Ziarnica.pl
← Wróć do działu Czy mam ziarnicę?
Czy mam ziarnicę?

powinnam czekac?

Autor: aneta29 • 14.07.2011 21:22 • 1 odpowiedzi

aneta29

14.07.2011 21:22

Odpowiedz
Hej, śledzę Wasze Forum od około dwóch tygodni, kiedy to wyczułam powiększony węzeł nadobojczykowy lewy... Bylam już u lekarza internisty i hematologa, który każe czekac 2 miesiące i obserwowac.
Moje wyniki to OB 18, hemoglobina 14,6 hematokryt 43%, WBC 5,94, limfocyty 42,1%, neutrocyty 50,3%
nie mam gorączki, przez dwie noce, które spędziłam w hotelu wystęowały poty nocne, ale jak wróciłam do domu spałam normalnie; skóra swędziała mnie jakieś 3-4 tygodnie temu (wydawalo mi sie ze to alergia lub cos z fotodermatozy - byułam wówczas w Hiszpanii i po słońcu miałam jakby czerwone krostki, chociaz nigdy wczesniej to mi sie nie przytrafilo). Schudłam 6-7 kg w ciagu 2,5 mies. Przez pewien czas bylam na diecie ale juz nie jestem a waga nadal spada.

USG węzłów wykazało ze są powiększone szyjne, nadobojczykowe lewe, pachowe oraz pachwinowe. Wszystkie odczynowo z tym ze jest tez opis:
szyjne i podżuchwowe do 15-24 mm, owalne, hipoechogeniczne, bez cech unaczynienia patologicznego, prawdopodobnie odczynowe.

Martwię się i chciałabym zrobic badanie histopatologiczne, ale hematolog powiedziała mi ze te wezly sa za male do wyciecia i mam poczekac 2 miesiace i zrobic znowu badania i wowczas porownac wyniki... Czy przez te 2 miesiace choroba nie rozwinie się? Jak szybko postępuje zz? Moze przesadzam, ale proszę Was o radę, nie chce wyjśc na hipochondryka ale tez nie chcialabym niczego zaniedbac.

baldi

14.07.2011 21:30

Odpowiedz

nie, to nie ziarnica. nie ma o co kopii kruszyc.