Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

czy to moze byz ziarnica??

Autor: aneta.n78 • 20.08.2011 16:12 • 7 odpowiedzi

aneta.n78

20.08.2011 16:12

Odpowiedz
Od lutego mam powiększone 2 węzły 1 pod pacha a drugi w pachwinie.Robiłam 2 morfologie z rozmazem,wyniki ok ,ob w normie, markery nowotworowe tez.Lekarz ogólny węzły badał stwierdził ze są nie duże i mogły zostać mi po jakiejś infekcji.Wczoraj w pracy była u mnie pani która choruje od 12 lat na zz i stwierdziła ze węzły nie mogą być powiększone,poradziła wizytę u onkologa.Teraz się zastanawiam bo nie które objawy pasują mi do zz,czasem swędzi mnie skóra,zdarzały mi się tez dziwne bóle po alkoholowe ale bardzo rzadko i mam pytanie przy ziarnicy mogą występować czasem?Ogólnie czuje się dobrze nie mam stanów gorączkowych.Mam 32 lata i do tej pory praktycznie nie chorowałam.
W poniedziałek zarejestruje się do onkologa ale nawet nie wiem jakie długie są terminy.Proszę o poradę i z góry dziękuje.

mikee80

20.08.2011 18:19

Odpowiedz

.. a masz usg tych węzłów ? jak duze one są ? w ziarnicy najczesciej powiekszone są ponoć nadobojczykowe. a bol poalkoholowy moze wystapic ale nie musi, może tez raz byc raz nie

Kaśku

21.08.2011 07:59

Odpowiedz
Witam,

Zgadzam się z poprzednim mówcą. Przede wszystkim zrób usg tych węzłów. Można też pomyśleć o prześwietleniu klatki piersiowej. Dopiero z tymi wynikami idź ewentualnie do onkologa. Choć może wyjść że to są faktycznie zwłókniałe węzły (koleżanka z pracy nie do końca ma rację. Po infekcjach węzły mogą zwłóknieć i nigdy nie powrócić do pierwotnych rozmiarów)i wtedy nie będzie potrzeby iść do onkologa. Trochę niepokojące są te bóle poalkoholowe bo są one dosyć charakterystyczne dla ziarnicy, ale możliwe że to jakiś zbieg okoliczności i to wcale nie węzły Cię bolały. Tak czy siak zacznij od USG.

Zdrówka życzę,
Kasia

Aga71

21.08.2011 11:46

Odpowiedz

O 20:19, dnia 2011-08-20 mikee80 napisał(-a):

.. a masz usg tych węzłów ? jak duze one są ? w ziarnicy najczesciej powiekszone są ponoć nadobojczykowe. a bol poalkoholowy moze wystapic ale nie musi, może tez raz byc raz nie

Z tym bólem po wypiciu alkoholu to nie zgodzę się, jak raz wystąpi to potem niestety wraca. Wiem, bo testowałam na sobie około 2 miesiące. Zaczęło się od niewielkiego bólu, z czasem objawy nasiliły się.

aneta.n78

22.08.2011 19:27

Odpowiedz
Dziękuje za odpowiedź.
Zapisałam się do onkologa na 31 sierpnia prywatnie bo na NFZ terminy dopiero na listopad.A odnośnie usg to mam zrobić tych powiększonych?
Usg robiłam w lutym ale wtedy węzła powiązałam z piersiami i robił mi ginekolog powiedział tylko ze węzeł jest powiększony i wydrukował zdjęcie ogólny nawet nie patrzył na to usg.Powinnam jeszcze zrobi jakieś badania przed wizyta u onkologa?

beata79

23.08.2011 06:47

Odpowiedz

O 21:27, dnia 2011-08-22 Aneta.n78 napisał(-a):

Dziękuje za odpowiedź.

Zapisałam się do onkologa na 31 sierpnia prywatnie bo na NFZ terminy dopiero na listopad.A odnośnie usg to mam zrobić tych powiększonych?

Usg robiłam w lutym ale wtedy węzła powiązałam z piersiami i robił mi ginekolog powiedział tylko ze węzeł jest powiększony i wydrukował zdjęcie ogólny nawet nie patrzył na to usg.Powinnam jeszcze zrobi jakieś badania przed wizyta u onkologa?

Zrób sobie morfologię z rozmazem.

mikee80

23.08.2011 08:08

Odpowiedz

Zrób sobie morfologię z rozmazem.

zrob rtg płuc jak nierobiłaś, a jak juz bedziesz robila badania krwi to odrazu test na Wirus Epsteina-Barr zrob

aneta.n78

25.08.2011 18:37

Odpowiedz
Zrobiłam morfologie z rozmazem ,ob i crp.
Wyniki;
Ob 12 norma od 2-25
CRP 0.1 norma0.0-5
Morfologia wyszła anemia
Hemoglobina6.64 a norma od 7.5
Hematokryt32 norma od 37
krwinki białe5.5
płytki358
resztę czynników krwinek czerwonych tez zaniżone,ale akurat wiem dlaczego.Z półtora miesiąca temu miałam krwotok i pewno się organizm nie zregenerował jeszcze.
Rozmaz
Pałki0% a powinno być 1-5 i nie wiem co w związku z tymi Monocyty9% a norma do 8.Na usg węzłów się już zapisałam przed wizyta u onkologa w tej samej poradni.Zresztą nie myślałam ze nawet na usg prywatne trzeba tyle czekać.Dziękuje wszystkim za poradę.