Ziarnica.pl
← Wróć do działu Chemioterapia
Chemioterapia

Skutki chemioterapii

Autor: Gizmo • 28.08.2011 19:49 • 11 odpowiedzi

Gizmo

28.08.2011 19:49

Odpowiedz

Witajcie:) przejrzałam poprzednie wątki i kilka osób pisało o swoich problemach ze wzrokiem po chemii:) znalazłam wpisy o pojawiających się "mętach":) mam pytanie do osób, które mają lub miały ten problem - czy tym "zamglonym spojrzeniom" towarzyszył ból przy poruszaniu gałką (lub dotykaniu jej)i czy diagnozowaliście to jakoś? czy te objawy Wam minęły? serdecznie pozdrawiam:)

agnieszla1

29.08.2011 05:10

Odpowiedz

O 21:49, dnia 2011-08-28 Gizmo napisał(-a):

Witajcie:) przejrzałam poprzednie wątki i kilka osób pisało o swoich problemach ze wzrokiem po chemii:) znalazłam wpisy o pojawiających się "mętach":) mam pytanie do osób, które mają lub miały ten problem - czy tym "zamglonym spojrzeniom" towarzyszył ból przy poruszaniu gałką (lub dotykaniu jej)i czy diagnozowaliście to jakoś? czy te objawy Wam minęły? serdecznie pozdrawiam:)

Tp najprawdopodobniej zespół suchego oka ja tak miałam, kupiłam krople nawilżające i po kłopocie. Ale radzę iść do okulisty , ponirwaź sterydy źle dzoałają na oczy. Życzę zdrówka.

Nessa

29.08.2011 07:16

Odpowiedz

O 07:10, dnia 2011-08-29 agnieszla1 napisał(-a):

O 21:49, dnia 2011-08-28 Gizmo napisał(-a):

Tp najprawdopodobniej zespół suchego oka ja tak miałam, kupiłam krople nawilżające i po kłopocie. Ale radzę iść do okulisty , ponirwaź sterydy źle dzoałają na oczy. Życzę zdrówka.

Hej ja miałam ten problem przed leczeniem. Zrobił się ten męt i tak został niestety. Lekarka powiedziała, że muszę przywyknąć i przywykłam. Teraz rzadko mi to przeszkadza. Ale radzę odwiedzić okulistę bo różne są przyczyny tych objawów i trzeba sprawdzić czy z okiem wszystko ok :) pozdrawiam!

Gizmo

29.08.2011 07:36

Odpowiedz

dziękuje Kochani:) no ja miałam wszelkie badania okulistyczne, które niczego nie wykazały niestety 9albo i stety). A czy oko Was bolało czy bólu nie czułyście? I jeszcze jedno pytanie - czy te męty macie cały czas czy one znikają i pojawiają się co jakiś czas? dziękuję za odpowiedzi:)

Nessa

29.08.2011 10:33

Odpowiedz

O 09:36, dnia 2011-08-29 Gizmo napisał(-a):

dziękuje Kochani:) no ja miałam wszelkie badania okulistyczne, które niczego nie wykazały niestety 9albo i stety). A czy oko Was bolało czy bólu nie czułyście? I jeszcze jedno pytanie - czy te męty macie cały czas czy one znikają i pojawiają się co jakiś czas? dziękuję za odpowiedzi:)

mnie nic nie bolało ani nie boli. Właśnie chwilę się skupiłam patrząc w niebo i mętek jest jak był :) tylko, że jak widzisz muszę się skupić na tym, bo się przyzwyczaiłam. Na początku to bardzo wkurza bo lata coś przed okiem, ale potem przestaniesz zauważać.

Gizmo

29.08.2011 20:35

Odpowiedz

Dzięki za sugestie:) zespół suchego oka to nie jest a ból miałam niemiłosierny, który czasem się powtarza. Podejrzewali pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego, ale rezonans czysty, OB niskie i na dodatek samo przechodzi i często się powtarza, więc okuliści rozkładają ręce. A czy ktoś z Was miał jakieś neuralgie po skończonym leczeniu? :)

Nessa

30.08.2011 08:18

Odpowiedz

O 22:35, dnia 2011-08-29 Gizmo napisał(-a):

Dzięki za sugestie:) zespół suchego oka to nie jest a ból miałam niemiłosierny, który czasem się powtarza. Podejrzewali pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego, ale rezonans czysty, OB niskie i na dodatek samo przechodzi i często się powtarza, więc okuliści rozkładają ręce. A czy ktoś z Was miał jakieś neuralgie po skończonym leczeniu? :)

ja mam co jakiś czas dziwne objawy. Najpierw jakaś głuchota chwilowa. Z dłońmi mam często problemy. Przeszywający ból się pojawia i sam znika.

Janek

30.08.2011 09:06

Odpowiedz

Ja, po chemii wieczorami, czuję ból w uszach, taki chwilowy ale czasami dość mocny oraz mrowienie w palcach obu rąk, pozdrawiam

ziarenko

30.08.2011 16:18

Odpowiedz
O myślałam że tylko ja tak mam:) Co prawda nic mi się nie "męci" ale 3 razy miałam ból gałki ocznej. Trwało to ok 2 dni i samo przechodziło. Bolało tak jak ktoś wcześniej napisał przy dotykaniu gałki ocznej i przy patrzeniu na boki i góra - dół. Wcześniej przed chemią tago nie miałam nigdy. Lekarze się nie wypowiadają :) Mam nadzieję że to będzie tylko w trakcie leczenia a później już nie wróci.
Pozdrawiam!

ziarenko

30.08.2011 16:19

Odpowiedz

O 18:18, dnia 2011-08-30 Ziarenko napisał(-a):

O myślałam że tylko ja tak mam:) Co prawda nic mi się nie "męci" ale 3 razy miałam ból gałki ocznej. Trwało to ok 2 dni i samo przechodziło. Bolało tak jak ktoś wcześniej napisał przy dotykaniu gałki ocznej i przy patrzeniu na boki i góra - dół. Wcześniej przed chemią tago nie miałam nigdy. Lekarze się nie wypowiadają :) Mam nadzieję że to będzie tylko w trakcie leczenia a później już nie wróci.

Pozdrawiam!

zapomniałam napisać że miałam przy tym przekrwione oko, nieciekawie to wyglądało;)

Gizmo

31.08.2011 08:42

Odpowiedz

dziękuje Kochani za wypowiedzi:) wiem, że nikt mnie tu nie zdiagnozuje ale skoro lekarze rozkładają ręce to chcę tylko na podstawie naszych wspólnych doświadczeń wiedzieć czy taki problem może być skutkiem chemioterapii czy nie:) pozdrawiam Was serdecznie:)

Gizmo

10.10.2011 08:47

Odpowiedz

Ziarenko czy Twoje dolegliwości z oczami minęły??? ja niestety walczę dalej, nikt nie wie co to jest:( a może ktoś jeszcze miał podobne problemy po leczeniu?:)