Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

co to znaczy...

Autor: Sylwia67 • 16.08.2011 16:03 • 12 odpowiedzi

Sylwia67

16.08.2011 16:03

Odpowiedz

mam pytanie moze ktos podpowie mi zanim zrobi to lekarz...co oznacza,ze wezly chlonne nie maja zachowanej wneki tluszczowej?

Nessa

16.08.2011 19:11

Odpowiedz

O 18:03, dnia 2011-08-16 Sylwia67 napisał(-a):

mam pytanie moze ktos podpowie mi zanim zrobi to lekarz...co oznacza,ze wezly chlonne nie maja zachowanej wneki tluszczowej?

niestety nie znaczy to zbyt dobrze :/

z tego co się orientuję to większość węzłów nowotworkowych nie ma tej zatoki tłuszczowej. Moje nie miały

ziarnica?

19.08.2011 05:51

Odpowiedz

O 21:11, dnia 2011-08-16 Nessa napisał(-a):

z tego co się orientuję to większość węzłów nowotworkowych nie ma tej zatoki tłuszczowej. Moje nie miały

czyli musze czekac na BAC do 6 wrzesnia...to chyba bedzie najgorszy czas oczekiwania.jestem na remisji juz 15 lat i znowu ma cos byc...nie moge w to uwierzyc:(

sylwia

19.08.2011 05:54

Odpowiedz

O 07:51, dnia 2011-08-19 ziarnica? napisał(-a):

O 21:11, dnia 2011-08-16 Nessa napisał(-a):

czyli musze czekac na BAC do 6 wrzesnia...to chyba bedzie najgorszy czas oczekiwania.jestem na remisji juz 15 lat i znowu ma cos byc...nie moge w to uwierzyc:(

Janek

19.08.2011 10:16

Odpowiedz

Nie zbadane są wyroki Boskie, ja po prawie 24 latach w remisji musiałem uwierzyć wznowę jestem już po chemioterapii wczoraj PET, czekam na wyniki przed radio, i musi być dobrze

sylwia67

19.08.2011 13:10

Odpowiedz

O 12:16, dnia 2011-08-19 Janek napisał(-a):

Nie zbadane są wyroki Boskie, ja po prawie 24 latach w remisji musiałem uwierzyć wznowę jestem już po chemioterapii wczoraj PET, czekam na wyniki przed radio, i musi być dobrze

Wiesz Janek ja juz coraz bardziej sie oswajam z ta mysla...ide do pracy ,ale nie mysle o tym co robie...mysle o tym co powie wynik!jak pomysle ,ze znowu maja mnie kloc to zyly mnie bola!po porzednim leczeniu sa takie kruche i niewidoczne.caly czas mnie uspakajaja,ze to nic zlego ,ze bedzie dobrze,ale nie dociera to do mnie...co oznacza ten wynik z usg,ze sa powiekszone wezly po obu stronach przy naczyniach szyjnych i,ze nie maja zachowanej wneki tluszczowej dlatego proponuja BAC.jest jeszcze hipoechogeniczny guz 8mm w placie tarczycy.Swiat jakby mi sie zawalil jak pomysle co mnie czeka jesli to bedzie znowu ZZ...czy w tym wieku dam sobie z tym rade...

Nessa

19.08.2011 15:19

Odpowiedz

Dałaś radę raz, dasz i drugi :-) jeszcze nie gdybajmy co by było, bo nie wiesz co tam jest. A podejrzewam, że żyły byłyby najmmniejszym problemem, bo pewnie dostałabyś port. Rozumiem Cię z tymi żyłami w 100%. Dziś pobierali mi do morfologii i potem mało nie umarłam z bólu, a samo wkłucie o dziwo nie bolało, tylko później całe łapsko. Trzymaj się dzielnie!!!

sylwia67

19.08.2011 17:10

Odpowiedz

O 17:19, dnia 2011-08-19 Nessa napisał(-a):

Dałaś radę raz, dasz i drugi :-) jeszcze nie gdybajmy co by było, bo nie wiesz co tam jest. A podejrzewam, że żyły byłyby najmmniejszym problemem, bo pewnie dostałabyś port. Rozumiem Cię z tymi żyłami w 100%. Dziś pobierali mi do morfologii i potem mało nie umarłam z bólu, a samo wkłucie o dziwo nie bolało, tylko później całe łapsko. Trzymaj się dzielnie!!!

Dzieki za slowa otuchy:)wiesz za pierwszym razem bylam wiele mlodsza i chyba silniejsza a teraz "zmeczona"ciezkim zyciem jestem jak wiekszosc z nas...I Ty 3maj sie:)

Aga71

20.08.2011 05:46

Odpowiedz

Dzieki za slowa otuchy:)wiesz za pierwszym razem bylam wiele mlodsza i chyba silniejsza a teraz "zmeczona"ciezkim zyciem jestem jak wiekszosc z nas...I Ty 3maj sie:)

Jestem tylko 4 lata młodsza do Ciebie i przeszłam 1,5 roczne ciężkie leczenie zz uwierz mi i w tym wieku da się przejść leczenie, na oddziale spotykałam i zdecydowanie starsze starsze od nas osoby.

Trzymam kciuki za Ciebie.

sylwia67

20.08.2011 05:55

Odpowiedz

Dzieki Agus:):*

Janek

20.08.2011 11:16

Odpowiedz

Sylwia67, jestem wiele lat starszy od Ciebie i podjąłem rękawicę rzuconą przez złośnicę, damy radę bo nie mamy innego wyjścia, my mamy przewagę, już raz z nią wygraliśmy, musiała się wycofać tak będzie teraz, głowa do góry, pozdrawiam

sylwia67

23.08.2011 10:51

Odpowiedz

Wczoraj konsultowalam wynik z usg tzn co oznacza,ze wezly chlonne nie maja zachowanej wneki tluszczowej z onkologiem i pani dr powiedziala mi,ze moze to wiele oznaczac...tzn,ze np moze to zwiastowac nowego nowotworka,albo nawrot ziarnicy albo tez ze pozostaly takie po jakiejs infekcji,ale ja od roku nic nie przechodzilam poza tym nie stwierdzono zwapnien!Tak wiec cierpliwie mam czekac na BAC a pozniej na wynik,ktory bedzie po tyg...czy w takiej sytuacji czlowiek moze byc cierpliwy?ja jakos nie potrafi bo zwyczajnie sie zamartwiam...pozdrawiam Was...

sylwia67

23.08.2011 11:11

Odpowiedz

A tak dokaldnie brzmi wynik USG:
Obustronnie w okolicach slinianek podzuchwowych widoczne powiekszone wezly chlonne ok21mm.
Pojedyncze wezly chlonne obustronnie przy naczyniach szyjnych wielkosc 9mm po stronie prawej i 7mm po lewej,wezly nie maja zachowanej wneki tluszczowj-proponuje BAC opisanych zmian.Guzek hipoechogeniczny 8mm w prawym placie tarczycy.
Jak myslicie musze sie zamartwiac?bo juz sama nie wiem...moze panikuje za wczesnie?wspomne ,ze 15 lat temu leczylam ZZ...mam tez bole po alkoholu a na wadze niewiele spadalm,poce sie zarowno w nocy jak i w ciagu dnia,mam tez uderzenia goraca ale nie takie jak przy menopauzie.