leczeniem rozmawiałm z lekarzem który min. się tym zajmuje to powiedział że szanse na przeżycie takiego jajeczka są napraaawde małe ...a koszty jak wiadomo są spore....Pod tym względem mężczyźni mają lepiej bo plemniki są bardziej wytrzymałe...

pozdrowionka

Mała

29.08.2011 14:20

Odpowiedz

O 12:50, dnia 2011-08-29 Kaśku napisał(-a):

Ja wiedziałam o tej opcji...choć bynajmniej nie od lekarza prowadzącego i nawet przed leczeniem rozmawiałm z lekarzem który min. się tym zajmuje to powiedział że szanse na przeżycie takiego jajeczka są napraaawde małe ...a koszty jak wiadomo są spore....Pod tym względem mężczyźni mają lepiej bo plemniki są bardziej wytrzymałe...

pozdrowionka

dzięki Kasku :)

Pozdrawiam

Magda

29.08.2011 15:37

Odpowiedz
Lekarz ginekolog powiedział mi kiedyś dokładnie to samo. Jajniki nie chcą pracować. Ale wybrałam się z tym samym komletem badań do innego lekarza. Ten powiedział po badaniu USG, że rzeczywiście jajniki nie wyglądają dobrze. Dostałam antykoncepcję, aby poprawić ich pracę (nawet nie wiedziałam, że taki związek istenieje). Po kilku miesiącach wybrałam się na wizytę kontrolną i usłyszałam, że jajniki wyglądają zdecydowanie lepiej i prawdopodobnie w 1 miesiącu po odstawieniu antykoncepcji zajdę w ciążę. Jak na razie nie planuję, ale trzymam się tej myśli, bo zapewne za jakiś czas będę chciała mieć dziecko.

Poza tym są przypadki, kiedy również dziewczynom mówiono, że o dzieciach moga zapomnieć. A tu poa jakimś czasie była niespodzianka :) Udawało się zajść w ciążę w momencie kiedy już dawno pogodziły się z diagnozą lekarza mówiącą o bezpłodności.

Zatem nie można specjalnie przywiązywać wagi do słów jednego lekarza. Jak chce się zajść w ciążę, to najlepiej próbować. A może się uda... Poza tym próbowanie, to sama przyjemność ;)

Mała

29.08.2011 19:33

Odpowiedz
no włąsnie miałąm robione szereg badan i z tego co wiem miałąm problem z estradiolem, miałąm również wykonywane usg i podobno nie widać żadnych komóreczek niestety:(:(:( ide teraz w październiku na kontrolę to może coś się zmieniło , cały czas biorę tabletki na estradiol dzięki którym mam okres ale chyba brak jajeczkowania
Czas pokaże